Shock!

május 19.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Nemesis: adni kell

NemesisIgazán büszkék lehetünk a hazai progresszív metal csapatokra, akik ha lassan is, de biztosan kezdik meghódítani a világot. A szinte teljes vérfrissítésen átesett Nemesis eddigi lemezeit angolul, újra felvéve és átalakítva importálhatják a rajongók, a friss magyar nyelvű lemez pedig a GuLa Records támogatásával került a boltokba. Hogy mi is történt pontosan a csapattal mostanában, arról Fábián Zoltán gitárost kérdeztük meg.
Valentin Szilvia: A Terra Incognita a friss tagok miatt csupán egy újabb lépcsőfok számodra vagy egy teljesen új fejezet a zenekar történetében?

Is-is. Az új tagok (anélkül, hogy bárkit is meg akarnék bántani), nagyságrendekkel jobbak elődjeiknél. Ez elsősorban a hozzáállásbéli különbségben csapódott le, de technikailag is vannak eltérések, és egy zenésznek szerintem állandóan fejlődnie kell, nem szabad "leragadni". Emiatt lépcsőfoknak tekinthető az összes tagcsere, valamint a lemezek, amit már az új felállás rögzített. A zenekar zenei életében a Terra Incognita album is egy új lépcsőfoknak számít, hiszen konceptalbum, és ilyet még nem csináltunk… és szerintem elég jól sikerült. (mosolyog)

V.Sz.: A közönségetek 100%-osan elfogadta már az új énekhangot? Vannak még olyanok, akik Ákost várják vissza?

Eddig soha, senkitől nem hallottam, hogy Ákost visszavárná. Mindenki megértette, hogy miért történtek a változások, és elfogadták Zolit. Nem volt nehéz dolguk, mert Zoli nagyon jó énekes, és pozitív kisugárzású, ugyanakkor érzékeny ember. Persze nem azt akarom mondani, hogy Ákos rossz ember, de teljesen más karakter volt. Szerintem mindkettőjüknek hatalmas hangja van, ám Zoli hozzáállása számomra szimpatikusabb. És Ákos helyét sem tudja "akárki" betölteni, főleg úgy, hogy túlmutat elődje teljesítményén… ebben azt hiszem, mindenki egyetért velem…

V.Sz.: Mennyit dolgoztatok a Terra Incognitán? Mit jelent a lemez címe?

Tavaly tavasszal, kezdtem úgy komolyabban foglalkozni egyik dalötletemmel (most "Találkozás a Hihetetlennel" címre hallgat), és már akkor egy hosszabb lélegzetű dalra gondoltam. Akkor még teljesen másról szólt a szöveg, de ezt is meg fogjuk majd csinálni. Szóval beugrott a sztori, aztán elkezdtem megálmodni zeneileg, persze a többiek ötleteit is figyelembe véve. Úgy május körül már meg volt az egész, de sokat finomítottuk, és csak júliusban mentünk stúdióba. Az egészet kb. 15 nap alatt készítettük el, ebből is látszik, hogy már mindenki tudta, mit akar, nem sokat variáltunk már ott, Törökbálinton. Ez egyébként nagyon szimpatikus szokott lenni a hangmérnöknek, így könnyű dolgozni igazán, ezért a felvételek oldott, jó hangulatban készültek, és ez nagyon sokat számít… Érdekes, hogy talán az album címét találtam meg a legnehezebben. Már kész volt az egész, én meg még nem tudtam, mi is lesz a címe… Aztán ez is beugrott, és találó, hiszen eddig ismeretlen területet jelent. Aztán olvastam, hogy valaki ugyanezt a címet adta debütáló lemezének, de akkor már nem érdekelt, hiszen valószínűleg egy cseppet sem hasonlít ehhez a lemezhez…

V.Sz.: Mi motivál manapság a legjobban, abban, hogy zenét szerezz, szöveget írj?

Mindig azokat a gondolataimat írom meg, amelyeket a legjobban bele tudok ültetni a zenébe. Ez azért nehéz, mert a zenének át kell adnia azt a hangulatot, amit én is érzek. Itt az "adni" szónak van hatalmas jelentősége, mert mindenképpen valamit adni kell annak, aki megtisztel azzal, hogy meghallgatja, megpróbálja átérezni a zenész gondolatait. És ha esetlek olyan dolgokat sikerül megfogalmazni, amit ő is érez, csak talán még nem tudta megfogalmazni, az nagyon-nagyon jó érzés mind a zenésznek, mind a hallgatónak. És én amíg tudom, ezt akarom tenni. (nevet)

V.Sz.: Az előző lemez témája egy könyv hatására született. A mostani történet abszolút a saját ötleted?

Igen, az egész az én "beteg" elmém szüleménye. Kihívás volt ez számomra, ki akartam próbálni magam, sokat tanultam belőle, és csiszolni fogom ezt a jövőben is, ha lehetőségem adódik erre. De azért valószínűleg a következő album nem lesz koncept anyag.

V.Sz.: Most is írtál pár soros magyarázatokat a szövegek mellé. Miért? Nem lett volna érdekesebb, hogy a hallgató saját maga bogarássza ki a szövegek tartalmát?

