Shock!

március 19.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Benante és a Pantera: „Egyből készen álltam a dologra, és ennek elsősorban érzelmi oka volt”

Részletesen beszélt egy friss interjúban a Pantera visszatéréséről Charlie Benante. A dobos elmondta: mindent igyekszik majd autentikusan, Vinnie Paulhoz hűen megszólaltatni.

1130panteraa

Pénteken, több mint húsz év után a mexikóvárosi Hell & Heaven Metal Festen ismét színpadra lép a Pantera, akik Phil Anselmo énekessel és Rex Brown basszerrel indulnak majd neki a koncertezésnek, a 2004-ben meggyilkolt Dimebag Darrell posztján Ozzy Osbourne és a Black Label Society gitárosa, Zakk Wylde játszik majd, míg bátyja, a 2018-ban szívelégtelenség következtében elhunyt Vinnie Paul dobos helyét Charlie Benante (Anthrax, S.O.D.) foglalja el. Benante most a Bravewordsnek adott interjújában fellebbentette a fátylat néhány kulisszatitokról.

„Az évek során mindig kapcsolatban voltam Philippel – mondta a dobos arról, hogyan kezdődött ez az egész történet. – Aztán egyszer csak felhívott, dumáltunk, aztán nekem szegezte a kérdést, én pedig egyből igent mondtam. Egyből készen álltam a dologra, és ahogy neki is elmondtam, ennek elsősorban érzelmi oka volt. Nem az anyagi haszonról vagy bármi másról szól a dolog, hiszen tisztában vagyok vele, mit jelentettek nekem azok a srácok, különösen Darrell, akivel nagyon közel álltunk egymáshoz. Ugyanez Vinnie-re is áll, de Darrell-lel tényleg rengeteget beszéltünk. Nagyon jólesett, hogy Philip és Rex azt mondta: kizárólag rám gondoltak, senki más neve nem merült fel, méghozzá nem kizárólag a képességeim miatt, hanem a barátságunk miatt. És ez engem is megütött érzelmileg. Senkit sem látnék szívesen ezeken a koncerteken a helyemen. Miután letettük a telefont, úgy voltam vele: oké, ennyi, összekapom magam, és úgy indulok ennek neki, ahogy kell. Így is történt."

1130pantera

Charlie, Rex és Anselmo már szeptemberben megkezdték a közös próbákat, majd később Zakk is csatlakozott hozzájuk. „A második hétre már megjött az a bizonyos groove. Ott vannak velünk a Pantera régi stábjának tagjai, akik azt mondják: öreg, ha behunyom a szememet, úgy szól minden, mintha Vince ülne ott... És épp ez volt a célom. Sokat figyeltem Vinnie játékát, hiszen turnéztunk is közösen. Ismerem a stílusát, a megközelítését, de utóbbit illetően némileg téves volt a képem, amikor nekiültem a daloknak. Kicsit mindig többet akartam játszani, mert azt hittem, ő is így tett, de kiderült, hogy nem. Szóval tényleg nagyon alaposan áttanulmányoztam a témáit. Az érzés mellett a triolás témái a legnagyszerűbbek. Egy átlag dobos egy átlag cuccon lenyom egy triolás témát, és kész, de Vinnie a saját hangzásával, na, az kibaszott gyilkosan szól! Egészen vadító, mert nagyon mélyre hangolta a dobjait, és adott az a bizonyos frekvencia, amin ha megütöd őket, beleremeg a gyomrod. Én is mindig érzem. És hát ugye a témák: ott van például a Use My Third Arm azzal a lenyűgöző témával, ahogy ütemen belül ráver a nagy állótamra, mintegy hangsúlyként... Állati erőteljes, a visszhanggal meg a többivel. Ezeket a részeket mindenütt hűen akartam megszólaltatni. Vagy ott a Becoming azokkal a lenyűgöző kétlábdobos témákkal: eleinte kicsit túltoltam, de aztán rájöttem, hogyan nyomta, és most gyönyörűen ül. Az a nóta is akkor működik, ha benne van az a bizonyos könnyedség."

A négyesfogat egyelőre tizenhat-tizenhét dalt tanult be, ezek java minden bizonnyal elhangzik majd a koncerteken. „Kreatív szempontból nagyon megtaláltuk a hangot, jól haladunk, tényleg minden remekül alakul zenei értelemben, így aztán sosem tudhatod, mi sül ki ebből az egészből – felelte a dobos arra a kérdésre, hogy születhetnek-e akár új zenék is a kezük alatt. – Tonnányi riffem van, de ha erről beszélünk, a szekeret fogjuk a ló elé. Szeretem ezt a pozitív légkört, de nem tudom, hogyan reagálnának az emberek ezen a ponton. Szerintem először induljunk neki, és mutassuk meg, hogy méltó módon játsszuk ezeket a dalokat. Én mindig, mindenre nyitott vagyok."

