Shock!

április 16.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Wilton szerint már DeGarmo is Geoff Tate miatt távozott a Queensryche-ból

Nem akarunk mindenáron még egyszer megmerítkezni a végtelenül lehangoló részletekben, de mivel érdekes új adalékokkal gazdagította a Scott Rockenfield által elmondottakat, érdemes kitérni Michael Wilton, a Queensryche gitárosa legfrissebb nyilatkozatára is, amelyben Geoff Tate énekes elmúlt másfél évtizedes tevékenységét jellemzi.

Wilton szavai rímelnek Rockenfieldéire, ám fontos eltérés, hogy a gitáros részletesen, albumról albumra haladva elemezte végig, miként romlott meg a viszony a hangszeresek és a frontember között. Michael elmondása szerint Tate és a többiek között az 1994-es Promised Land album idején jelentek meg az első törésvonalak: Geoff nemcsak a zenei irányvonallal volt elégedetlen, de a színpadi show-t is radikálisan meg akarta újítani. A banda nekilátott az 1997-es Hear In The Now Frontier munkálatainak, ám Tate és akkori neje, Suzanne Tate válásába valamilyen úton-módon a többiek is belekeveredtek, ami elég rossz hangulatot eredményezett. Szintén itt jelentkeztek először viták a szerzői jogdíjak elosztásának témájában is. Wilton az elmúlt tizenöt évben első ízben állít olyat, hogy Chris DeGarmo elsősorban Tate hozzáállása miatt távozott 1998 elején a Queensryche-ból. A korábbi fő hajtóerőnek számító gitáros kilépése miatt a menedzsment is ejtette a zenekart, a következő menedzsert, Ray Danielst pedig Tate ultimátuma miatt kellett kirúgniuk az 1999-es Q2k album után. Itt vette át a háttér ellenőrzését Geoff második felesége, Susan, illetve társa, Lars Sorensen. „Chris DeGarmo visszatért a Tribe lemez felvételeire, de a Geoff-fel folytatott végtelen kreatív viták miatt végül ismét elment, és a turnéra már nem jött el velünk", mutat rá Wilton.

A dolgok csak még rosszabbra fordultak, amikor Susan Tate 2005-ben teljes egészében saját kézbe vette a menedzsment irányítását, amibe a hangszeresek csak Geoff ismételt ultimátuma miatt mentek bele. Az Operation: Mindcrime II elkészítése is Tate és Susan ötlete volt, és a csapat – állítólag... – nem is tartotta ezt igazán jó ötletnek. Az album megírásából ugyanakkor Wiltonékat Tate és Jason Slater producer már szinte teljes egészében kizárták, majd utóbb Michael egyes témáit a tudta nélkül, utólag megváltoztatták. Mike Stone gitáros néhány évvel későbbi eltávolítása szintén Geoff egyszemélyes döntése volt: itt került be a képbe Parker Lundgren, az énekes akkori veje, aki egyébként a mostani kenyértörést követően is Wiltonék mellett maradt. Az American Soldier kreatív munkálataiból Wilton szerint Tate szintén kirekesztette a többieket, pedig szívesen belefolytak volna a dalszerzésbe. A lemez Home Again nótájába is Geoff erőltette bele saját lányát, akinek énekléséről most Michael is elismerte, amit egyébként akkor is mindenki hallott, jelesül, hogy full hamis. A legutóbbi Dedicated To Chaos lemez pedig az előzetesen megbeszéltekkel ellentétben ismét nem zenekari munkával, hanem totális káoszban, ismét Tate dominanciája mellett készült el.

„2011 körül vettem észre, hogy a kiadás-bevétel dokumentációinkat megbuherálták", mondja Wilton. „Többek között kiderült, hogy Susan Tate a mi számlánkon vezeti a The Voodoos nevű új zenekara ügyeit, méghozzá anélkül, hogy minket erről megkérdezett volna. Mivel ők nem rendelkeztek munkavállalói vízummal, minden tevékenységüket a mi adószámunk alatt, a mi könyvelésünkön belül végezték. Nekünk csak annyit mondtak erről, hogy ők lesznek majd a nyitóbandánk a következő turnénkon... Mivel mindez illegális tevékenység, itt már komolyan feldühödtem, hiszen Susan a mi bizniszünket is kockáztatta miatta. Geoff pedig tudatában volt mindennek, csak éppen velünk nem osztotta meg az információkat..." A zenekar tagjai a tavaly őszi amerikai turné költségcsökkentésén is összevesztek, mivel a többiek leszavazták Tate bizonyos igényeit, például a személyi asszisztenst és a háttérénekesnőket, illetve a The Voodoos előzenekari szerepeltetését.

Ami a brazíliai köpködős-verekedős balhét illeti, Michael megerősíti a Rockenfield által elmondottakat. „A történtek után odamentem, hogy segítsek Scottnak visszatenni a dobokat a színpadra, amikor Geoff megjelent és azt mondta: hé, Mike, kellemes koncertet! Amint ránéztem, arcon köpött, faszfejnek nevezett, majd trágárságokat kezdett el üvöltözni, és miután elkezdtem törölgetni az arcomat, képen vágott. Sikerült a jobb szemembe találnia. Kontaktlencsét viselek, ami kiesett, én pedig próbáltam visszahelyezni, hogy lássak valamit. Mondtam neki, hogy hagyjon békén, de ő csak lökdösött tovább, miközben azt hajtogatta: mi van, te picsa, most sírni fogsz? Miközben a szemem a kontaktlencse miatt könnyezett, és nem is láttam tisztán... Scott odajött, hogy eltávolítsa a közelemből, de Geoff megint meg akart ütni. Elhajoltam, így Scottnak húzott be. Mikor Scott mondta neki, hogy álljon le, megint megütötte..."

Ehhez már nehezen tudnánk mit hozzátenni, legfeljebb csak annyit, hogy a Queensryche-ot annak idején divat volt „a gondolkodó emberek metal zenekaraként" emlegetni... Reméljük, hamarosan Eddie Jackson sérelmeiről is részletesen értesülhetünk.

Az új énekessel, Todd La Torrével kiálló Queensryche első fellépése a július 26-28. között megrendezendő minnesotai Halfway Jam fesztivál egyik headlinereként lesz.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Watch My Dying - Gödöllő, Trafó, 2003. május 23.