Shock!

április 18.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Lars Ulrich iktatta be a Deep Purple-t a Rock And Roll Hall Of Fame-be

0409dpNew Yorkban tartották április 8-án este a Rock And Roll Hall Of Fame idei gáláját. Az idei kitüntetettek a Cheap Trick, a Chicago, Steve Miller, az N.W.A és a Deep Purple – és nagy kedvenceit természetesen Lars Ulrich, a Metallica dobosa iktatta be a dicsőségcsarnokba.

Beiktatták a Rock And Roll Hall Of Fame-be az idei kitüntetetteket. A jelölés feltétele továbbra is az volt, hogy az adott előadó első kiadványának legalább huszonöt évvel a jelölés előtt – vagyis ezúttal legkésőbb 1990-ben – meg kellett jelennie. A több mint nyolcszáz fős szakmai zsűri mellett ezúttal is szavazhatott a közönség is a dicsőségcsarnokba juttatandókra. A Deep Purple felé egyik legrégebbi adósságát rendezte a Rock And Roll Hall Of Fame, hiszen kevés olyan jelentőségű előadó maradt már csak ki a dicsőségcsarnokból, mint Ian Gillanék, akiket ezelőtt már kétszer jelöltek, de végül csak harmadszorra kerültek be.

0409dKedvenc zenekarát Lars Ulrich méltatta hosszasan a gálán, majd ő is iktatta be őket a dicsőségcsarnokba. „A Deep Purple a régi módszerrel lett híres: keményen dolgoztak, folyamatosan turnéztak, évente készítettek egy albumot, néha kettőt – és mindig is leszarták az imázst vagy a kritikai visszhangokat", mondta a Metallica dobosa. „És ezek a srácok tudtak zenélni, tudtak improvizálni. Folyamatosan vérre mentek egymással abban a versengésben, hogy új, néha még felderítetlen területekre jussanak el a zenéjükkel, és soha ne tévedjenek kétszer ugyanoda. Az elmúlt negyven év minden hardrock-zenekara – beleértve az enyémet is – gyakorlatilag kivétel nélkül a Black Sabbathig, a Led Zeppelinig és a Deep Purple-ig vezeti vissza a gyökereit. Meggyőződésem, hogy ez a három zenekar egyenrangúan is kezelendő a dalaiért, a felvételeiért és az eredményeiért. Ahol felnőttem, illetve a világ Észak-Amerikán kívüli részein mindhárman egyforma státuszban is voltak. Van egy fotóm, amin az én arcomat photoshoppolták Ian Paice-é helyére: ma is ennyit jelent számomra a Deep Purple, akárcsak rajongók milliói számára szerte a világon. Azok számára, akik felnéznek a Deep Purple-re, és valami epikusat, kiszámíthatatlant, energikusat, menőt, intenzívet, briliánsat, impulzívet, spontánt, megbabonázót, elképesztőt, nem evilágit, kérlelhetetlent, úttörőt és teljesen időtlent látnak a zenekarban. Ritchie Blackmore, David Coverdale, Rod Evans, Ian Gillan, Roger Glover, Glenn Hughes, Jon Lord és Ian Paice helye nagyon régóta itt lett volna, és most végre odakerültek, ahová valók. Mindig is el akartam mondani ezt a mondatot: kérem, köszöntsük együtt a színpadon és a Rock And Roll Hall Of Fame-ben a Deep Purple-t!"

Mint azt jóelőre tudni lehetett, Ritchie Blackmore nem jelent meg a gálán, de David Coverdale és Glenn Hughes elment a beiktatásra, ahol azonban csakis a mostani felállás játszott egy rövid szetet Steve Morse-szal és Don Airey-vel, akiket – meglehetősen kínos módon – nem iktattak be a szervezők a dicsőségcsarnokba. A Highway Star, a Green Onions, a Hush és a Smoke On The Water előadása során a 2012-ben elhunyt Jon Lord képét is kivetítették a háttérben.

A Cheap Tricket egyébként Kid Rock iktatta be a dicsőségcsarnokba.

 

Hozzászólások 

 
+5 #12 Draveczki-Ury Ádám 2016-04-11 08:23
Idézet - Svet:
Csak nem értem miért kellett belőle mégegy, amikor már 2011-ben is volt egy 25 éves.

