Shock!

december 10.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Belassult stoner/blues és avantgarde musical az A38-on

1026gygEgy kőkemény dán duó a stoner és a blues határvidékéről. A Get Your Gun nyers, hatásos rockja eredeti módon ötvözi a belassult, mélyre hangolt gitárokat a skandináv melankóliával és folkkal. Előzenekarként pedig egy egészen különleges, egyedi együttműködés: az amerikai avantgárd énekes-gitáros-dalszerző, Carla Bozulich és a magyar dobos, Pándi Balázs alkalmi duója.

A Westmark fivérek 2008-ban alakították meg zenekarukat, akkor még a basszusgitáros Søren Nørgaard közreműködésével. A Get Your Gun a kezdetektől a saját útját járta. Bár zenéje alapvetően stoner rock alapokra épül, annak minden jellegzetességével: nyers, elemi riffek, zuhogó dobok, súlyos, már-már drone-ba hajló basszusok - mindezt egészen egyedi módon fűszerezik. Jellegzetes skandináv hangulatok, népzenei elemek, blues-motívumok kavarognak a beborult, noise-ba hajló alapok fölött.

A Get Your Gun tavaly jelentette meg első nagylemezét, az elképesztően erőteljes The Worrying Kidet - ugyanebben az évben fellépett a Roskilde fesztiválon, a Tallinn Music Weeken és jó pár európai fesztiválon. Komoly sújtás lesz tehát az első magyarországi fellépés, egy eredeti és különleges duó koncertje az A38 Kiállítóterében.

Az eredetileg New York-i születésű Carla Bozulich az amerikai nyugati part posztrock-kísérleti színterének egyik leginkább elismert és leginkább invenciózus énekes-dalszerzője. New York hatása a mai napig érezhető az elsősorban Los Angelesben tevékenykedő művésznőn: erős avantgárd befolyás, összművészeti megközelítés, színházi megoldások, performance és multimédia – Bozulich minden fellépése a lehető legszélesebbre tágítja a hagyományos rock kereteit. A kilencvenes években Geraldine Fibbers nevű zenekarát vezette, később zenét szerzett például Genet Cselédek-jéhez, de létrehozott multimédiás műalkotásokat is a Los Angeles-i Getty Múzeum számára.

Carla Bozulich 2005-ben hozta létre laza zenésztársaságát Evangelista néven, de az eredetileg alkalmi zenei projekt mára már „rendes" zenekarrá vált, próbákkal, turnékkal, rendszeresen megjelenő sorlemezekkel, de mindenekelőtt: erőteljes és egyedülálló szellemiséggel. Az Evangelista pár éve megfordult az A38 Hajón is. Bozulich koncertjei inkább performance-ek és spoken wordbe ágyazott, erősen dramatizált "avantgárd musicalek". Egyszerre idézik meg a New York-i art-rock aranykorát, mindenekelőtt Patti Smith zabolátlan és kíméletlenül őszinte rock and rollját, és a kortárs poszt-rock hagyományos dalstruktúrákat széntbomlasztó, radikális kísérleteit. Most sem lesz ez másként, ezúttal a kategorizálhatatlan budapesti dobos-újságíró-koncertszervező, Pándi Balázs kíséretében lép fel az A38-on. Bozulichtól nem idegen a dob-duó, pár éve Ches Smith-szel jelentetett meg közös albumot. Egy Carla Bozulich koncert minden, csak nem „hagyományos": csupa meglepetés, csupa váratlanság, mélység. Valóságos zenei vákuum, ami azonnal magába szippant, a mélyén pedig ott vár Carla Bozulich megfoghatatlanul sokoldalú egyénisége.

Get Your Gun (DK)
Carla Bozulich & Pándi Balázs (USA/H)
Liveurope

2015. október 27., kedd 20:00
A38 Hajó Kiállítótér – Petőfi híd budai hídfő
Jegyár: 2000 Ft, elővételben, október 18-ig: 1000 Ft, október 18-26-ig: 1500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

A koncert az európai tehetségeket támogató Liveurope program keretében valósul meg.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.