Shock!

szeptember 24.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Nemesis: „Dolgoztunk, próbáltunk, koncerteztünk”

NemesisA csapat első albuma lassan már egy éve a boltok polcain hever, és a kettes korong is itt van a kanyarban. Az elmúlt hónapok történéseiről és a jövőbeni tervekről Thorday Ákos énekesnél érdeklődtem.

Először is arra lennék kíváncsi, hogy kb. mennyi ment el az első lemezből, és hogy elégedettek vagytok-e ezzel az eredménnyel?

Éppen nemrég derültek ki viszonylag pontosabb számok a fogyást illetően. Olyan 800-1000 db hanghordozó ment el nagyjából. Ez meg is felel az előzetes elvárásainknak, megközelítőleg erre számítottunk.

Hány koncertetek volt a lemezmegjelenést követően?

Azt kell, hogy mondjam, hogy sajnos nem annyi, mint amennyit előzőleg szerettünk volna. Egyszerűen így jött össze, nem tudtunk annyi bulit lekötni, amennyit kellett volna. Ennek ellenére azért voltak nagyon jó koncertjeink erre-arra, és a progresszív fesztiválturné is jól sült el. A King's X előtti buli az E-Klubban pedig hatalmas volt. A jövőben mindenképpen szeretnénk minél többet játszani, minden erőnkkel azon leszünk, hogy több koncertünk legyen, mint eddig.

És úgy általában mivel foglalkoztatok az utóbbi időben?

Csak a szokásos. Dolgoztunk, próbáltunk, koncerteztünk, dolgozgattunk az ötleteinken. Meg persze a magánéleti dolgainkkal is foglalkoztunk.

Összességében elmondható-e az, hogy a lemez ill. a koncertek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket?

Azt hiszem, igen. Az eladások is jól alakultak, és - ami még sokkal fontosabb - sikerült a lemezen közel azt a hangzást megvalósítanunk, amit előzőleg elképzeltünk. Első lemez esetében szerintem óriási dolog az, ha a zenekar úgy tud megszólalni, ahogy azt előzetesen elképzelték. A következő lemezre ezt még inkább tovább fogjuk fejleszteni. Azt akarjuk, hogy a súlyos óriásriffek mögött is kristálytisztán lehessen majd hallani minden kis apró rezdülést.

Amint megjelentetek a színen, a sajtó egyből belerakott benneteket az ún. progresszív metal skatulyába. Mi erről a véleményed?

Ez egyfelől óriási megtiszteltetés, hiszen a progresszív szó azt jelenti, hogy az ember valamit továbbfejleszt, továbbvisz, hogy valami előremutatót hoz létre. Jó érzés, hogy sokat ezt gondolják rólunk. Másfelől viszont kicsit talán túlbuzgóságra vall ilyen kategóriákat gyártani.

Az album megjelenését követően sok olyan kritikát olvastam, ahol a Dream Theaterhez hasonlítottak benneteket. Ehhez mit szólsz?

Köszönjük szépen. Komolyan. A Dream Theater egy óriási zenekar, a tagok hatalmas zenészek, úgyhogy szerintem megtisztelő, ha velük emlegetik együtt a nevünket.

Nemrég játszottatok egy bulit a Csörge-tavi fesztiválon. Hogy sikerült a fellépés?

Nagyon-nagyon jó volt. Sikerült nagyon energikus bulit csinálnunk, mind hangzás, mind program szempontjából. A közönség is jól vette a lapot, és mi is nagyon felszabadultan és jól éreztük magunkat a színpadon. Teljesen klassz volt az egész.

Viszont a Szigeten nem játszottatok. Miért?

Ehhez nincs hozzáfűznivalóm.

Igencsak bő másfél év van már a csapat mögött. Nem csak zenei szempontokra gondolva, mit csinálnátok másként mai fejjel?

Mindent. Egyszerűen azért, mert az ember változik, fejlődik és tapasztal. Meg aztán utólag mindenki mindent másként csinálna. A már megtapasztalt dolgok fényében az ember mindig okosabb később, mint előbb. Jó lett volna talán, ha agilisabbak, rámenősebbek, nyomulósabbak vagyunk.

