Shock!

április 21.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

A&R tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Overcast: Az őrület határán

Régi-új dalához készített klipet az Overcast. A húsz éves múltra visszatekintő budapesti csapat ismét visszatalált kezdeti önmagához. A súlyosabb, sötétebb atmoszférát megidéző letisztult dark hangzás nagyon is jellemző volt a zenekarra a kétezres évek legelején. Aztán mint sok más hasonló banda, őket is elérte változás szele. Külső, belső hatásra az Overcast is a populárisabb, könnyebben emészthető dallamok felé vette az irányt. És habár az elmúlt több mint egy évtizedben szinte folyamatosan jelen volt a hazai underground életben a csapat, a kezdeti hangzást és ezzel járó hangulatot nem sikerült már átadni.

1031_overcast

Két évvel ezelőtt azonban némiképp váratlanul a zenekar egyik legelső dala az Őrület Határán ismét visszakerült a repertoárba, és nem kis megleptésre azonnal osztatlan sikert aratott a rajongók körében, mind az ős Cast fanok, mind az újabb idők Cast-ját ismerő tábor körében is . Ezen a sikeren is felbuzdulva a banda, több régi szerzeményt is elővett, amelyek ma is aktuális tartalmának adtak új, odenrebb hangzást. Első ilyen lett az Őrület Határán, ami újra felvéve, klipes formában jelent most meg húsz év után újra. Novák Árpád-Árposz, az banda énekese mesélt erről: "Akik a COVID leállás előtti, és az azt követő újraéledés időszakában élőben látták a zenekart, már meggyőződhettek arról, hogy az OVERCAST egy jelentősebb átalakulás után, kiforrottabb formájában tért vissza a kezdeti önmagához. Ennek a visszatérésnek az egyik első jele volt a zenekar kezdeti időszakának legsúlyosabb, „Az őrület határán" című tételének felbukkanása a repertoárban. Az Őrület határán gyakorlatilag egyidős a zenekarral. A dal szövege még a kétezres évek elején pattant ki a disztopikus víziókat leíró Árposz fejéből, aki már akkor sem tudott megbékélni a saját vesztébe száguldó modern civilizációval. Így bő két évtizeddel a dal megszületése után az akkori vízió már jelenidejű valóság, melynek tükrében kijelenthető, hogy ez a dal aktuálisabb, mint valaha. A dal eredetileg a 2003-as Rémálomvilág EP zárótétele volt. A Kispál Gábor (gitáros - dalszerző) által megálmodott és személyes élményekből táplálkozó zenei alap változatlan maradt és a jelenkori felállásnak köszönhetően újabb elemekkel is kiegészült, ezzel egy jóval komplexebb és a dal hangulatát sokkalinkább megragadó, vészjósló atmoszférát sikerült teremtenünk."

Hamarosan egy újabb régi klasszikus az Egy Lélek Emlékére is napvilágot lát majd. Aki élőben is szeretné átélni az Overcast által hordozott, mély, letaglózó súlyt, az október 31-én az Analog Music Hall kismermében, vagy november 19-én a veszprémi Metroban teheti meg legközelebb.

Címkék:

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.