Shock!

május 21.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

Először lép fel Budapesten az okkult rock egyik éllovasa

0506jexAz elmúlt pár év egyik legmarkánsabb underground rock/metal jelensége az úgynevezett okkult rock-hullám térhódítása volt. Mára csak kevesen vannak, akik a Ghost vagy a The Devil's Blood üstökösként ívelő pályájáról nem szereztek tudomást, és a debütalbumát 2008-ban megjelentető Jex Thoth is ott van a műfaj élmezőnyében.

Még akkor is, ha ez utóbbiról bizonyára le is maradtak néhányan, hisz bár Nyugat-Európát párszor körbejárták már, kiadványok tekintetében egy ideje nem voltak annyira aktívak, csak egy EP (Witness, 2010) jelent meg a nagylemez óta. Most viszont fordulhat a kocka, júniusban új lemez érkezik Blood Moon Rise címmel, és ezt ráadásul már nemcsak a Lajtán túli közönségnek mutatják be: első ízben Magyarországra is eljut a banda. Egy új dal itt meghallgatható: 

A régi-új műfaj számos jellegzetessége megfigyelhető náluk is, a késő hatvanas, korai hetvenes évek okkult témákkal foglalkozó rockzenéit (Black Sabbath, Coven, Amon Düül II. stb.) idéző organikus hangzáskép, az ugyanezen korszakra jellemző pszichedélia, a női ének újrafelfedezése a súlyos riffek társaságában - ez mind tipikus. Legalábbis elmondva. Az okkult rock legjobb, legminőségibb képviselőihez hasonlóan azonban a Jex Thoth sem puszta retró, egyéniségükről egyrészt a zenekart vezető és annak nevét adó énekesnő gondoskodik, aki pusztán hangi adottságai révén is azonnal felismerhetővé teszi a bandát, a gitártémákban tetten érhetők a kemény rock közelebbi múltjának lenyomatai is, ne feledkezzünk meg róla: 2008-ban még szó sem volt okkult rock trendről.

A Jex Thoth-ot hallgatván eszünkbe juthat a részben szintén retrográd stoner rock irányzat is, de az sem véletlen, hogy az elsősorban tradicionális doom zenére specializálódott I Hate Records (Count Raven, Pagan Altar, Wall of Sleep stb.) szerződtette őket, a kiadványok képzőművészeti kivitelezéséért pedig a kezdetektől fogva Sami Hynninen (Reverend Bizarre, Spiritus Mortis stb.) felel, ez pedig azért nem utolsó referenciának sem. Ahogy az sem, hogy az elmúlt években az összes underground elitfesztiválra meghívást kaptak (Roadburn, Hammer of Doom, Keep It True). Egy videó utóbbiról:

Összegezve: a Jex Thoth nem a múlt, hanem a jelen kor szellemét jeleníti meg, legalábbis annak egy kevésbé nyilvánvaló, múltat is összegző oldalát.

Mivel pedig Magyarország a kor szellemével kapcsolatosan mindig le van maradva kicsit, ezért meg sem próbáltunk valami hasonlót társítani hozzájuk. A miskolci Karst képében egy mind tehetség, mind egyéniség tekintetében kiemelkedő hazai bandát hívtunk meg. Ők a black metal felől indultak, és sok szempontból még mindig ahhoz az irányzathoz állnak a legközelebb, de a megszokott nordikus hangulatvilágtól való elszakadásuknak köszönhetően talán annyira nagyon mégsem állnak messze a főbandától sem. Kiváló videóklipjük itt tekinthető meg:

Beugró a helyszínen (Trafik Klub, 1088, Budapest, Mikszáth Kálmán tér 2.) 3000 Ft. Kedvezményes, a másnap (05.21.) ugyanott megrendezésre kerülő Aluk Todolo / Lussuria / Scivias koncerttel összevont elővételi jegyet 4500 Ft-ért lehet vásárolni a CD Pincében és a Wave Zeneboltban. További részletek itt.

 

Hozzászólások 

 
+2 #1 Necrofaust 2013-05-06 13:07
A koncert videó a Hell's Pleasure (szintén német) fesztiválon készült, 2011-ben amin jelen is voltam, remek bulit toltak, aki csípi ezt az okkult/rock/doom vonalat jöjjön le a pesti bulira!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hirdetés

Hozzászólások

Galériák

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.