Shock!

május 27.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Darkthrone: The Underground Resistance

darkthrone_cÓ, jaj! Tizenötödik nagylemezéhez elérkezve a Fenriz / Nocturno Culto duó úgy gondolta, elég a black metalból meg a káosz-punkból (vagyis mindabból, ami miatt érdemes volt még hallgatni egy-egy friss korongjukat), helyette legyen a Darkthrone a 21. század egyik legporosabb zenei jelensége. A norvég páros zenéjét persze eddig se lehetett a legnaprakészebbnek csúfolni, no de ki a nyavalyának van szüksége manapság egy újabb Mercyful Fate-re vagy Blitzkriegre?

Mielőtt még bárki nekem esne a kommentekben, gyorsan megjegyzem, hogy a The Underground Resistance nem egy mai köntösbe öltöztetett, egyedi ízeket is felvonultató NWOBHM alkotás. Nem. Ez az album olyan, mintha valamikor a '80-as évek elején összejöttek volna egy stúdióban az irányzat prominens képviselői, hogy egy manapság annyira divatos dolgot műveljenek: szupergruppoljanak. A végeredményt hallva nő és kreativitás aligha, sör viszont annál több lehetett a kezük ügyében.

megjelenés:
2013
kiadó:
Peaceville
pontszám:
4 /10

Szerinted hány pont?
( 44 Szavazat )

Hogy a hangzás némileg profibb, mint az előző korongokon, egy dolog, habár egy trv Darkthrone rajongó számára már ez is szentségtörésnek számít majd. A nagyobb baj az, hogy ez az album épp olyan felesleges, mint a parlament. Nocturno Culto hallhatóan most éli King Diamond-korszakát: sikít, ahogy csak tud, meg lefojtott hangon skandál, amit ő biztos félelmetesnek tart, de nekem eretnek módon mindig röhögnöm kellett Gyémánt Király produkcióján, így Culto performansza is sikeresen csal mosolyt ábrázatomra.

A dalok egyszerűek, pontosan olyanok, amikre az ősmetal vagy old school heavy metal jelzőt szoktuk aggatni, de ez nem több kedveskedő eufemizmusnál. Még talán a NWOBHM kifejezést sem igen használhatjuk erre a zenére, hiszen annál jóval fésületlenebb, nyersebb. Ez azonban csak stílusmaradék a csapat múltjából. Fenrizék ezúttal az ösztöneik helyett az eszükre hallgattak, aminek a vége egy lélektelen és üres váz lett. Értem én, hogy sokan szeretnének visszarepülni a '80-as évekbe, mert akkor minden szép és jó volt, node hol marad a fejlődés, ami minden élet alapja, főleg a művészeté? A legszomorúbb pedig az, hogy az új Darkthrone már nem is könnyes szemű nosztalgiahakni, hanem egy önmagából fokozatosan kifordult formáció, amely addig temette magát egyre mélyebbre a múlt iszapjába, mígnem a zavaros katyvasz el nem borította az agyát, s azzá nem vált végül, amit imitálni próbált.

Persze az is lehet, hogy csak én állok rosszul ehhez a lemezhez. De mégis, minden egyes alkalommal, amikor hallgatom, csak az jut eszembe, hogy a brit heavy metal új hullámát nem hiába nevezték újnak. A Darkthrone épp ezt a szellemiséget, példaképeik legfontosabb jellemzőjét mulasztotta el lemásolni.

 

Hozzászólások 

 
+3 #15 Jánosi Péter 2013-12-27 01:54
Nem tudom mekkora kérés, de lenyomhatnátok egy aktuális Fenriz interút ! :D El tudnám viselni és szerintem vagyunk ezzel még így egy páran. :D
Idézet
 
 
+14 #14 CFI 2013-07-12 11:39
a lemez nagyon tetszik, a kritikára adok egy erős nullást
Idézet
 
 
+5 #13 necromedve 2013-07-12 00:36
Sajna nekem sem tetszik. Pedig a név miatt adtam neki több esélyt is.
Sok a szürke/töltelék téma. Az utolsó két dal elmenne, vannak benne jó riffek, de piszok sokáig húzzák el mindegyiket. Pedig tudtak ők két-három riffből jó dalokat írni korábban...
Az ének dallamos vokál bődületesen szar, ahogy telnek az évek, egyre rosszabb. :D Szerintem egyre többet piálhatnak stúdiózás közben, vagy nem tudom, mitől van. Tipikusan az akinek nincs hangja, minek próbál énekelni helyzet. King Diamondnak van, neki jól is állnak ezek a témák, de ez a bebaszott vernyákolás sajna idegesítő/nevetséges, tényleg paródia szint. 8-10 sör után biztos nem így van de józanul nagyon nem jó. Emiatt a hideg kiráz minden msodik dalnál, és nem a jó értelemben.
Amit fel lehet hozni mellette: Fenriz nagyon húzósan dobol, élvezet hallgatni, mert emiatt totál lendületes lesz az egész, automatikusan bólogat rá az ember, ami egy metal lemeznél kifejezetten előny. :) Van rajta pár igen eltalált retró riff, csak az is olyan, hogy akkor már hallgatom a Mercyful Fate albumokat, mint ezt. És az is igaz, hogy ez az utóbbi évek legjobb DT anyaga. De ez a korábbiakat minősíti. :P
Egyébként nagy kedvencem a zenekar, sokat hallgatom, de ha most elém rakják az összes lemezüket, hogy válasszam ki az öt legerősebbet, ez nem lesz az életmű első harmadában. De talán a felében sem.
Idézet
 
