Shock!

április 26.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Megint a rockzenét akarják felelőssé tenni egy amerikai mészárlásért

Az Egyesült Államokban ismét áll a bál: miután kiderült, hogy a néhány nappal ezelőtti arizonai lövöldözés tettese, Jared Lee Loughner egyik kedvenc klipje a Drowning Pool 2001-es Bodies-a volt a youtube-on, megint fellángolt a vita azt illetően, vajon mennyiben káros a fiatalok mentális fejlődésére a rockzene. A Drowning Pool közleményben reagált a hat halálos áldozatot és tizennégy sérültet követelő tragikus eseményt övező sajtóvisszhangra.

Hétvégén a 22 éves tucsoni Jared Lee Loughner tüzet nyitott egy helyi szupermarketben, ahol éppen a republikánus kongresszusi képviselőnő, Gabrielle Giffords tartott lakossági fórumot a választóknak. Loughner hat ártatlan emberrel végzett, köztük egy kilenc éves kislánnyal, és további tizennégyet megsebesített, így magát Giffordsot is. A Washington Post azóta azt is megírta, hogy Loughner egyik kedvenc videója a Drowning Pool Bodies-ának nem hivatalos változata volt a youtube-on, holott ez nyilván kevésbé perdöntő a lövöldözés szempontjából, mint az, hogy a tettes évek óta diagnosztizált mentális problémákkal küzdött.

„Szeretnénk megköszönni a rajongóink támogatását, és még egyszer megosztani gondolatainkat a történtekről az áldozatokkal és hozzátartozóikkal", áll a Drowning Pool közleményében. „Jared Lee Loughner egyértelműen zavart személyiség volt. A Washington Post lehozott egy cikket, ami összefüggésbe hozta a Bodies dalunkat a tucsoni lövöldözéssel, de ahelyett, hogy a teljes sztorit elmesélték volna, a szerző azt a látszatot igyekezett kelteni, mintha mi is felelősek lennénk a történtekért. Ennek érdekében számos fontos tényt kihagyott az írásból", írja a zenekar, akiket a lap megszólaltatott ugyan, ám végül nem idézte pontosan és teljes egészében nyilatkozataikat.

„Teljesen elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bárki is azt a látszatot keltse: ezért az egész tragédiáért a mi dalunk vagy úgy általában a rockzene a hibás. Elhamarkodott ilyen következtetéseket levonni anélkül, hogy tisztában lennénk minden részlettel. Ez olyan, mintha mi most azt mondanánk, hogy az ehhez hasonló borzalmas eseményekért az a felelőtlen és erőszakos retorika a felelős, amit a Washington Posthoz hasonló mainstream médiatermékek használnak. A Drowning Pool zenéjének hallgatása senkit sem tesz rosszá. Az emberek félrevezetése viszont igen."

A Bodies a Drowning Pool 2001-es debütáló lemezén, a Sinneren szerepelt, és annak idején a hatodik helyig verekedte magát a Billboard rocklistáján. Sikere révén maga az album is platinalemez lett az Egyesült Államokban, a csapatnak máig ez a legismertebb dala. Azóta három albumot jelentettek meg, az utolsót tavaly, Drowning Pool címmel. Ez volt a második lemezük, melyen már Ryan McCombs énekelt: ő azt a Jason Jonest váltotta, aki az eredeti énekes, Dave „Stage" Williams tragikus 2002-es halála után került a frontra.

Címkék:

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Wackor - Budapest, Wigwam, 2005. március 18.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.