Shock!

március 28.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Black Sabbath: duplán születik újjá a Born Again

Május 30-án újabb speciális Black Sabbath újrakiadás kerül a boltokba, méghozzá a banda egyik legvitatottabb albuma, az 1983-as Born Again, amin Ian Gillan tette teljessé Tony Iommi, Geezer Butler és a rövid szünet után visszatért Bill Ward hangszeres trióját. A dupla CD-re egy teljes korabeli koncert felvétele is felkerül.

A nemrég kiadott Dehumanizer újragondolást követően május végén a Black Sabbath történetének egy másik igen súlyos darabja, a Born Again is megél egy újragenerálozást. Egyelőre nem tudni, hogy a Sanctuary Records gondozta dupla kiadvány esetében az eredeti hangba belenyúltak-e, különös tekintettel arra, hogy az 1983-as lemez máig is minden idők legrosszabb hangzású Sabbath albumaként él a köztudatban, a tracklista azonban véglegesnek tűnik. A kiszivárgott információk szerint a két diszkre az alábbi dalok kerülnek fel:

Egyes lemez:

01. Trashed
02. Stonehenge
03. Disturbing The Priest
04. The Dark
05. Zero The Hero
06. Digital Bitch
07. Born Again
08. Hot Line
09. Keep It Warm

Kettes lemez:

01. The Fallen (kiadatlan demó)
02. Stonehenge (kibővített változat)

Élő felvétel a Reading Fesztiválról, 1983. augusztus 27-éről:

03. Hot Line
04. War Pigs
05. Black Sabbath
06. The Dark
07. Zero The Hero
08. Digital Bitch
09. Iron Man
10. Smoke On The Water
11. Paranoid

Ian Gillan nem sokkal Ronnie James Dio távozását követően, 1983 februárjában lépett be a Black Sabbathba, a Born Again pedig az év őszén került a boltokba. Tony Iommiék eredetileg nem feltétlenül Sabbathként akarták kiadni az anyagot, de a kiadó ragaszkodott a névhez. A lemez kereskedelmi fogadtatása aránylag kedvező volt, de a hangzását gyakorlatilag mindenhol kritizálták – maga Gillan állítólag összetörte a saját példányait, annyira elégedetlen volt a megszólalással –, Bill Ward pedig a turné előtt ismét távozott a fedélzetről, helyére Bev Bevan került. A kollaboráció végül Gillannel sem bizonyult tartósnak, az énekes a következő évben otthagyta a bandát a Deep Purple újjáalakítása kedvéért. A lemez azóta is éles viták tárgyát képezi a rajongótáborban, de a Guns N' Roses tagjainak például bevallottan ez volt az egyik kedvence a bandától - mint ahogy az egyértelműen hallatszik is a Zero The Hero és a Paradise City alapriffjeinek nyilvánvaló hasonlóságán...

Tony Iommi és Ian Gillan hamarosan egyébként ismét közös produkcióval jelentkezik, igaz, nem Black Sabbath néven.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.