Azért nem mondhatod, hogy az a két cikk ugyanolyan. Nem lett volna új, ha hosszabb és részletesebb a régi.
Idézet
 
 
+1 #11 Svet 2016-04-10 14:51
[quote name="Draveczki-Ury Ádám"][quote name="Svet"]
(keresd vissza nyugodtan), mint ahogy a zenekarral is aránylag sokat foglalkozunk. A RNR Hall Of Fame beiktatásokról is szoktunk írni, ha oldalkompatibil is zenekart iktatnak be - keresd vissza a Nirvanát vagy a Gunsot is nyugodtan.

Visszanéztem, de én csak 5 cikket találtam ezzel kapcsolatban.
(Pedig direkt rámentem a Rock & roll hall of fame tag-re.) 2 Nine inch nails-es, 1 Nirvanás és 2 Deep Purple-ös.(Ezzel együtt)
És közben eszembe jutott hogy hülyeséget írtam részben úgyhogy most égő pofával kérek elnézést mégegyszer, mert a Green Day-t is Lars Ulrich iktatta be annak idején és arról nem volt írva.
(Vagy csak nem a Hall of Fame a tagje. Majd megnézem Green Day-jel.)

" A Master klasszik az idei év eddigi legolvasottabb cikke volt a Shock!-on, az április 1-jei kamukritika pedig a második legolvasottabb - ennyit arról, hogy az embereket nem érdekli a dolog, és hogy sok belőlük."

Tudom, és erre gondoltam amikor azt írtam hogy jók is. Csak néha van 2 Metallica cikk amiben tulajdonképpen ugyanaz van. És ezekből már kicsit sok, de azt is tudom hogy millióan szeretik.
A lemezkritikák jók, és nem az a baj hogy volt Master, mert arról a lemezükről csak 1-2 dal jön be, de én is elismerem hogy az ő pályafutásuk alfája és omegája, természetes hogy a klasszikusban a helye. Csak nem értem miért kellett belőle mégegy, amikor már 2011-ben is volt egy 25 éves. De megértem, ha ez kell a népnek ez kell.

Köszi hogy elmagyaráztad, mert néhány dolgot tényleg nem értettem. És bocsi mégegyszer. :)
Idézet
 
 
+9 #10 Valentin Szilvia 2016-04-10 11:31
Idézet - Tulus:
Ha már Metallica:

Ádám, ugye nem felejtetted el, hogy a Metallica legutolsó zseniális lemeze (Load) éppen 20 évvel ezelőtt jelent meg?


2012-ben írtunk róla: http://www.shockmagazin.hu/klasszikushock/metallica-load
Lehet böngészi a tartalmat, szerintem nem lehet az ABC-s betűrendnél egyszerűbb és logikusabb megoldást találni.
Idézet
 
 
+3 #9 Tulus 2016-04-10 11:15
Ha már Metallica:

Ádám, ugye nem felejtetted el, hogy a Metallica legutolsó zseniális lemeze (Load) éppen 20 évvel ezelőtt jelent meg?
Idézet
 
 
+11 #8 Draveczki-Ury Ádám 2016-04-10 07:11
Idézet - Svet:
(Tudom, kussoljak és ha nem tetszik ne olvassam, de attól még fogom mert amúgy a többi cucc jó, csak sok a Metallica. - Mondjuk ebben meg annyi jó van hogy legalább a Lars kommenteken lehet röhögni.)

Dehogy kussolj. :) Viszont szerintem ebben most éppen nincs igazad, mivel a Purple be-nem-iktatásáról és mostani beiktatásáról viszonylag részletesen és többször is írtunk idén és a korábbi években is (keresd vissza nyugodtan), mint ahogy a zenekarral is aránylag sokat foglalkozunk. A RNR Hall Of Fame beiktatásokról is szoktunk írni, ha oldalkompatibil is zenekart iktatnak be - keresd vissza a Nirvanát vagy a Gunsot is nyugodtan.