 
+9 #12 2013-07-11 16:58
Én nem értem, mi a szösznek ír egy ilyen underground-dilettáns kritikát? A King Diamond ekézés hab a tortán. Ez azért most egy hatalmas öngól. Lehet ennek az oldalnak meg kéne maradnia a klasszikus lemezek nekrológjainál, amik egész pofásra sikerednek és az efféle blamákat meg kéne spórolni.
Idézet
 
 
+10 #11 feca 2013-07-11 16:04
Idézet - Aladin:
Teljesen egyetértek a kritikával. Ezt a lemezt bármelyik, egy kicsit is zenélni tudó garázsbanda megírta és felvette volna, és ti, akik itt nagyon dicséritek, egy hallgatás után a kukába dobnátok, ha nem a darktróné lenne. Így a név megmagyarázza nektek, hogy jó. Pedig szar.
Sajnos számomra mostantól ez a banda is parkolópályára tér...
Hallgatom inkább a A Blaze in the Northern Sky-t vagy az első 5-6-7 lemezük közül valamelyiket.


Ez mondjuk nem igaz, mert korábban én sosem hallgattam (ill. hallgattam, de nem tetszett, talán az 1-es death metalos album kivételével, de azt sem hallgattam rommá) DarkThrone-t, vagyis rám rohadtul nem volt semmilyen hatással a neve.

Egyszerű zene? Igen! Na és?! Van hangulata és ez számít.
Idézet
 
 
0 #10 Aladin 2013-07-11 16:00
Teljesen egyetértek a kritikával. Ezt a lemezt bármelyik, egy kicsit is zenélni tudó garázsbanda megírta és felvette volna, és ti, akik itt nagyon dicséritek, egy hallgatás után a kukába dobnátok, ha nem a darktróné lenne. Így a név megmagyarázza nektek, hogy jó. Pedig szar.
Sajnos számomra mostantól ez a banda is parkolópályára tér...
Hallgatom inkább a A Blaze in the Northern Sky-t vagy az első 5-6-7 lemezük közül valamelyiket.
Idézet
 
 
+2 #9 kamikaze 2013-07-11 14:45
Mi van? Aki szerint King Diamond (az extrém énekstílusával együtt) nem tett le klasszikus metal remekműveket - mint pl. a Fatal Portrait, Abigail, Conspiracy, vagy a The Graveyard) az asztalra, az nem ért ebből az egészből semmit. Akkor meg minek minősíti. Kétségtelen, hogy tipikusan a szeretem vagy totál elutasítom kategória, de ha az ember ráérez az ízére, kib...ott nagy király, szó szerint!
(Bocs, hogy nem a Darkthrone-hez szóltam hozzá.)
Idézet
 
 
+9 #8 LL 2013-07-11 14:38
Nagyon nem értek egyet, ez egy kiba jó lemez.

Egyébként nem KD, hanem sokkal inkább Cyriis akar lenni
Idézet
 
 
-15 #7 Nűnű 2013-07-11 13:12
A kritikában egyetlen rész van, amivel egyetértek, az Kin Diamond mester lehúzása. Az az ember hat év börtönt érdemel, annyi klasszis metal-lemezt tett hallgathatatlan ná.
Ez a lemez viszont nagyon is hogy hallgatható!
Idézet
 
 
+10 #6 suizidium 2013-07-11 12:01
4/10? kevés rá ez. az életművön belül is/kívül is ez egy fasza cucc - kicsit önironikus persze de egy teljesen decens DT lemez.
Idézet
 
 
+7 #5 Abracadabra 2013-07-11 10:55
Most lettem igazán kíváncsi. :D
Idézet
 
 
+10 #4 feca 2013-07-11 10:48
Ezzel a lemezzel szerettem meg a Darkthrone-t. :)
Ős Celtic Frost íz. Simán van 8-9 pontos ez az alkotás.
Nincs semmi megfejtés - méghogy az eszükre hallgattak? Persze, valamelyest valószínűleg igen - mert ki nem? - Érzik és zsigerből készítették el ezt a lemezt. Meg is hallgatom gyorsan. :)
Idézet
 
 
+12 #3 BSND 2013-07-11 10:20
Ez a lemez lemos minden manapság divatos gagyi "megélhetési retró" zenekart a színről.
Idézet
 
 
+16 #2 Chris92 2013-07-11 10:15
Hát piszkosul nem értek egyet ezzel az írással, szerintem piszkosul jó lemez, ahol végre teljes erővel mutatkozik meg az a retro punkos metál, amire évek óta törekedtek.
Idézet
 
 
+13 #1 Tuonela 2013-07-11 09:54
Nekem pedig az utóbbi évek Darkthrone lemezei közül ez tetszik a legjobban. A "punkosabb" vonal nem jött be, de ez a lemez igen.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.