Mi a helyzet az új nótákkal?

Azt lehet mondani, hogy tulajdonképpen készen van a komplett kettes lemezanyag. Fontos megemlíteni azt a tényt, hogy a dalok igen rövid idő alatt születtek, gyakorlatilag az utóbbi 3 hónap zenei terméséről van szó. Emiatt egy roppant spontán anyag várható. Ezt a spontaneitást szeretnénk majd megragadni a stúdiózás során is. Igazából mindenki tudja a maga részét, azt, hogy mit kell feljátszania, de nincsenek még túlzottan összegyakorolva egyben a nóták. Jó lenne, ha ezzel a módszerrel sikerülne a maga természetességében elkapni és rögzíteni a zenét.

Mikorra várható az album?

A menedzserünk és fő támogatónk, Gulyás Lajos októberre ígérte a megjelenést, akkor jön majd ki a korong.

Az első lemezhez képest milyen változások várhatóak?

Mindenképpen egy szélsőségesebb anyag várható. Egyrészt lírai oldalról még érdekesebb, finomabb, lebegősebb dolgokat hoztunk, mint eddig, másrészt viszont a durva részek még súlyosabbak lesznek. Az egész anyagra jellemző lesz a súlyos, nyomasztó, borult hangulat. A progresszív metal helyett szerintem a pszicho metal kifejezés illik az új anyagra. Iszonyatosan mélyre ható, a lélekbe belevájó zene született. Különösen igaz ez az anyag első felére, ami egyébként egy több különálló nótából álló, de egy koncepció köré íródott dalcsokor. A lemez címe egyébként Abraxas lesz. Abraxas egy ősi figurája az ókori kelet mitológiájának, egy olyan isteni lény, aki egyesíti magában a világ jó és gonosz erőit. Elég sok keleti motívum is hallható lesz majd a nótákban.

Ezúttal is a szfvári Pont Mi Stúdióban dolgoztok?

Igen.

Turné lesz majd a lemezmegjelenés után?

Igen, mindenképpen sokat akarunk majd játszani. Szó van arról, hogy a Black-Out őszi-téli turnéján közösen mennénk végig Csányi Szabiékkal. A részletek a napokban dőlnek majd el.

Kimondottan lemezbemutató koncertnek szánt bulit is akartok csinálni?

Igen. Egy székesfehérvári lemezbemutatóhoz mindenképpen ragaszkodunk, de szívünk szerint Budapesten és Vácon is csinálnánk ilyen bulikat. Röhej, hogy lassan 2 éve Vácon próbálunk, a csapat 2 tagja is ott lakik, és még egyszer sem játszottunk ott. Csak az a baj, hogy hely nem nagyon van, ahol fel lehetne lépni.

Szerintem - és mások szerint is - a zenekar mind zeneileg, mind színpadi teljesítménye alapján megfelel a nemzetközi elvárásoknak. Nem tervezitek a nyitást a külföldi országok felé is?

De. Ha minden a tervek szerint alakul, és lesz rá érdeklődés, akkor mindkét lemezanyagot megcsináljuk angolul is. Persze ez még azért odébb van egyelőre.

Vannak konkrét céljaitok a második lemezzel?

Szeretnénk, ha a lehetőségekhez képest minél több embernek meg tudnánk mutatni a zenénket. Szeretnénk, ha a csapat kitörhetne az underground szintről, és ismertség és elismertség terén egy felsőbb kategóriába léphetnénk.

És úgy általában mik a céljaitok a zenéléssel, a zenekarral?

Az előbbieken túl például jó lenne, ha csak a zenélésből meg tudnánk élni. Persze tudom, hogy ez ma Magyarországon eléggé irreális dolog. De klassz lenne, ha minden erőnket a zenekar dolgaira fordíthatnánk. Fontos célunk továbbá az is, hogy az a barátság, és jó viszony, ami összetartja a csapatot, mindig megmaradjon. A barátság az egyik legfontosabb alappillére ennek a zenekarnak. Még sokáig akarunk egymás és saját magunk örömére a zene és a közönség szeretete miatt így öten együtt muzsikálni.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Watch My Dying - Gödöllő, Trafó, 2003. május 23.

 

Wackor - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.