Shock!

október 30.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Aleph: In Tenebra

Az olasz Aleph épp egy évtizede, 1998-ban indult, és egy demó, illetve promo cd meg számos tagcsere után 2006-ban jutottak el az első nagylemezig, mely a Fuel Recordsnál látott napvilágot. Az In Tenebra meglehetősen nehezen kategorizálható muzsikát rejt. Nem is tudom, milyen ez a zene, van benne a Venom stílusú ős-thrashtől az elszállós, lebegős hangulatokig sok minden, de némi kis szimfo-black metal, illetve funeral doom hatás is akad.

megjelenés:
2006
kiadó:
Fuel Records
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 0 Szavazat )

Mindez hol meglehetősen zagyván, máshol viszont tökéletes szimbiózisban. Lehet, hogy sokan nem értenének velem egyet, de azt érzem a lemezen, hogy a srácok szeretnének új Celtic Frost lenni. Nyilván ez nem sikerült, viszont ennek ellenére néhány kifejezetten jó dal is van a lemezen.

A kedvencem egyértelműen a tíz perc feletti Mother of All Nightmares, mely egy kifejezetten erős, tördelt thrash nóta, sok szintivel meg a vége felé csipet pszichedeliával. A lebegősebb dolgok egyébként több helyen visszaköszönnek, és mivel elég hosszú dalokat írtak az olasz srácok, jut is hely egy kis lazulásnak. Így például elég érdekes az Unfaithful régisulis thrashelése közepette a pici kis lazítás, amihez még opethes énekdallamok is társulnak. Énekileg egyébként egészen meglepő dolgok vannak a lemezen, Dave Battaglia néhol kísértetiesen Martin Walkyier (ex-Skyclad), máshol meg egész kellemes dallamokat hoz (Dephts pl.), de a szövegköpködés is megy neki.

Az eredetileg ötszámos demóként született In Tenebra sajnos azonban meglehetősen kétarcú anyag. Van ugyanis négy tetszetős dal (Unfaithful, Dephts, Mother of All Nightmares és Acid Reign), a másik három „nóta" viszont kifejezetten töltelék. Ezeknél nagyon kilóg a lóláb, érezni, hogy muszáj volt valamit még kiötleni, hogy nagylemezként jelenhessen meg a cucc. A maradék három tétel nem értékelhető igazán zeneként, hiszen némi suttogásból meg prüntyögésből állnak, az meg, hogy a Fallen angolul és olaszul is szerepel, tényleg sok.

Kifejezetten érdekes dolgok hallhatók az In Tenebrán, épp csak kissé elsiették a lemezt, megfelelő mennyiségű nóta hiányában jobb lett volna talán kihozni egy EP-t. Egyébként sem tisztult még le teljesen az irányvonal, egyelőre kicsit túl sok mindent akarnak belezsúfolni a muzsikába a fiúk. Én amondó vagyok, meg kell szabadulni a sallangoktól, és elindulni valamerre a Mother of All Nightmares irányába.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.