Shock!

március 28.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

King mindenképpen folytatná a Slayert, Araya még bizonytalan

0504jhMár beszámoltunk róla, hogy a Guitar World magazin augusztusban alapos háttéranyagokat közöl Jeff Hannemanről, a Slayer május 2-án elhunyt gitárosáról. Most újabb részletek láttak napvilágot a zenésztársakkal és családtagokkal készített interjúkból, és – noha Kerry King egyértelműen folytatást tervez – a zenekar jövője állítólag korántsem annyira biztos, mint amilyennek látszik.

„Jeff mindig is ivott", mondta Dave Lombardo a magazinnak. „Mindig ott volt a kezében egy doboz Coors Light. Mindig." „Jeff és én mindig is piáltunk", elevenítette fel Kerry King is. „Steven Tylert és Joe Perryt Toxikus Ikrekként emlegették, mi pedig a Részeg Tesók voltunk. Annyi volt a különbség, hogy én soha nem ébredtem úgy, hogy muszáj innom egy sört. Jeff viszont nem tudta, hogyan kell nem inni." „Néha jeleztem neki az aggályaimat az alkoholfogyasztásával kapcsolatban, és olyankor kicsit visszafogta magát pár hónapra, de aztán újrakezdte", mondta Jeff özvegye, Kathryn. „Nagyjából pár évvel az apja 2008-as halála előtt döbbentem rá, hogy Jeff piával indítja a napot. Nem mondom, hogy én sosem ittam vele, mert de, és néha elég keményen. Úgy gondoltam, ha nem tudom leállítani, akkor csatlakozom hozzá. De rájöttem, hogy ez nem működik, és csak akkor tudom megszabadítani a szenvedélyétől, ha én nem iszom. De nem voltam képes erre. Túlságosan nagy mértékben támaszkodott a piára ahhoz, hogy átvészelje a napjait."

Zenésztársai szerint Jeff gitárjátéka nem feltétlenül a híres pókharapás hatására kezdett el romlani. „Lassan hanyatlani kezdtek a képességei, de ezt senkinek sem engedte, hogy észrevegye", ismerte el Tom Araya. „Mi tudtuk, hogy a dolgok rossz irányba haladnak, egyre nehezebb volt kisajtolni belőle a dolgokat. Nagyon büszke volt, és nem szerette volna, ha bárki is aggódik bármiért. Jött és játszott, és nem akarta, hogy bárki is tudja, mi van vele, és emiatt aggodalmaskodjon. Megpróbált erős lenni, ami néha baromi nyomasztó tud lenni." Lombardo szerint is voltak jelei annak, hogy a gitáros egyre rosszabb állapotban van. „Kicsit a kezén és a járásán észre lehetett venni. Néha úgy tűnt, küzd a játékkal is, már nem volt teljesen gördülékeny a gitározása, amit különösen a szólóknál lehetett hallani. Már nem volt olyan feszes, mint amilyen lehetett volna."

0624jeffgaryA Slayer tagjai az interjúban elárulták: először azt sem volt könnyű eldönteni, hogy a helyzetet még rosszabbá tevő baktériumfertőzés után kisegítő gitárossal turnézzanak. „Számomra nagyon nehéz volt meghozni a döntést, hogy Jeff nélkül is megyünk tovább", így Araya. „Elkezdtek nevekkel dobálózni, hogy ki kerülhetne a helyére, én meg: srácok, egyáltalán hogyan gondolkodhattok ezen? Jeff nélkül nem csinálhatjuk ezt! De valamit tennünk kellett. A Slayer amellett, hogy zenészekből áll és szoros egység, egyben üzlet is. Ezek olyan szempontok, amelyekről pontosan tudjuk, hogy a rajongók nehezen értik meg. De akkor is meg kell hoznunk bizonyos döntéseket, ugyanis kötelezettségeink vannak arra, hogy lefolytassuk a turnéinkat. Gary Holt barát, nem kívülálló. Harminc éve ismerjük, és Jeffnek is jó barátja volt. Amikor először megismertük az Exodusékat, elválaszthatatlanok voltak." „Emlékszem, az első nélküle lefolytatott turné előtt Jeff azt mondta: nem, nem, baromira nincs olyan forgatókönyv, hogy ez a banda nélkülem induljon útnak", emlékezett Kathryn. „Egyértelműen bántotta, hogy a zenekar első ízben nélküle áll ki a színpadra, de egy idő után megbékélt vele. Ebben nagy szerepet játszott az is, hogy Gary Holt állt be a helyére, aki jó barátja volt. És belátta, hogy a zenekarnak mennie kell tovább."

