Shock!

augusztus 10.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Nyerj belépőt a The Ocean budapesti koncertjére!

1112todfNovember 21-én ismét Budapesten játszik a mai európai progresszív metal színtér egyik legizgalmasabb zenekara, a német The Ocean. A Shock! és a szervezők közös játékán egy páros belépőt nyerhetsz az A38 Hajón megrendezendő koncertre, és ehhez mindössze egy egyszerű kérdésre kell válaszolnod.

Az európai progresszív metalban 2013 kétségkívül a The Ocean éve volt. Elvégre bárhogy is próbálnánk meg ellenpéldát felhozni, a tények valóban önmagukért beszélnek: a Cult Of Luna oldalán lebonyolított Európa-turnét követően a zenekar az amerikai Summer Slaughteren is bemutathatta többek között a The Dillinger Escape Plan, a Periphery és az Animals As Leaders oldalán friss lemezét, a Pelagialt, amit a nemzetközi kritika egyhangúan az idei év egyik csúcsalkotásának, egyben a zenekar legjobb kiadványának tart. Ezek után pedig hogyan is lehetne jobban zárni egy ilyen évet, mint egy főzenekari turnéval a kontinens legfontosabb klubjaiban? November 21-én Robin Stapsék visszatérnek az A38 Hajóra.

Persze a Pelagialt hosszú előkészítési folyamat előzte meg, és ami azt illeti, sokáig kérdéses is volt, milyen formában láthat majd napvilágot a 2010-es Heliocentric / Anthropocentric albumpáros folytatása, mivel az énekes Loic Rossetti olyan komoly egészségügyi problémákkal szenvedett, hogy nem tudott bekapcsolódni az album megírásába. Az eredeti terv szerint a címében is árulkodó Pelagial a tenger mélységének szintjeit kívánta dalokban érzékeltetni, aminek folyamatában a hallgató is egyre sötétebb, levegőtlenebb atmoszférában találhatja magát – a koncepció végül megmaradt, ám az instrumentális kiadás helyett az idő közben teljesen felépült Loic megírta a saját dalszövegeit és énektémáit az így duplalemezként megjelent anyagra, ami egyaránt önálló értelmet hordoz énekkel és anélkül is.

Mindemellett az 'Ocean újradefiniálta önmagát: technikás, sokszínű, gazdagon hangszerelt és izgalmas anyag lett a Pelagial, ami mind hangzásában – Jens Bogren (Opeth, Katatonia) felügyelete mellett ez aligha lehetett kérdés –, mind dalainak színvonalában is egy olyan zenekart tükröz, amely tisztában van saját erejével, és mindig a legtöbbre törekszik. Ez az élő koncertek színvonalára is igaz, hiszen a különleges színpadképpel visszatérő zenekar a Cult of Luna előtt sem okozott csalódást májusban, így most, teljes programmal készülve minden rajongó joggal várhatja a novemberi koncertet.

Ebben persze az előzenekarok is közrejátszanak, hiszen a Metal Blade üdvöskéje két vendéget is hoz az A38 Hajó fedélzetére. A lengyel Tides From Nebula nevét egyaránt ismerhetik azok, akik a Riverside előtt már látták a zenekart, valamint akik a Dürer Kertben tekintették meg a formáció legutóbbi fellépését: a mostani koncertnek az október elején megjelent friss nagylemez, az Eternal Movement kölcsönöz apropót, amivel a post-rock banda minden korábbinál kidolgozottabb textúrákból építkezik. Az estét pedig Svájc egyik legsúlyosabb reménysége, az 'Ocean-főnök Robin Staps kiadójánál, a Pelagic szárnyai alatt ténykedő Abraham nyitja majd, akik legutóbbi anyagukon (The Serpent, The Prophet & The Whore) J. G. Rawls The Chronoconception című könyvének gondolatait adaptálták egy erőteljes, nyers zenei világban a Neurosis, a Breach és a Mastodon háromszögében, aminek teljességéhez a Cult of Luna ütőse, Magnus Lindberg is hozzájárult.

Így hát egy este folyamán három prominens európai produkció váltja majd egymást az A38 Hajó színpadán, az útkereső keményzenei hangzások szerelmeseinek legnagyobb örömére. Hiszen ha valaki szeretne tisztán látni azzal kapcsolatban, hogy kikre érdemes figyelni manapság az európai szcénában, azért, ha pedig tudja, milyen élményben részesülhet majd a sludge, a post-rock, a progresszív metal és a post-metal felségterületeiről, azért kell november 21-én a budai rakpart felé venni az irányt, mert garantált a minőségi kikapcsolódás.

Ennek te is részese lehetsz, amennyiben válaszolsz az alábbi egyszerű kérdésre:

Kik voltak a The Ocean 2008-as, első magyarországi koncertjének hazai előzenekarai?

A válaszadásban természetesen igen sokat segíthet a Shock! archívuma. A válaszokat az info(kukac)shockmagazin.hu címre várjuk november 18-a, azaz jövő hétfő éjfélig. A tárgy mezőbe feltétlenül írjátok bele, hogy JÁTÉK.

További részletek a koncertről itt.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.