Shock!

május 27.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

Nonkonformista zenekarok estje a Trafikban

aluktodolo2013A konzervatív zenerajongók minden bizonnyal úgy vannak vele, hogy a zenében is az a leghelyesebb, ha jóllakik a kecske, és megmarad a káposzta is. Namármost, bár az Aluk Todolo nem az a kifejezett konformista, szabályokhoz és elvárásokhoz ragaszkodó zenekar, sem a kecskét, sem a káposztát nem hiányolhatja senki albumaikból és előadásaikból. A káposztáért ugyanis esetükben a német zene egyik legnagyobb vívmánya, a róla elnevezett krautrock jelenléte felel, a kecske pedig természetesen a black metalt jelöli. E két műfaj váratlan, de egyáltalán nem erőltetett vegyítése adja a kifejezetten rituális, alkimista szándékkal játszott zene alapját.

A fentiek mellett a drone, a noise és az ambient irányzatoktól sem idegenkedő francia trió a múlt évtized közepe óta létezik, és az évek során a Roadburn fesztivál szervezőitől a néhány példányos fanzinokon át a Pitchfork stábjáig számos mértékadó underground és indie véleményformáló figyelmét felhívta már magára. A mostaninál jobb lehetőség ezidáig mégsem adódhatott a velük való közelebbi megismerkedésre, ugyanis pályafutásuk eddigi csúcsára egyértelműen harmadik nagylemezükkel, a tavalyi Occult Rockkal értek fel. A Watainnal és a Deathspell Omegával közös kiadónál dolgozó csapat itt már nagypályára váltott: az album egy elsöprő intenzitású, 80 percen át üresjárat nélkül vibráló, black metalosan vérmes és krautrockosan hipnotikus zenefolyam, amelyet többfelé is az év legjobb lemezei közé választottak, és amely különösen izgalmas alapanyagot szolgáltat egy élő fellépéshez.

A 2013-as év egyik legaktuálisabb és legújítóbb hangzású metal(-közeli) zenekarához Budapesten két másik öntörvényű és kísérletező kedvű előadó is csatlakozik. Egyikük a Prurient, a Cold Cave és az Ash Pool révén ismert Dominick Fernow kiadójától, a Hospital Productionstől érkező egyszemélyes projekt, az olasz horrorfilm-soundtrackek világát a dark ambienttel és az elektronikus zajzenékkel keverő Lussuria, a másik pedig a neofolk színtérhez sorolt, de annak határait gyakran átlépő Scivias, amely két év után, új felállásban tér vissza a színpadra, és mint mindig, most is egyszeri és egyedi koncepció alapján építi fel előadását.

Belépő a helyszínen 2500 Ft. Az egy nappal korábbi (05.20) Jex Thoth (USA) koncerttel közös kedvezményes elővételi jegyár 4500 Ft.

Aluk Todolo (FRA), Lussuria (USA), Scivias (HUN)

2013.05.21. Budapest, Trafik Klub

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.