Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Auróra: punk mindhalálig

Tavaly kicsit hiányosnak találtam a győri Auróra hazai tevékenységét, melyre csak a napokban érkezett meg a válasz. Európában rengeteget koncerteztek, átestek egy doboscserén, majd rögzítették "Balkán Express" címmel legújabb nagylemezüket.
A trió feje, Vigi manapság ezer fokon ég, hiszen miközben lemezbemutató turnén vesznek részt, fesztivált szervez, készül az év végi kontinensen túli "kirándulásra", sőt még a zenekar saját kiadójának ügyeit is intézi. Úgy, hogy közben még egy halom unalmas kérdésre is válaszolnia kell...

Tavaly rendkívül sokat játszottatok külföldön, össze tudnád foglalni hol is voltatok pontosan?

Szlovákiában, Lengyelországban, Csehországban, Németországban, Ausztriában, és Svájcban játszottunk elég sokat. Ez a turné augusztus végén kezdődött 6 hétig caplattunk Közép-Európában. Lengyelországban voltunk először, egy óriási szabadtéri fesztiválon, aminek az érdekessége az volt, hogy egy reggae fesztiválnak a szervezője szereti az Aurórát és ő meghívott minket. Eléggé ki is tűntünk a sorból, mert szinte az összes banda reggae-ben utazott. Főidőben kaptunk 50 percet, nagy sikere volt a csapatnak. Az 50 perc alatt úgy felpörgettük a népet, hogy kétszer még vissza kellett menni. 7-8000 ember simán ott volt ezen a fesztiválon.

Történt nemrég egy tagcsere is. Mi történt Blinkerrel?

Az igazság az, hogy Bandi más zenében mozgott. Annyiból volt elhamarkodott a döntésünk, amikor a Blinker Bandit bevettük a zenekarba, hogy ő igazából ilyen glam rock, meg másabb stílusú zenéket játszott. Én tudtam, hogy egy nagyon jó képességű dobos, meg jó barátom is volt, és hirtelen felkaptuk a zenekarba. Nem teljesen jó, hogyha nem egy hullámhosszon van a zenekar, és Bandinál egyik része ez volt. Egy olyan dobost kellett találnunk, aki ezt a műfajt teljesen önmagának tudja. Kiskovács ebben nagyon otthon van, a hardcore meg a punk egybefolyt nagyon, és ő mesterfokon űzte. Bandival teljesen békésen váltunk el, ezt a dolgot megbeszéltük.

Mi a helyzet az Utazó Punkcirkusszal? Mostanában nem vettetek rajta részt. A rendezvény is eltűnt, csak nincs valami gond a résztvevők között?

Egy nagyon jól működő dolog, mert rengeteg élményanyag fűz hozzá, csak mi az új lemezünkkel voltunk elfoglalva, nagy hangsúlyt fektettünk rá. Kivontuk magunkat ebből a punkcirkusz dologból. Ami nem azt jelenti a jövőre nézve, hogy idén év végén nem fogunk ebbe a körbe belépni. Egyelőre még nem tudom, hogy mit hoz majd a jövő, mert augusztus végén el fogunk menni 3 hónapra Amerikába. Szóval év végén fogunk hazakeveredni, úgyhogy nagy terveink nincsenek.

Fesztivált, koncerteket szervezel, s még a hanglemezkiadót is igazgatod. Hogy bírod ezt a sok melót?

Ebbe bele lettünk kényszerítve, amit utólag már nem bánok, de annak idején nagyon sok álmatlan éjszakám volt, meg nagyon sok fáradtságba telt mire eljutottunk odáig, hogy talpra tudtuk a zenekart állítani. Menedzselési problémák voltak nagyon sokáig, amíg át nem vettem az irányítást.

Milyen a külföldiek hozzáállása az Aurórához?

Régi történet. Visszanyúlik már idestova 10 évre. Úgy hiszem, hogy az Auróra név azért mond valamit a külföldieknek. Ha kimegyünk játszani lényegesen könnyebb helyzetben vagyunk, meg könnyebben kapunk meghívásokat, mert ha a kinti menedzserünk elmondja, hogy ő az Auróra zenekarnak szeretne koncerteket csinálni, akkor nem egy zárt kaput dönget. Olyan koncerteket adunk, ami miatt bármikor vissza tudunk menni. A magyar zenekaroknak van esélyük kinn játszani, kapcsolat kérdése.

Rögzítettetek a német Antikörperrel egy közös lemezt. Mit kell erről tudnunk, illetve milyen csapat az Antikörper?

Már több mint egy éve készült ez a lemez, ami Németországban terjesztés alatt van. Kint megcsináltuk ezt a dolgot, ugyanakkor itthon is ki szerettük volna adni, de nem akartunk a dolgok elébe menni. Arra gondoltunk előbb mindenképpen egy sorlemezt kell kiadnunk. Na ez most megtörtént, és lehet, hogy az őszi piacra fogjuk ezt a közös felvételt kiadni. Az Antikörper játssza az Aurórának a dalait németül, mi meg az ő számaikat dolgoztuk át magyarul. A Tini bálvány az én favoritom, de a többi is nagyon jól sikerült. Az Antikörper egyébként egy hamburgi zenekar a kemény negyedből. Nagyon jópofa srácok, átturnéztuk már Dániát, Németországot.

Beszéljünk a Balkán expressről! Érdekes a borítója....

Igen, érdekes. A csiga ami nagyon nagy méretben kúszik át az autópályán. Ez valamiféle szimbólum. Hogy körülöttünk igazából milyen csigalassúsággal oldódnak meg a dolgok.

Mi az, amit a lemezzel kapcsolatban mondanál annak, aki nem ismeri az Aurórát, vagy csak a régebbi albumokat vásárolta meg?

A rajongóink azt mondják, azért szeretik a zenekart, mert különféle hangulatokat tudunk kifejezni. Érzelemgazdag dalokat. A lemezen is elkövettünk egy nagyon kellemes nótát amit szeretek. Ez a Csodatevő. Ebben egy akusztikus gitár kíséri végig a dolgokat. Úgy hiszem ez egy érzelemgazdag dal, ami az Aurórától soha nem volt idegen. A Balkán express-en jóval pörgősebb nótákat írtunk mint az Illegális bálon, ez így volt kitalálva.

Idén is lesz Abdán fesztivál a szervezésetekben...

Június 21-től 24-ig fog tartani. Szerdán sátorverés, csütörtökön már jönnek a zenekarok. A program fele külföldi zenekarokból fog állni. Évről évre mindig többen jönnek külföldről, tavaly már minden irányból jöttek.

Mire készültök még az év hátralévő részében?

Zajlik a Balkán express lemezbemutató turnéja, Abda után lesz néhány fesztivál fellépésünk majd egy 3 hónapos amerikai kiruccanás. Ez úgy fest, hogy egy gyermekkori barátom seattle-ben van kint már tizenakárhány éve, s ő egy Supersuckers nevű zenekarral nyomul. Ennek a zenekarnak a dobosa fog beülni hozzánk és turnézunk egy rövidet kint. Lemezkiadó kapcsán is megpróbálunk kicsit körülnézni, belekóstolni Amerikába. Az a szerencsénk, hogy már most tudjuk az egész éves programunkat, ennyire jól szervezetten nem volt összerakva még a zenekar történetében 1 év sem.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.