Kerry King szerint a Slayer tagjai mindvégig reménykedtek Hanneman felépülésében és visszatérésében. „Egészen a halála napjáig nem adtuk fel a reményt. Ha egyszer is megkeresett volna minket azzal, hogy oké, képes vagyok a dologra, nem lett volna kérdés, hiszen az az ő helye volt. De hogy hittem-e abban, hogy eljön ez a pillanat? Nem, nem hittem." Kathryn szerint maga Jeff is tisztában volt vele, hogy nem fog tudni visszatérni a Slayerbe. „Szerintem egy része tudta, hogy nem fog visszatérni a zenekarba." Araya: „Az embereknek saját maguknak kell meghozni a döntést arról, hogyan akarják élni az életüket. Nem kezdhetsz el nekik diktálni arról, hogyan éljenek, mert azzal csak eltávolítod őket magadtól, és semmiben nem segítesz a helyzeten. Nem volt könnyű ez az egész, de szó sem volt arról, hogy vakok lettünk volna, és nem láttuk, mi történik. Bizonyos pontokon megpróbáltunk segíteni neki, és bátorítani, hogy térjen vissza. Mondtuk neki, hogy még mindig a része lehet annak, amit csinálunk, még ha nem is feltétlenül folyamatosan. Nem akart cserben hagyni minket, nem akart nekünk csalódást okozni. Szerintem amikor az elmúlt egy évben már tényleg komoly problémái voltak, egyszerűen nem akarta, hogy tudjunk ezekről, csak azt hajtogatta, hogy még időre van szüksége, és ez az elkülönülés sem segített a gondok megoldásában. Szerintem nem számított volna, hogyan oldódnak meg a zenekarral kapcsolatos ügyek, a végeredmény akkor is ugyanez lett volna." King elismerte: komoly lelki terhet okozott neki, hogy nem képes segíteni barátján. „Ez az egész felzabálja az embert, mert arra gondolsz: miért nem tudom helyrehozni ezt a csávót? És nem is arról volt szó, hogy ő nem akart rendbejönni. Nyilván nem akart meghalni. De nem is tudott segíteni magán, mielőtt túl késő lett volna."

„Folytatást tervezek", szögezte le Kerry az interjúban. „Nem hinném, hogy be kellene dobnunk a törölközőt amiatt, mert Jeff nincs itt." Araya ugyanakkor már nem olyan biztos abban, hogy a folytatás tartós lesz. „Harminc év után olyan ez az egész, mintha megint mindent újrakezdenénk. Jeff nélkül tovább folytatni nem lenne már ugyanaz, és abban sem vagyok biztos, hogy a rajongók elfogadnának egy ilyen drasztikus változást, főleg, ha megnézzük, zeneileg mennyit tett hozzá a zenekarhoz. Nyilván be lehet valakit állítani a posztjára helyettesként, de nem létezik ember ezen a bolygón, aki képes lenne arra, mint ő. Nem lehet pótolni."

Mint tudjuk, Dave Lombardónak a jelenlegi állás szerint a folytatásban már nincs helye, ő azonban nyitott arra, hogy a jövőben ismét csatlakozzon társaihoz. „Ha beszélni akarnak velem, itt vagyok, nem akarok semmiféle ellenségeskedést. Az élet túl rövid, mi pedig túl öregek vagyunk már az efféle szarakodáshoz. Megvan bennem az akarat, készen állok, meglátjuk, mi történik."

A Slayer e hét szerdán, június 26-án Tokajban, a Hegyalja Fesztiválon koncertezik.

 

Hozzászólások 

 
+9 #5 Flagellator1974 2013-06-24 19:31
A Slayer a kezdetektől "kétdalszerzős" banda volt. Kingnek biztos menne a dalszerzés egyedül is, csak hát ez nem erről szól. Sárvári kolléga jól mondja: "hagyuk nyugodni a legendát". Viszont van egy másik nézőpont is: milyen rohadt dolog egy thrash-zenésznek (King) lassan megöregedni, akinek az egész eddigi élete erről szól és folytatni szeretné? Szar az egész, megette a fene és nagyon egy korszak végének tűnik itt minden, miközben a Slayer beadni készül a kulcsot.
Idézet
 
 
+7 #4 Sárvári Gábor 2013-06-24 13:01
Akármennyire is szeretem a Slayer-t, megértem Tom Araya-t. Én is hasonló képen vélekedek. Nem mondom hogy nem hallgatnék meg egy albumot tőlük amin Gary Holt szerepel Mr. King mellett, de azért az nagyon más lenne. Csípem én Kerry számait is, sőt a kedvenc Slayer számaim nagy részét ő jegyzi mint szerző. Expendable Youth, Skeletons Of Society, Payback, Hate Worldwide, Not of This God hogy csak egy párat említsek. A Christ Illusion-on a dalok nagy részében benne volt a keze, és én imádom azt az albumot. De akkor sem vagyok abban biztos hogy teljesen egyedül is képes lenne-e egy olyan színvonalú lemezt leszállítani mint mondjuk . . . a Christ Illusion vagy a World Painted Blood.
Egyik felem örülne ha folytatnák, a másik viszont azt mondja: hagyjuk nyugodni a legendát . . . .
Idézet
 
 
+15 #3 trey 2013-06-24 09:39
vegre emberi arcot is mutatott Kerry
orulok ennek nagyon
de meghokkento a cikk, meg azzal szembesulni mennyire nem latunk bele a zenezsek eletebe, es mennyire nem tudunk - en legalabbis - helyes kovetkeztetesek et levonni a kis rovid hirekbol, amik cseppennek, vagy cseppentek az elmult evekben
Idézet
 
 
+9 #2 Codename333 2013-06-24 08:50
az biztos hogy az alkohol nyírta ki de sztem a fertőzésnek is köze van a hanyatlásához (sztem legalábbis):S Hisz konkrétan majd lerohadt a karja :S :S Hát durva dolgok ezek :S Szomorú ezt olvasni és nem is tudok mit mondani. R.I.P. JH
Idézet
 
 
+9 #1 kéjsóvár bohóc 2013-06-24 08:43
Hát ez egyre szarabbul hangzik!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Heathen - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.