Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Első ízben jelent meg CD-n Nagy Feró Hamletje

nagyfero_cKülönleges album jelent meg november 15-én, azaz ma: Nagy Feró Hamletje a maga idejében is igen megosztó műnek számított, CD-n pedig ezelőtt soha nem lehetett beszerezni.

A baboskendős Beatrice első köre 1981-ben zárult le, amikor Feró feloszlatta a zenekart, majd az éppen felosztott Dinamit zenészeivel 1982-ben megalapította a Bikini együttest és elkészítették a magyar rockzene két kiemelkedően fontos albumát. 1983-ban emlékezetes alakítást nyújtott az István, a király című rockoperában, majd 1985-ben a Rockszínház Hair-előadásában a főszereplőt, Bergert személyesítette meg hatalmas sikerrel. Érdeklődése a színház világához vonzotta: már 1984-ben hozzáfogott a Hamlet színreviteléhez, Arany János fordítását felhasználva írta és gyúrta a dalokat régi alkotótársaival, Miklóska Lajossal, Lugossy Lászlóval és Donászy Tiborral, vagyis a klasszikus Beatricével Budapesten, a Dallos Ida Művelődési Házban.

„Valami bűzlött" a Beatrice feltámadásáról, ennek jele volt az is, hogy Feró elhagyta a Bikinit. 1985-ben a kecskeméti Katona József Színházban elkezdődtek a próbák, Jancsó Miklós a rá jellemző kísérleti előadást tervezett, ám a próbafolyamat megszakadt. Még abban az évben megjelent egy kislemez a Lenni vagy nem lenni és az Iszákos a nevünk dalokkal, majd a következő évben új stúdiófelvételen, nagylemezen látott napvilágot a Feró-féle Hamlet. Az eredeti tervek szerint dupla album készült volna, hiszen a darabban nyolcvan perc a zeneanyag: lemezre végül egy rövidített változat került. A lemezborító tanúsága szerint a zeneszerző Nagy Feró, a szövegeket W. Shakespeare drámájából Arany János fordítása alapján Nagy Feró állította össze. A magyar rocktörténet számára pedig az a legfontosabb, hogy valójában ez a Beatrice első önálló nagylemeze (az 1980-as Omega-LGT-Beatrice lemezen, majd a CD-n is csak töredékidő jutott a Ricsének).

A darabot Budapesten, az Egyetemi Színpadon mutatták be 1987. január 30-án, Katona Imre rendezésében, a Beatrice 1987-ben újjáalakult, a Hamlet zeneanyagát pedig most első ízben vehetjük a kezünkbe és élvezhetjük CD-n.

 

Hozzászólások 

 
#2 S.E. 2018-11-15 09:39
Megvan. cdkucko.hu
Ha ez tiltozz reklám, moderáljátok ki nyugodtan.
Idézet
 
 
#1 S.E. 2018-11-15 09:14
Ez nagyszerű, de hol lehet kapni?
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.