Shock!

március 28.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Steve Harris: „kommersz, de jó” lesz a British Lion

Ahogy arról már beszámoltunk, szeptember végén British Lion címmel jelenik meg az Iron Maiden főnök, Steve Harris első szólóalbuma. A hír általános megdöbbenést okozott a csapat táborában, hiszen a basszer híres arról, hogy egész életét a Maiden teszi ki. Harris egy friss interjúban most helyre tette a részleteket.

A British Lion lemezen Harris társai Richard Taylor énekes, Graham Leslie és David Hawkins gitárosok, illetve Simon Dawson dobos, a projekt gyökerei pedig évtizedes távlatokba nyúlnak vissza. „Graham Leslie mutatott nekem egy kazettát a bandája dalaival – ebből is látszik, milyen régen történt a dolog! –, amiket nagyon jónak tartottam", magyarázta Harris a Classic Rocknak a projekt létrejöttét. „Megpróbáltam segíteni valamit a zenekarának. Végül én lettem a menedzserük, a producerük, és írtam is dalokat velük, de nem vertem nagydobra ezt az egészet – még a banda egyes tagjai sem tudtak róla. Amikor pedig feloszlottak, azt mondtam: valamit kell kezdeni ezzel az egésszel, mert a nótákat nagyon erősnek tartottam. Az évek során kapcsolatban maradtam Richie-vel és Grahammel. Richie közben elkezdett dolgozni egy másik nagyon tehetséges gitárossal, David Hawkinsszal, így újabb közös témákat írtunk."

Az album tíz dalából végül hatot Taylor és Hawkins jegyez, egyet Harris és Taylor írt, a maradék hármat pedig Harris, Richie, Graham és néhány további olyan arc, akik az adott időszakban éppen tűzközelben tartózkodtak. Maga a zene Steve szerint igazi brit hangzású hard rock erős '70-es évek-beli hatásokkal. „Azt mondanám, sokkal inkább mainstream rock ez, mintsem metal. Elég kommersz, de jó kommersz", mondta. „Sokféle hatás van benne, főhajtásokkal a The Who, a UFO és néhány klasszikus brit rockbanda irányába, de nem egy olyan progresszív rock album, mint amit sokan várnának."

Harris szerint a lemez megjelenési időpontja mögé semmit sem kell odalátni, egyszerűen csak most készült el annyi hosszú év után, és természetesen az Iron Maiden dolgaiba sem zavar be. „Mindig is a Maiden lesz a prioritás számomra, ez mindig így volt és mindig így is lesz. De érdekes és izgalmas néha új dolgokat is kipróbálni. Hihetetlen mennyiségű ötletem van, sokkal több annál, amit életemben valaha is fel tudnék venni, és most ezek közül valósítottam meg néhányat, mert végre volt időm kísérletezni."

Címkék:

 

Hozzászólások 

 
+3 #5 Korpusz 2012-08-28 23:13
A cikket elolvasva nekem is kicsit túlzásnak tűnik a 'szólóalbum' megnevezés. Ennyi erővel a Primal Rock Rebellion is futhatna Adrian Smith 'szólóalbumaként '.
Idézet
 
 
+3 #4 mrataxi 2012-08-28 08:14
azért a gagyiban egyáltalán nem vagyok biztos, előbb meg kell hallgatni
Idézet
 
 
#3 Aladin 2012-08-27 21:42
Most nem azért, de ebben mi a szólóalbum? Két gitáros, egy dobos, egy énekes, és egyik sem Harris. Ő megint basszerol. Azon kívül egy dalt írt (közösen egy másik taggal). Ez nem szólóalbum, hanem egy széetesett banda összekaparása egy nagy név segítségével.
Gagyi és átlátszó.
Idézet
 
 
#2 tschaby 2012-08-27 18:04
Én az összes Maiden tagot elküldeném, hogy csináljon egy szóló albumot, akkor talán a következő Maiden lemez lendületesebb és kevésbé terjengős lenne, mint az utolsó kettő.
Azért kíváncsi vagyok, mit csinál Harris mester a Maidenen kívül!
Idézet
 
 
+1 #1 Equinox 2012-08-27 15:00
Ha UFO és Who hatású, azt nagyon szívesen veszem.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.