Shock!

április 14.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Deicide: Overtures Of Blasphemy

deicide_cTizenhét év telt el azóta, hogy Anyánk feltette a klasszikus kérdést a Deicide frontemberének: milyen az igazi Glen Benton? És a Mester így felele: „Hipergyorsan szarok, a seggem általában büdös, az egyik golyóm lejjebb lóg a másiknál, és imádom a nagy, és valódi dudákat." Soha nem magvas gondolatai miatt szerettük a keresztes vitézt, de az őszinteségét mindig díjaztuk. (Például, hogy 33 évesen öngyilkos lesz. Így ötvenen túl zseniális húzásnak tűnne.) Nem tudom, manapság milyen Benton ürítési sebessége, hátsó fertályának szaga, a golyóegyüttállása pláne nem érdekel, a dudák iránti rajongás viszont saccra nem változhatott. Sok víz folyt le azóta Glen retyóján, a Deicide például igen hullámzó teljesítményt kezdett nyújtani akkoriban, mondhatnánk, a főnök egyik golyója már a bokáját verdeste, majd visszatornázta magát az őt megillető helyre, minden kultikusság nélkül.

megjelenés:
2018
kiadó:
Century Media
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 24 Szavazat )

A Deicide mai napig alapvetés, élő történelem, műfajlegenda. Mindehhez persze hozzátartozik Glen egész kedvelhető idiótasága is, de hogy a death metal egyik köztünk járó istenéről (na, ez blaszfémia) beszélünk, az megkérdőjelezhetetlen. Az is, hogy már semmiféle meglepetést nem fog okozni. És ez nem baj. Benton mindig leszállítja a kötelezőt, amiben egy old school fan soha nem fog csalódni. Az Overtures Of Blasphemy ilyen szempontból nem sokkal különbözik elődjétől s annak elődjétől. Kissé talán szellősebben szellemesebb, feketébben színesebb, színesebben fekete. (Ha már költőt idéztem az elején.) Az In The Minds Of Evil kapcsán leírtak zöme erre az albumra is ráhúzható. Legfőképpen az, ami a szimpátiáról szól. Mert Benton mindent csinál, csak nem derék iparosmunkát. A mai napig érezhető, hogy a gyors anyagcseréjű ember komolyan gondolja a dolgot, ami azért ennyi idő elteltével tényleg tiszteletre méltó. Szó nincs itt összemaszatolt, odadobott nótákról, stúdióban behányós riffekről és szólókról (Kevin Quirion és Mark English nagyon összekacsintósan teszik a dolgukat, a szólókra pláne nem lehet egy rossz szavunk sem, talán még ízesebbek az előző albumnál hallottakhoz képest), laza összegányolásról. Ez megint egy teljesen hallgatható Deicide album, ami meglepit nem hordoz, de azt az ősérzést, amit annyira szerettünk annak idején, azt nagyon is. Éppen ezért csak egy folyamat állandó részeként értelmezhető, másképpen nem is lehet.

Az Overtures In Blasphemy nem kísérletmunka, nem újító album, ám minden tiszteletet megérdemel. Pontosan olyan hosszú, amennyi kell, a színvonalat maximálisan tartja, és Benton hangján még mindig értelmetlen vitatkozni, lásd például a Crawled From The Shadows című tételt vagy az Anointed In Boodot. A pasas egyébként is zseni abban, hogy dallamot képzeltet a hörgésébe, s ezen az albumon még jobban kidomborítja művészi vénáját. (Lásd írásunk elejét, ha már véna.) Kedvenc nótát nehéz kiemelni, de a Compliments Of Christ pörgése, zakatoló dallama, iszonyat erős dobtémája és szólója nálam abszolút favorit. A Crucified Soul Of Salvation thrash-kezdése, felpörgése, ritmusváltása szintén arra mutat, hogy a Deicide még nagyon is tud gondolkodni zeneszerzés és stúdiózás közben.

Bentonban (minden hülyesége ellenére) nem lehet nem tisztelni a kompromisszumok nélküli, leállni képtelen és (ami a legfontosabb) hiteles zenészt. Homlokba égetett kereszt, seggbűzös interjúk ide vagy oda, még mindig a színtér egyik legőszintébb arca, aki albumról albumra bizonyítja, hogy ha valamit az ember elkezd, azt végig is tudja vinni, tükörbe köpés nélkül. Nem tudom, Glen egyik golyója ma éppen merre bóklászik a másik mellől, de egy dolog bizonyos. A legenda szerint az állítólagos női pápa (Johanna) botránya után a középkor óta a fehér füst felszállása előtt egy lyukas székre ültetik a pápajelöltet, s csak akkor választhatják meg, ha egy arra kijelölt személy (megvizsgálva alsófogással) ki nem jelenti: „Heréje van, s jól csüng." Bentonnak még mindig van. És úgy tűnik, jól csüng. Ha már blaszfémia.

 

Hozzászólások 

 
#9 Claudius Oltarimanus 2019-02-15 21:39
Testiculos habet et bene pendentes!
Idézet
 
 
#8 metanor 2019-01-31 17:46
Ritka unalmas lemez.........Valamiből meg kell élni...........Pedig imádom magát a műfajt.Benton betehetne a lejátszóba pl. egy Inhuman Rage-et,hogy észre vegye:2019 van..........
Idézet
 
 
#7 Demonic 2018-11-24 16:29
A zenével többet kellett volna foglalkozni,min t az anatómiával és a kulturális szokásaival Benton pajtinak
Idézet
 
 
#6 RobertThorn 2018-10-01 18:01
"Nnnem biztos, hogy az ön könyve megérdemli a _romantikus_ jelzőt..." :P ;D
Idézet
 
 
#5 Keptön Csumbó 2018-10-01 15:36
Idézet - Ugar Tivadar:
Sok a herezes meg a szarassal viccelodes.


+1
Idézet
 
 
#4 Dead again 2018-10-01 11:41
Jó kis lemez lett!
Idézet
 
 
#3 shmonsta 2018-09-29 19:37
Idézet - Ugar Tivadar:
Sok a herezes meg a szarassal viccelodes.


+1
Idézet
 
 
#2 Fotelrokker 2018-09-29 13:52
Hát én nem vagyok elájulva a új cucctól, azt látom hogy amióta a Hoffman gyerekek lapátra kerültek a bandából, nem igazán találják a megfelelő ösvényt. Bár a Stench ésTill Death anyagok még elfogadhatóak voltak, de azóta folyamatosan szürkülnek el. Ezen az új cucc sem tudott segíteni, kétségtelenül jól szól és pofásak a szólók, de maradandó nótát kb egyet se sikerült összerittyenten i Asheim bácsinak. Ideje nyugdíjba menni asszem. (93 óta hallgatok Deicide-t)
Idézet
 
 
#1 Ugar Tivadar 2018-09-29 06:43
Sok a herezes meg a szarassal viccelodes.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Watch My Dying - Budapest, Almássy téri Szabadidőközpont, 2007. március 23.