Ami a többit illeti: ha nem Lars, hanem Gipsz Jakab iktatja be a Purple-t, és mondja ezt a beszédet, akkor is itt szerepelt volna ez a hír ugyanebben a formában. Az, hogy Lars mondta mindezt, csak még fajsúlyosabbá teszi a dolgot, akár tetszik ez, akár nem. Az amerikaiaknál főleg, mivel ott messze nincs abban a státuszban a Purple, mint mifelénk. Hidd el, ebből a szempontból nekik is fontos volt, hogy Lars iktatta be őket.

Van amúgy két nagyon egyszerű oka annak, hogy az általad említett zenekarok sokat szerepelnek (bár persze a mihez képest itt is kérdés - amikor éppen hónapokig pihen a Metallica, nem szoktunk írni róluk, most viszont lesznek újrakiadások, finisben van az új lemez stb.). Az egyik, hogy ezek a legnépszerűbb csapatok a színtéren. A Metallica, a Maiden, a Guns, a Sabbath, a Slayer, a Megadeth, a Pantera és még pár másik zenekar neve automatikusan vonzza az olvasókat, és hiába mondod például te, hogy sok belőlük, ha eközben ötször annyian olvasnak el egy Metallica- vagy GN'R-hírt, mint egy átlag másikat. Mert a helyzet nagyjából ez. Mi pedig elsősorban az olvasókért vagyunk, nyilván a magunk szórakoztatása mellett. A Master klasszik az idei év eddigi legolvasottabb cikke volt a Shock!-on, az április 1-jei kamukritika pedig a második legolvasottabb - ennyit arról, hogy az embereket nem érdekli a dolog, és hogy sok belőlük.

A másik ok: mivel ezek a bandák a legnépszerűbbek a színtéren, ha csinálnak valamit, történik velük valami, nyilatkoznak valamit, automatikusan odafigyel rájuk mindenki, és cikkeznek róluk máshol is. Vagyis eleve intenzívebb, feltűnőbb a jelenlétük. De azért ha visszapörgeted a Hírek rovatot, szerintem láthatod, hogy távolról sem csak Metallica van benne, a lemezkritikában meg pláne nem. :)

Welcome To My Nightmare amúgy biztos lesz majd, de nem rohanunk sehová. Ezer másik kihagyhatatlan lemez sem volt még a Klasszikushock között, a Master harmincadik évfordulója pedig igenis fontos jubileum volt. És miközben te soknak találtad, mások kifejezetten érdeklődtek előtte, hogy lesz-e. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy jó, hogy lett.
Idézet
 
 
-5 #7 Svet 2016-04-09 22:20
Idézet - Draveczki-Ury Ádám:
Még így is csak neccesen!


Tudom hogy imádod a Metallicat és ez jó is, de néha már tényleg nagyon-nagyon sok belőlük. :)
Gyakorlatilag, lassan már sem hír, sem lemezkritika nincs úgy hogy a Metallica ne lenne benne megemlítve.
Ráadásul ha valamihez meg ténylegesen közük van, mint ehhez a hírhez, akkor épp hogy nincs vastagon kiemelve az ő részük.
És mondom, az jó hogy szereted a Metallicat, a Ride lemezüket én is szeretem, de ez már tényleg kezd túlzás lenni.
Eddig például a Hall of Fame beiktatásokról is csak elég felületesen írtatok, általában épp hogy megemlítve ezt vagy azt velük kapcsolatban, de most hogy Lars is ott volt már egyből érdekesebb lett a dolog nektek is.
És ez már tényleg felettébb gyanús...
Tudom, persze, ez a ti újságotok, így azt írtok amit akartok, csak szerintem jó lenne ha egy kis mértéket tartanátok a Metallica és az egyéb zenekarok hírei közt mert például meg lehet nézni hogy hány cikk/kritika tartozik egy Iron Maiden, egy Black Sabbath vagy egy AC/DC tag-hez, meg meg lehet nézni mennyi van Metallicából...
Az már meg csak a slussz poén hogy a Masterből 2 klasszikus cikk is született. Gyakran kérdezik az emberek hogy erről vagy arról miért nem írtok...Nem akarok beszólni, de abban igazuk van hogy amiről egyszer már írtatok klasszikust ahelyett írhattatok volna másról is. Főleg úgy hogy közben olyan megkerülhetetle n lemezek maradtak ki tavaly is, mint például a Welcome to my nightmare Alice Coopertől.
De nem károgni akartam, és ezért elnézést is kérek, csak ez így már kikívánkozott. Nem a kedvencem a Metallica, de az a különleges bánásmód amit ezen az oldalon élveznek, néha már tényleg röhejes. :)
És mégegyszer bocs, de én így látom.
(Tudom, kussoljak és ha nem tetszik ne olvassam, de attól még fogom mert amúgy a többi cucc jó, csak sok a Metallica. - Mondjuk ebben meg annyi jó van hogy legalább a Lars kommenteken lehet röhögni.)
Idézet
 
