Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Az iTunes-ra maszterizálta újra katalógusa oroszlánrészét az Iron Maiden

Tizenkilenc Iron Maiden-albumot remaszterizáltak újra direkt az iTunes-ra optimalizálva. Steve Harris szerint a lemezek ennek következtében szebben szólnak digitális platformokon, mint valaha.

0407maiden

Mind a tizenöt stúdióalbumot, a klasszikus Live After Death és a Rock In Rio koncertanyagokat, valamint a Somewhere Back In Time és From Fear To Eternity válogatásokat is kihozta az Iron Maiden újramaszterelt formában. A mostani kiadások érdekessége, hogy ezúttal kizárólag digitális vállalkozásról van szó, amelyhez célirányosan az iTunes-ra maszterizálták újra a lemezeket az eredeti analóg anyagok felhasználásával. A folyamat irányítója természetesen maga Steve Harris mester volt, aki Tony Newtonnal és Ade Emsley-vel közösen rágta át magát ezen a nem kis melón.

„Ezeket a lemezeket korábban is lehetett kapni digitálisan, amikor ez a platform is általánossá vált a zeneterjesztésben, de akkor még mindenki a CD-formátumot tartotta szem előtt a maszterelésnél", indokolja a döntést Harris. „Az iTunes viszont más megközelítés igényel, és jó érzés, hogy végre itt is olyan formában juttathatjuk el a zenénket a rajongóinkhoz, amely a lehető legközelebb áll az eredetileg megálmodott hangzáshoz. Mint azt a legtöbben tudják, az első Maiden-album hangzásával például soha nem voltam teljesen elégedett, de most a gitárok hangosabbak, a dobok elemibbek, és az általános hangzáskép is nagyon sokat fejlődött szerintem."

„A munka azzal indult, hogy felkutattuk az eredeti keverésű szalagokat és egyéb hordozókat, majd kiválasztottuk a legmegfelelőbb analóg-digitális átalakítót, hogy a lehető legközelebb maradjunk a zenekar által megálmodott eredeti keveréshez", teszi hozzá Newton. „A '80-as években, amikor sok ilyen szalag elkészült, még csak a digitális korszak elején jártunk, és csak 44.1 khz-es, 16 bites fájlok készültek. Emellett a mai átalakítók is sokkal fejlettebbek, és természetesen lehetséges jóval nagyobb felbontású fájlokat is előállítani. Ennek eredménye, hogy a dalok most sokkal körvonalazottabban, mélyebben, melegebben szólalnak meg. Őszintén úgy érzem, hogy ezek a klasszikus albumok nagyon komoly minőségi ugráson mentek keresztül hangzás tekintetében."

A Maiden új lemeze már gyakorlatilag kész, de még kivárják a rákból lábadozó Bruce Dickinson teljes felépülését, mielőtt bármilyen konkrét tervet is szőnének az idei évre nézve.

 

Hozzászólások 

 
+1 #9 P 2015-04-08 23:58
Idézet - pumpika666:
inkább adnák ki újra lp-n a no prayertől a dance of death-ig a sort!!! előtti és utáni lemezek is elérhetők lp-n, de az a pár stúdió és koncertlemezt nem nagyon látom sehol sem (most nem e-bayre, meg az 1000éves agyonhasznált verziókra gondolok!)


Nekem pont a No Prayer és a Fear van meg. A Fear ráadásul angol nyomás. Egyébként tényleg hiánycikk, talán a kislemezek után ezek jönnek. Nem mellesleg én nekem vannak rémképeim a DoD lemezről, hogy mintha láttam volna LP-n.
Idézet
 
 
+1 #8 pumpika666 2015-04-08 19:56
Idézet - James Smith:
Nyilván elérhető új kiadású LP-n az összes album csakúgy mint az AC/DC esetében is.

sajnos nem :(
át lehet nézni a webáruházakat, de akár a maiden saját dolgait is, sajnos nem, persze lehet hogy japánból be lehet szerezni 20ropi/db áron, de azért álljon meg a menet, szoktam facethemusic-ról rendeleni zenéket, néha brutális különbségek vannak az amúgy sem olcsó eu/usa verziók és a japó cuccok között...van pár akciózott japó cd-m, és nem érzek akkora difit, hogy megérje a másfél-kétszeres szorzót...
Idézet
 
 
+2 #7 zombee 2015-04-08 19:34
Valaki hifiben jártasabb ember viszont leírhatná, hogy mit takar pontosan az iTunes-ra maszterizálás. Pont a veszteséges tömörítési eljárás miatt kérdezem. Ha újrakeverik a régit, majd tömörítik, még 320kbites mp3-nál is elvész valamennyi CD esetében is, hangrendszer függő, hogy hallod-e, nem vészes vagy zavaró, de hallható. És hiába akármilyen az új technika, az mp3-nak megvannak a korlátai, ha ezt az új mastert CD-n is kiadnák, arról kódolva is ugyanez lenne az eredmény.
Idézet
 
 
#6 James Smith 2015-04-07 23:09
Nyilván elérhető új kiadású LP-n az összes album csakúgy mint az AC/DC esetében is.
Idézet
 
 
+2 #5 pumpika666 2015-04-07 19:54
inkább adnák ki újra lp-n a no prayertől a dance of death-ig a sort!!! előtti és utáni lemezek is elérhetők lp-n, de az a pár stúdió és koncertlemezt nem nagyon látom sehol sem (most nem e-bayre, meg az 1000éves agyonhasznált verziókra gondolok!)
Idézet
 
 
+7 #4 Zoli 2015-04-07 18:36
Nekem az a lényeg, hogy 83-ban vagy éppen 87-ben lemezbe zárt zenét hallgathatok - vinylről.
Idézet
 
 
+6 #3 zombee 2015-04-07 18:31
Idézet - James Smith:
Így is a bakelit kiadás az igazi. Ha az Itunes tömörített fájlokat használ akkor mese az egész.


Márpedig azt használ, ők nem árulnak veszteségmentes formátumot. De már az is nagy előrelépés tőlük, hogy másolásvédelem-mentes zenét kínálnak, az mp3 előtt valami gány Sony-t, talán aac-t használtak, nem is tehetted fel kedvedre akármelyik eszközödre.
Idézet
 
 
+11 #2 Milan 2015-04-07 17:23
Esküszöm úgy olvastam először, hogy iTunes-ra masztiznak az Iron Maidenesek... :))))
Idézet
 
 
+8 #1 James Smith 2015-04-07 16:51
Így is a bakelit kiadás az igazi. Ha az Itunes tömörített fájlokat használ akkor mese az egész.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.