Shock!

május 24.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Iron Maiden: Nights Of The Dead - Legacy Of The Beast Live In Mexico City

ironmaiden_cFeltétlenül szüksége volt-e a világnak és a rajongótábornak egy újabb élő Iron Maiden-anyagra? A kérdés persze költői, mégis különböző válaszok adhatók rá. Mert ugyan kétségtelen tény, hogy a Maiden a színtér legalaposabban dokumentált zenekarainak egyike, akiknek megszámlálhatatlan hivatalos koncertlemeze és -videója érhető el (a bootlegekről már nem is beszélve), de közben rendelkeznek egy olyan fanatikus, ráadásul nem elhanyagolható méretű rajongótáborral, akik gondolkodás nélkül felszippantják akár ezredszerre is ugyanazokat a dalokat. És itt érkeztünk el a fenti kérdésre adható válaszokhoz: ha ugyanis nem vagy diehard Iron Maiden-fanatikus, nyugodt szívvel átléphetsz a Legacy Of The Beasten, amennyiben viszont gyűjtőként rajongsz Harrisékért, ezzel az újabb anyaggal is messzemenőkig boldog leszel.

megjelenés:
2020
kiadó:
WEA
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 29 Szavazat )

Pláne, hogy a csomag kiállítása maximálisan méltó a kiadvánnyal megörökített turnéhoz, mely a Rod Smallwood által írt fülszöveg szerint a csapat történek legkomplexebb és legbonyolultabb színpadképét vonultatta fel. A keményfedeles, mediabook kialakítású cucc ugyanis vitán felül pazar: 30 oldalon, tonnányi gyönyörű fotóval mutatja be az alapvetően három tematika (háború, vallás és pokol) köré felépített koncertek történéseit, amit az egyes részekhez fűzött, magyarázó kommentárok tesznek teljessé. Ha ott voltál 2018-ban a VOLT-on, vagy láttad a kétéves turné bármelyik állomását, nyilván benned is kitörölhetetlenül megragadt a színpad fölötti gigantikus Spitfire vadászgép vagy épp a lángszóróval hadonászó Bruce Dickinson képe, így azt gondolom, tényleg elhihetjük a Maiden sokat látott menedzserének, hogy ennél látványosabb Maiden-show sosem volt még.

Márpedig épp ez a Live In Mexico City legfájóbb pontja: a benne található fotók ugyan tényleg rengeteget visszaadnak a hangulatból, és a jegyzetek segítségével kicsit még a kulisszák mögé is bepillanthatunk, az igazi azonban mégis csak az lett volna, ha a Mexikóvárosban, 2019 szeptemberének végén, három teltházas estén rögzített cucc videóját is beleteszik a csomagba. A Maiden elméletileg az összes buliját felveszi, szóval kizártnak tartom, hogy pont ezek a koncertek ne állnának rendelkezésre megfelelő minőségben, ha pedig a kincsesláda videót is rejtene, ezúttal sem lennék cseppet sem elégedetlen. A méregerős vizuális tartalom ugyanis simán tudná ellensúlyozni azokat a hiányosságokat, amik a Nights Of The Dead – Live In Mexico Cityt mégis kihagyhatóvá teszik. A fő probléma pedig egyértelműen az, hogy ugyan itt van a Where Eagles Dare, a The Clansman, a For The Greater Good Of God és a Sign Of The Cross, ezeket leszámítva azonban a tizenhét dalos koncertanyag csakis a legnagyobb, leginkább kihagyhatatlan (vagy kissé vitriolosabban: a legelcsépeltebb) Maiden-slágereket vonultatja fel. Ráadásul az is egyértelmű, hogy Bruce sem volt élete formájában ezeken a bulikon: komoly probléma persze nincs vele, de ennél ezerszer jobban is hallottuk már például Aces Hight énekelni. Pozitívum viszont, hogy a megszokotthoz képest ezúttal kissé nyersebb a sound, és kisebb hibákat, hamiskás dolgokat is meghagytak itt-ott, aminek eredményeként ténylegesen élő, lélegző a felvétel. Azaz a hallgatása közben valóban olyan, mintha ott lennénk a 25 ezer mexikói fanatikus között a Palacio De Los Deportesben.

Összességében viszonylag egyszerű a képlet tehát: ha Maiden-fanatikus vagy, gondolkodás nélkül vedd meg a Nights Of The Deadet! Ez nem is lehet kérdés. Ha ott voltál valamelyik állomáson, és szeretnél egy igényesen összeállított, szép emléket a turnéról, már indulhatsz is a boltba. Ha most ismerkedsz a csapattal, vagy nincs még élő Maiden-anyagod, kezdheted éppen ezzel is. Ha viszont nem érzed magad fanatikus rajongónak, vagy úgy vagy vele, hogy teszem azt, a Live After Death pont elég a gyűjteménybe, akár lapozhatsz is.