Mexikó után a zenekar további latin-amerikai bulikkal csap bele a fullos visszatérésbe, majd jövő tavasztól európai bulik következnek olyan fesztiválokon, mint a bukaresti Metalhead Meeting Open Air, a németországi Rock Am Ring és Rock Im Park, a finn Rockfest, a dán Copenhell, a belga Graspop vagy az oslói Tons Of Rock. Az ezek közé beékelt önálló fellépések sorát egy magyar koncert is gyarapítja május 30-án, a Barba Negrában. Jegyek a www.livenation.hu, a www.funcode.hu és a www.rock1.hu oldalakon kaphatók, részletek itt. Jövő nyáron, majd 2024-ben a csapat a Metallica előtt játszik majd Észak-Amerikában.

A Pantera huszonöt éve megjelent Official Live: 101 Proof koncertlemezéről az évforduló és a visszatérés kapcsán itt írtunk.

 

Hozzászólások 

 
#9 Jövendőbelid 2022-12-01 09:38
Itt a faluban is ilyen gatyát meg sipkát hordanak a menők. Haladni kell a divattal.
Idézet
 
 
#8 Bólogató kutya 2022-11-30 19:52
A fekete-fehér képet a tesókkal és az aktuális stáblistával külön köszi! :)
Nagyon kifejező, lehet így is érteni, meg úgy is.
Én inkább "így" értem. :)
Idézet
 
 
#7 ddrum 2022-11-30 17:06
Idézet - Eugen:
Idézet - ddrum:
térdnél szakadt farmer ÉS sapka?
most akkor döntse el, hogy fázik, vagy nem!


Na és Zakk? Ujjatlan felső és sapka?


na ez meg aztán...!
borbélyhoz, fiam!
Idézet
 
 
#6 Eugen 2022-11-30 16:45
Idézet - ddrum:
térdnél szakadt farmer ÉS sapka?
most akkor döntse el, hogy fázik, vagy nem!


Na és Zakk? Ujjatlan felső és sapka?
Idézet
 
 
#5 pumpika666 2022-11-30 15:26
a felső képen látom hogy bevették a TCS-ból Sidit is, ha esetleg Zakk-kel is történne valami baj...respect :D

amúgy komolyra fordítva a szót, a hír pillanatában elkezdett a bankkártyám mocorogni a pénztárcámban, de várok pár hetet és néhány beszámolót, youtube videókat, hogy kb mire számítsunk

...mondjuk ha valaki leszervezné eléjük még az újjáalakult Biohazardot is, nem lennék ennyire várakozó állásponton :)
Idézet
 
 
#4 Szakolczay Elemérné Magda néni 2022-11-30 11:46
Idézet - ddrum:
térdnél szakadt farmer ÉS sapka?
most akkor döntse el, hogy fázik, vagy nem!

Huligánok ezek!!!! Biztos narkózik is!!!!
Idézet
 
 
#3 ddrum 2022-11-30 11:21
térdnél szakadt farmer ÉS sapka?
most akkor döntse el, hogy fázik, vagy nem!
Idézet
 
 
#2 Gabor 2022-11-30 09:34
Szerintem azt kell mindenkinek elsősorban tisztáznia, hogy ebben a formában érdekes lehet-e a koncert vagy nem. Nem 30-as erőtől duzzadó csúcson lévő zenészek erődemonstráció ja lesz. Aki erre számít az csalódni fog. De rengeteg zenekar bizonyította már, hogy a kor nem lehet akadály. Ha mindenki úgy készül, hogy ez a Pantera életművének ünnepe lesz, akkor nem lesz csalódás. Ez a két zenész teljesen alkalmas a feladatra. Phil és Rex is arról beszélt, hogy ha Dime életben marad, akkor biztosak benne, hogy rendezték volna az ellentéteket és folytatták volna. Mindketten azt mondták, hogy Vinnie makacssága miatt nem jött létre korábban. Miért ne hihetnénk nekik?
Idézet
 
 
#1 Carrast 2022-11-30 08:42
Vegyes érzelmeim vannak ezzel kapcsolatban. A jegyet is megvettem és örülök, hogy megnézhetem azt, amiről 14 évesen lemaradtam. Több száz órát hallgattam Panterát és ezzel szerintem nem vagyok egyedül. Ugyanakkor a Pantera elsősorban az Abboth tesókról szólt, de főleg Dimebagról szerintem. Mindenki atomfontos volt a zenekarban és senki nélkül sem sikerült volna mindaz amit elértek de a No 1 az Dime.. Zack is kurvajó gitáros, de erős kételyeim vannak, hogy pont ugyanazt tudja hozni amit a mester. Dime nak annyira egyedi stílusa volt, egy fél hang nyújtásból meg lehetett különböztetni másoktól. Hallgasd meg pl a 10's vagy a The Sleep szólóját. És ettől van hakni szaga az egésznek. Persze várom és remélem nem lesz igazam :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.