Shock!

március 29.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Mike Portnoy volt a Dream Theater rendőrsége”

Jóval felszabadultabban zenélhetett a Dream Theater Mike Portnoy nélkül – árulta el egy friss interjúban Jordan Rudess, a zenekar billentyűse a bő két hét múlva érkező új nagylemez kapcsán.

„Mike Portnoy nagyon jó barátom volt", magyarázta Jordan Rudess a Rock Your Life-nak adott interjújában. „Nyitott fickó, rengeteg nagyszerű közös évünk volt. De akárhogy is, az új lemezünkön még rugalmasabbá akartuk tenni a határainkat. Bizonyos régebbi zenéinknél úgy gondoltam, a billentyűk nyugodtan lehetnének markánsabbak, néha mégis csak a riffek duplázására használtuk a hangszert. Most elszakadtunk ettől a felfogástól, és sokkal harmónia-orientáltabbra vettük a figurát. John Petruccival úgy döntöttünk, komponálunk valami nagyon ütőset. Én is zeneszerző vagyok, és imádom kihasználni ezeket a képességeimet. Most sokkal nyitottabbak voltunk a billentyűkkel kapcsolatban, mint a múltban."

Rudess szerint a munkálatok mindenkiből a legjobbakat hozták ki, és Petrucci is a lehető legerősebb teljesítményre ösztönözte a többieket producerként, zenekarvezetőként. „Mike távozásával John tulajdonképpen szabaddá vált. Nem rendített meg minket a kilépése, hiszen John és én vagyunk a banda fő dalszerzői, és ez a csatlakozásom óta így van. Hiába rendkívül tehetséges dobos Mike, produkciós szempontból például megvannak a saját korlátai. A zeneszerzésben pedig az volt a legnagyobb különbség, hogy nem állt ott a legjobb ötletek kiválasztásánál a Dream Theater rendőrségeként, eldöntve, valami mehet-e vagy sem."

Az A Dramatic Turn Of Events album szeptember 12-én jelenik meg a Roadrunner gondozásában, rajta az alábbi dalokkal:

1. On The Backs Of Angels
2. Build Me Up, Break Me Down
3. Lost Not Forgotten
4. This Is The Life
5. The Shaman's Trance
6. Outcry
7. Far From Heaven
8. Breaking All Illusions
9. Beneath The Surface

A Dream Theater augusztusi székesfehérvári koncertjéről itt, a banda egykori rendőrségének új zenekaráról pedig itt olvashatsz.

 

Hozzászólások 

 
+1 #5 Ary 2011-08-25 15:12
azért zenekarvezetőké nt, producerként valakinek ki kell mondania a végső szót mindig, szóval ez nem akkora probléma szerintem, másrészt lehet csak felfújják ezt a nyilatkozatot és kicsit rősebben tálalják, felesleges sárdobálásba kezdeni bármelyik oldalról is
Idézet
 
 
+1 #4 s4tch 2011-08-25 13:00
Tök jó, hogy felszabadultak, meg minden. Az a baj, hogy Rudess nem jó zeneszerző. Amióta ő játszik a DT-ben, egyre laposabbak a lemezek. Dalorientált csapatjátékos kellene ide, nem egy Rudess-féle virgagép.
Idézet
 
 
+3 #3 kamikaze 2011-08-25 08:53
Változatlanul azt gondolom, hogy mindkét oldalnak vannak elfogadható érvei a szakításról, noha persze most csak az egyik álláspontot olvassuk. Az tény, hogy Rudess belépése óta valóban ő és Petrucci voltak a fő dalszerzők. Ugyanakkor nem árt figyelembe venni azt is, hogy annak idején Jordan tudta, hogy hova csatlakozik. Nevezetesen egy olyan progresszív metal bandába, ahol a súlyosabb témák ugyanolyan fontosak a zenei repertoárban, mint az elvontabb, meditatív billentyűs futamok. És ha a zene azt igényli, akkor neki bizony csak alásegítő szerep jut a billentyűk mögött. Az is köztudott, hogy bár csak hallgatólagosan , de Portnoy, mint az egyik alapító, volt a banda szóvivője/,,vezetője", amit önkéntesen vállalt, a többiek meg ezt jóváhagyták. A zenei irány meghatározásába n és a megszólalásban viszont együtt csinált mindent Petruccival, így azt erős jelzőnek érzem, hogy valamiféle rendőri szerepet játszott volna. Amit a gitáros nem hagyott jóvá, az nem kerülhetett volna lemezre. Az persze valószínű, hogy Porti erősebben tudta érvényesíteni akaratát sok esetben, de hát istenem, az alapítókkal együtt végül is 25 éve sikeresen kormányozták a zenekar hajóját. Nekem egy kicsit úgy tűnik, mintha az új felállásban Rudess valamiféle másodvezetői szerepet akarna elfoglalni, ami persze nem baj, ha jó lesz az új lemez. Ha viszont az ő kívánsága miatt nagyon ,,átmennek" progresszív rockba és a metalosabb vonalat hanyagolják, nagyon sok rajongót fognak elveszíteni. Inkább érdemesebb volna Rudessnek az ez irányú igényeit szólólemezeken kielégíteni.
Idézet
 
 
+1 #2 sziti 2011-08-25 08:43
Érdekes együtt olvasni a korábbi MP-interjúval...
Idézet
 
 
+3 #1 mrataxi 2011-08-25 08:12
na mindjárt kiderül, hogy portnoy a nagy sátán, és rudess az új chick korea, bartók béla és j.s. bach egy személyben
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wackor - Budapest, Kultiplex, 2005. október 8.