Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Észak-Amerikában is az európai fesztiválmodellé a jövő?

0104rotrEgyre inkább úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokban is teret hódíthat az európai fesztiválmodell: a legnagyobb amerikai tematikus metalfesztivál, a Rock On The Range rekordidő alatt lett teltházas, és roppant komoly felhozatallal operál idén.

Egy hónap alatt az összes jegyet elkapkodták a legnagyobb amerikai metalfesztiválra, a Rock On The Range-re, amelyet az ohiói Columbusban rendeznek meg minden évben. A rendezvényt idén május 19-21. között tartják, és ez a harmadik év a 2007 óta létező fesztivál történetében, hogy elővételben elmegy rá az összes belépő. Mindez talán nem tűnik nagy eredménynek, de az Egyesült Államokban gyökeresen másképp működik a fesztiválpiac, mint Európában, és a hasonló kezdeményezések – néhány nem kimondottan tematikus gigafesztet, például a Coachellát leszámítva – csak az utóbbi években kezdtek igazán erőre kapni. Mivel ezzel párhuzamosan a nagy utazó fesztiválturnék – legutóbb a Mayhem – a csökkenő érdeklődés és az ebből fakadó anyagi kockázatok miatt sorra leálltak, egyre több elemző véli úgy, hogy a tengerentúlon is az európai fesztiválmodell válhat majd dominánssá, és ez természetesen a metalszíntérre is áll.

A Rock On The Range ebből a szempontból zászlóvivőnek számít a Loudest Month sorozat részeként: ez az elnevezés több nagyméretű, regionális, európai mintára szervezett fesztivált jelent hagyományosan májusban, köztük olyan rendezvényekkel, mint a concordi Carolina Rebellion vagy a pryori Rocklahoma. Az ohiói fesztivál ugyanakkor mind közül a legnagyobb, hiszen az elmúlt három évben már mintegy 120 ezer nézőt vonzott, és idén is körülbelül ennyi jegyet adtak el. Az idei három headliner a Metallica, a Soundgarden és a Korn lesz, de rajtuk kívül színpadra lép majd többek között a MAPFRE Stadiumban az ismét klasszikus felállásában játszó Live, a Volbeat, az Offspring, a Primus, a Bush, az Alter Bridge, az Amon Amarth, a Gojira, az In Flames vagy a The Dillinger Escape Plan is.

 

Hozzászólások 

 
+1 #4 Draveczki-Ury Ádám 2017-01-04 14:10
Idézet - NemTom:
Ha jól rémlik, a Lollapaalooza meg az Ozzfest is utazó fesztivál volt.
De a USA nagyon nagy ország, egy-egy fesztivált több helyen is meg lehetne rendezni

Igen, de ezek is helyi érdekeltségű, párnapos dolgokká váltak. A Lollapalooza évek óta így működik, az Ozzfestnek meg a Knotfesttel közös kiadása volt idén. Ami ugye szintén helyi dolog, nem utazó, viszont akár több városban is lehet. A Riotfest is olyan, mint ahogy te írod.
Idézet
 
 
+2 #3 NemTom 2017-01-04 13:51
Ha jól rémlik, a Lollapaalooza meg az Ozzfest is utazó fesztivál volt.
De a USA nagyon nagy ország, egy-egy fesztivált több helyen is meg lehetne rendezni
Idézet
 
 
+1 #2 Draveczki-Ury Ádám 2017-01-04 13:36
Idézet - Somogyvári Ákos:
Ez a cikk nagyon jó LENNE, ha megtudnánk belőle, hogy milyen az amerikai fesztiválmodell , ezáltal mit kellene átvenniük Európától.

Benne van, ha nem is feltétlenül szájba rágva, és a linkelt mayhemes cikkben szintén. A lényeg annyi, hogy az amerikaiknál sokkal kevesebb az európai típusú nagy fesztivál, legyen szó akár vegyes felhozatalúról (lásd Roskilde, Glastonbury, Sziget stb.), akár tematikusról (Wacken). Inkább fesztiválturnék voltak minden nyáron, ezek viszont az utóbbi években többnyire bedőltek.
Idézet
 
 
+10 #1 Somogyvári Ákos 2017-01-04 13:20
Ez a cikk nagyon jó LENNE, ha megtudnánk belőle, hogy milyen az amerikai fesztiválmodell , ezáltal mit kellene átvenniük Európától.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Watch My Dying - Budapest, Almássy téri Szabadidőközpont, 2007. március 23.