Az Iron Maiden 2021. június 9-én elvileg Budapesten, a Groupama Arénában koncertezik. Részletek itt.

 

Hozzászólások 

 
#10 Equinox 2021-01-02 13:07
Idézet - eurodog:
"... (vagy kissé vitriolosabban :a legelcsépeltebb ) Maiden slágereket vonultatja fel ." Na ez az, tele van már a hócípóm pl. a Halloweed be thy name - mel, vagy a Fear of the dark - kal. Egy csomó számot lehetne helyettük játszani, nem tudom miért kell állandóan ezeket erőltetni.

Illetve koncerten tegyék is meg, mert még mindig vanak akik először látják őket. De akkor az exkluzívabb setlisteket kellene kiadni, mert olyanból is van bőven.
Idézet
 
 
#9 eurodog 2020-12-31 17:26
"... (vagy kissé vitriolosabban :a legelcsépeltebb ) Maiden slágereket vonultatja fel ." Na ez az, tele van már a hócípóm pl. a Halloweed be thy name - mel, vagy a Fear of the dark - kal. Egy csomó számot lehetne helyettük játszani, nem tudom miért kell állandóan ezeket erőltetni.
Idézet
 
 
#8 Simon Zoltán 2 2020-12-30 17:28
Idézet - Kovacs Ervin:
A cd-t mar meg is vettem. Tudom, elfogult vagyok, de mindent megveszek ami kijon toluk. Nekem ezzel nincs gond, jobb, hogy legyen, mind, hogy ne legyen.

Második mondat nagyon tetszett :) ....nagy igazság... Király vagy.
Idézet
 
 
#7 Equinox 2020-12-30 15:29
Idézet - latexbaba:
A playlist valóban lehetne színesebb, de Dickinson teljesítményét így 70 felé


Azért ez elég nagy költői túlzás. Emberünk 62 éves, a felvételen meg lehetett mondjuk 61. Oké, 70 felé megy, technikailag igaz, de ez csúsztatás.

Amúgy meg én Death on the Road óta már le se töltöm az új koncerteket. Biztos mind jó, de minek? Live After Death és Rock in Rio nekem tökéletes,a Flight 666 is megvan valahol, de még nem néztem meg. Pedig a lemezeket kívülről fújom
Idézet
 
 
#6 Richter László 2020-12-30 08:04
Idézet - Xanadu:
Vállalhatatlan lett ez a borító. Régen minden jobb volt - még a Maiden-grafikák is. :D


Nagyon vissza kellet tartanom magam a borító miatt...
Idézet
 
 
#5 Xanadu 2020-12-29 18:12
Vállalhatatlan lett ez a borító. Régen minden jobb volt - még a Maiden-grafikák is. :D
Idézet
 
 
#4 latexbaba 2020-12-29 07:39
A playlist valóban lehetne színesebb, de Dickinson teljesítményét így 70 felé egyáltalán nem tartom gázosnak. Attól meg ugye nem lesz valaki jobb, ha kristálytisztár a polírozzák utólag a stúdióban. Ez a hangszeresekre is vonatkozik. (Tudom, a cikk is említi ezt.) A Real Live/Dead One lemezeken majd 30 éve sokkal gyengébb teljesítményt nyújtott a frontember, de arra meg ugye van magyarázat.
Idézet
 
 
#3 abigél 2020-12-28 14:11
Nekem sincs ezzel a kiadvánnyal bajom, csak szerintem komoly rajongói szemszögből nézve felesleges így ezzel a set - listával összeállítva. Majd akkor veszem meg, ha ócccsó lesz. Nem értem miért erőltetik a régi éra számait így ezen is, pedig simán lehetett volna már az újabb albumok számait is felvezetve előadni. A legutóbb Dvd-n a Live Chapter sem jött ki, szerintem ez sem fog sajnos.
Idézet
 
 
#2 Kovacs Ervin 2020-12-28 13:50
A cd-t mar meg is vettem. Tudom, elfogult vagyok, de mindent megveszek ami kijon toluk. Nekem ezzel nincs gond, jobb, hogy legyen, mind, hogy ne legyen.
Idézet
 
 
#1 Eugen 2020-12-28 11:29
Biztosan lesz videó is, csak előbb el kell adni a CD-ket.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Watch My Dying - Gödöllő, Trafó, 2003. május 23.