 
+8 #6 Draveczki-Ury Ádám 2016-04-09 20:07
Idézet - Svet:
"A Cheap Tricket egyébként Kid Rock iktatta be a dicsőségcsarnok ba."
És az ő részük már nem fért ide?
Vagy legalább Kid Rock beszéde?
Vagy egy kép róluk is ha már ugyanúgy bekerültek mint a Deep Purple.
Persze tudom, nem egy kategória. A Deep Purple mindig is nagyobb volt, de a Cheap Trick most ugyanúgy, ugyan oda lett beiktatva, ráadásul a 70-es években ők is rockzenekar voltak akik egy csomó bandára voltak hatással.
Olyanokra mint a Mötley Crüe, a Poison, a Quiet Riot vagy egy sor másik zenekar a 80-as évek hajbandái közül.
Ők nem érdemlik meg hogy egy mondatnál több legyen írva a beiktatásukról? Bezzeg a Deep Purple egy egész oldalt kap...Bár hatalmas téttel mernék fogadni rá hogy ők is csak kizárólag azért mert Lars iktatta be őket...

Még így is csak neccesen!
Idézet
 
 
-10 #5 Svet 2016-04-09 14:36
"A Cheap Tricket egyébként Kid Rock iktatta be a dicsőségcsarnok ba."
És az ő részük már nem fért ide?
Vagy legalább Kid Rock beszéde?
Vagy egy kép róluk is ha már ugyanúgy bekerültek mint a Deep Purple.
Persze tudom, nem egy kategória. A Deep Purple mindig is nagyobb volt, de a Cheap Trick most ugyanúgy, ugyan oda lett beiktatva, ráadásul a 70-es években ők is rockzenekar voltak akik egy csomó bandára voltak hatással.
Olyanokra mint a Mötley Crüe, a Poison, a Quiet Riot vagy egy sor másik zenekar a 80-as évek hajbandái közül.
Ők nem érdemlik meg hogy egy mondatnál több legyen írva a beiktatásukról? Bezzeg a Deep Purple egy egész oldalt kap...Bár hatalmas téttel mernék fogadni rá hogy ők is csak kizárólag azért mert Lars iktatta be őket...
Idézet
 
 
+20 #4 kamikaze 2016-04-09 12:29
Idézet - Jézus:
Én nem tudom, de Lars minden nagy zenekarnak a legnagyobb rajongója, csak, hogy rivaldafénybe kerüljön. Egyszer Motörhead, egyszer Deep Purple, lehetne sorolni...

Köztudomású, hogy a Purple a szíve csücske, ezt nem érdemes tőle elvitatni. Fanatikus rajongójuk gyerekkora óta, szóval teljesen hiteles amit mond róluk. Tök jó szöveget nyomott, ezért nagy respekt neki!
A ceremónián készült felvételeket érdemes böngészni, van köztük egy-két különleges epizód. Pl. Coverdale köszöntője:

https://www.youtube.com/watch?v=11_Sc113rvg

Megnéztem volna, amikor Gillannal meglapogatják egymás hátát. :)
Idézet
 
 
-25 #3 Jézus 2016-04-09 12:03
Én nem tudom, de Lars minden nagy zenekarnak a legnagyobb rajongója, csak, hogy rivaldafénybe kerüljön. Egyszer Motörhead, egyszer Deep Purple, lehetne sorolni...
Idézet
 
 
+41 #2 Zsolti 2016-04-09 11:30
Lars tud beiktatni. :D
Idézet
 
 
+34 #1 Tarquinius Quintus 2016-04-09 10:52
Larsról sok mindent el lehet mondani, de az mindenképp tiszteletremélt ó, amilyen alázattal, tisztelettel és őszinte rajongással viszonyul a nagy elődökhöz.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.