Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Led Zeppelin: a Stairway To Heaven is lopás volt?

A Led Zeppelin karrierje korai szakaszában köztudottan igen szabadon bánt bizonyos korábbi blues örökzöldekkel, és egyes esetekben a bíróságok is kimondták, hogy konkrétan mások szerzeményeit építették be a sajátjaikba. Most nagyon úgy fest, hogy pereskedés várható a zenekar legismertebb dala kapcsán is: a Spirit nevű formáció basszere szerint a Stairway To Heaven híres bevezetése valójában tőlük származik.

Senki előtt sem ismeretlen tény, hogy a Led Zeppelin a ’60-as évek végén és a ’70-es évek elején úgy alkotott meg egy új zenei stílust, hogy ehhez elég bátran merített másoktól is: Jimmy Page-ék első, illetve második lemezei kapcsán mi is részletesen írtunk róla, melyik klasszikus dal alapjai honnan származnak. Most úgy fest, minden idők egyik legsikeresebb rocklemeze, a Led Zeppelin IV központi darabja, a zenekar magnum opusza, a Stairway To Heaven kapcsán is kibontakozik egy per: Mark Andres, a Spirit nevű csapat basszusgitárosa évek óta állítja, hogy a híres nyitó hangfüzért valójában ők írták, és most elhatározta magát követeléseinek bírósági érvényesítésére.

A Spirit állítása szerint a Stairway To Heaven intrója valójában az ő 1968-as keltezésű, Taurus című instrumentális darabjukból származik. A két zenekar közötti kapcsolat egyébként adott volt, hiszen a Zeppelin a Spirittel közösen is játszott koncerteket a korai időszakban az Egyesült Államokban, amikor Andresék játszották is ezt a szerzeményt, vagyis Jimmy Page-ék bizonyosan ismerték a számot. „Nagyon szép rész volt, ráadásul tipikusan egy igen erőteljes szám után nyomtuk”, mondta a basszer a Business Weeknek. „Vagyis ebben a kontextusban találkoztak vele.” „Azt mondanám, lenyúlták tőlünk a dalt”, mondta még a ’90-es években a témáról Randy Craig „California” Wolfe, a Spirit énekes/gitáros/dalszerzője, aki 1997-ben hunyt el. „A fickók dollármilliókat kerestek ezzel, és soha nem köszönték meg, egyszer nem kérdezték meg tőlem, hogy fizethetnének-e érte némi pénzt. Fájó pont ez számomra…”

A per időzítése természetesen nem véletlen, hiszen a Led Zeppelin stúdióalbumainak egy része június 3-án remaszter-kollekcióként jelenik meg. A négyes lemez az első etapban nem kapott helyet, de Andres azt szeretné, ha a bíróság megakadályozná a Stairway szerepeltetését a következő kollekción, egészen addig, amíg nem tüntetik fel Randyt társszerzőként, illetve nem fizetik ki örököseinek a szerintük járó jogdíjakat. „Egyszerűen csak azt tartanám helyesnek, ha a Led Zeppelin tagjai legalább egy kis főhajtást szentelnének Randynek. Ez nagyon szép lenne tőlük”, mondja Mark. Ugyan a kereset konkrét összegét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, alighanem elég sok pénzről lehet szó, hiszen a Led Zeppelin IV az AC/DC Back In Blackje után minden idők legsikeresebb hard rock lemezének számít, a legszerényebb számítások szerint is minimum 37 millió példányban kelt el világszerte.

Hogy valóban lopás történt-e, azt alább, a vonatkozó részek összehasonlítása alapján mindenki eldöntheti saját maga.

 

Hozzászólások 

 
+8 #9 Agata 2014-05-24 16:30
A két dal közötti hasonlóság évek óta köztudott, sok helyen leírták már, hogy a két zenekar turnézott is együtt, tehát Page komponálás közben tudatosan és tudattalanul is elővehette a témát. A Spirit vádja csak azért gyerekes és hiteltelen, mert ennyi erővel ők is lopták az ominózus akusztikus intrót, érdemes meghallgatni Davey Grahamtől a Cry Me A River című számot.

A plagizálás szerintem inkább érdekes abból a szempontból, hogy a Taurus hangulata az első néhány másodpercben hasonlít a Stairway-re, de valahogy talán több is annál, de ez néhány pillanat után fel is oldódik.
Idézet
 
 
+3 #8 Gábor 2014-05-24 16:00
Mégha az egész szám lenne... de csak az intróból pár hang... háát nem tudom + különben meg miért nem jöttek elő vele korábban?....
Idézet
 
 
+4 #7 Den 2014-05-24 14:42
tényleg vannak benne nagyon hasonló részek,csak a Zepp néhol kicsit hozzátett,meg máshogy vagy máshol építette be a dalba azokat a hasonló riffeket stb.
de a másik dolog ami igazán fura számomra,h a legtöbb Zep dal azért számomra eléggé elüt a Stairway-től mindig is hasonló balladákra vadásztam a lemezeiken,de hiába,aztán azon gondolkoztam vajon kinek a hartására írhatták a dalt
asszem ezt a dalt minden valamire való rockzene hallgató ismeri,úgy h közben nemis tudnának más Zep dalt felhozni,ami vicces,ha azt nézzük h nem éppen a legeredetibb daluk,amúgy Page mintha azt mondta volna1x h 1 Beatles nyitóriffet próbálgatott kombinálni amikor ezt a dalt kezdte alkotni,ezt leszámítva tojok rá,h mennyi lopás van benne,mert ez a földkerekség talán legjobb dala
Idézet
 
 
+13 #6 Sanctus 2014-05-24 14:39
Három azonos hangnál azért többről van itt szó... én úgy fogalmaznék, hogy jó alapanyagból csináltak egy jobb dalt, de az alapoknál egyértelmű az áthallás.
Idézet
 
 
+10 #5 kakamatyi púzott 2014-05-24 13:03
Hát, azért elég süketnek kell lenni, hogy ne vegyük észre az erős párhuzamot... együtt is turnéztak; legalábbis az inspiráció egyértelmű.
Idézet
 
 
+3 #4 pumpika666 2014-05-24 12:25
Idézet - Assassin:
Egy pár hang az elején tényleg egyezik, de semmi egyéb, még a hangulata is más a két dalnak. Ezt a pert már most elvesztette a Spirit. Nem is értem, hogy több mint 40 év után mit akarnak.. vagyis, nagyon is jól értem... :D Pénzt.
Egyébként ezzel az erővel a Zep is beperelhetne vagy két-három tucat bandát, akik viszont sokkal egyértelműbben őket másolták-másolják. :)

a kingdom come az (amúgy zseniális) első 2 lemezének teljes bevételét utalhatja plant-éknek, meg szinte az egész 80-as évekbeli hard rock kompánia, akiket amúgy nagyon szeretünk, de kétségtelen tény, hogy léghajókon szárnyaltak a lemezeladási listákon :)
Idézet
 
 
#3 Chris92 2014-05-24 11:58
3 azonos hang = lopás. Na ne röhögtessenek. Kötve hiszem, hogy a Zep egyáltalán tudott volna erről a számról. Ja és csak úgy plusz poénként:

https://www.youtube.com/watch?v=adukrwHY09s&feature=kp
Idézet
 
 
+3 #2 Assassin 2014-05-24 11:04
Egy pár hang az elején tényleg egyezik, de semmi egyéb, még a hangulata is más a két dalnak. Ezt a pert már most elvesztette a Spirit. Nem is értem, hogy több mint 40 év után mit akarnak.. vagyis, nagyon is jól értem... :D Pénzt.
Egyébként ezzel az erővel a Zep is beperelhetne vagy két-három tucat bandát, akik viszont sokkal egyértelműbben őket másolták-másolják. :)
Idézet
 
 
+3 #1 pumpika666 2014-05-24 10:04
sztem nem egy nagy nyúlás, ha lejátszák a bíróságon, lehet ki is röhögik öket, mert a két nóta ég és föld, kb 3 hang hasonlít a stairway-re
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.