Ezek azért vannak így, mert hangulatilag felvezetik az aktuális dalt. Egyébként, aki már egyszer "átrágta" magát ezeken a szövegeken, utána már tudni fogja azt, hogy hol jár a sztori akkor is, ha csak hallgatja a lemezt. Szerencsére sikerült nagyon jó egyensúlyt teremteni a zene és a szövegek között. Ez azért még nem volt teljesen igaz a Psychogeist sztorinál, ott még nem derült ki minden a dalok szövegeiből maradéktalanul, és ezért írtam a magyarázatokat. Ezt is felfoghatjuk egyfajta fejlődésként.Nemesis

V.Sz.: Dolgoztatok a Woodhouse stúdióban is. Miben látjátok a legnagyobb eltérést a hazai és a kinti munkamódszer között?

Ez nehéz kérdés. Megint csak anélkül, hogy bárkit bántani akarnék, talán a hozzáállásban van a legnagyobb eltérés. Technikailag ugyanaz a munkamódszer, bár vannak felszerelések, amiket még csak ott láttam, de a hangsúly nem ezen volt. A szó SZOROS értelmében együttműködtek velünk. Még akkor is, ha mondjuk egy vasat sem kaptak érte, hiszen ez egy nyeremény volt, amit a Rock Hard olvasói szereztek nekünk. Úgy éreztem, hogy Ők vannak Értünk, és nem fordítva. Egy ügyön dolgoztunk, és az volt a legfontosabb MINDENKINEK, hogy az tökéletesen sikerüljön. Ez így is lett. Nagyon büszkék vagyunk, hogy ott lehettünk. Nagyon meg voltak velünk elégedve, hiszen oda is úgy mentünk, hogy pontosan tudtuk, mit is akarunk. Nem értették, miért nem akarunk több dalt felvenni, ha ilyen gyorsan dolgozunk… ők nem ehhez vannak szokva, mondták is, menjünk vissza máskor is ha-ha!!!

Tauszik Viktor: Úgy tudom, hogy meghívást kaptatok a jövő évi atlantai ProgPower fesztiválra. Szerveződik-e külföldi turnétok is?

Egyelőre csak közelebbi dolgokban gondolkozunk, pl. Erdély, Felvidék, de talán, ha az Eden? jobban elterjed, erre is lesz lehetőségünk. Mindenesetre hatalmas dolog lenne… Itthon viszont tavasszal elindulunk, mert már nagyon rég nyomtunk sok bulit egyszerre.

T.V.: A magyar kiadású anyagokhoz képest miben tér majd el a Laser’s Edge-nél megjelent Eden?, illetve a 2003-ban esedékes Pyschogeist a dalokat illetően?

Minkét albumra tettünk fel új dolgokat is, de mindent egybevéve ezek az első két album nótáinak keverékei. Azt hiszem, egyszerűbb, ha leírom a számsorrendeket:

Eden? album:

Reality' s door
Predestination
Four Mirrors
Eden?
Faith (instrumental)
Eternal Circle: Journey with Light
Dismal Sorrow
Escape
Viragenek

Psychogeist album:

Fate' s Door
Grey Room
Faceless Enemy
Mommy' s Crying
Psychogeist
Breaking Away
Goddess Nemesis (instrumental)
Eye of the Snake
Karma
Abraxas
Awaking Minds (instrumental)

T.V.: Mit ígér a szerződés (hány évre, hány lemezre szól stb.)?

Az Eden? megjelent szeptemberben, a Psychogeist előreláthatólag 2003. márciusában fog megjelenni, ezenkívül opciójuk van a harmadik lemezre is. Mivel ez csak liszensz-szerződés, tehát a jogokat nem vették meg, a jövőben tovább folytatjuk a promóciós munkát, mert szeretnénk egy olyan kiadót találni, amely teljes egészében felvállalja a Nemesist. Szerencsére ebben már Siggi Bemm is a segítségünkre lesz, és talán valamivel könnyebb dolgunk lesz a már megjelent albumokkal promótálni magunkat. De ha az egészből mégsem lenne semmi, akkor is mehet minden ugyanúgy, mint eddig, ez sem semmi dolog, hiszen kb. 16 országban kapható a lemezünk, és nagyon büszkék vagyunk erre.Nemesis

T.V.: Egyébként kivel/kikkel mennétek szívesen turnéra (mi a nagy álom ilyen téren és mit láttok elérhetőnek)?

Bárkivel, szívesen mennénk, de ez még egyelőre csak álom, és én nem szeretek álmodozni. Én a munkában hiszek, így értük el, amit már elértünk, a többiért keményen meg kell dolgozni. Ez volt eddig is, ez lesz ezután is…

V.Sz.: Van olyan külföldi zenész, akivel szívesen dolgoznál együtt egy lemezen?

Ronnie Stolttól sokat tudnék tanulni, azt hiszem. Aztán az Iron Maidenből Steve Harris-szel is szívesen játszanék, mert ő volt nagyon sokáig a példaképem. Geoff Tate is nagy kedvenceim közé tartozik, vele is… De bárkivel a nagyok közül… már megint az álmodozás… (nevet)

T.V.: Hogyan kommentálnátok a nálunk olvasható Everon interjúban szereplő gondolatokat a magyar zenekarok külföldi lehetőségeiről?

Hát igen, ha nekünk kellett volna kifizetni a stúdióidőt, valószínűleg megrogytunk volna anyagilag, de szerintem itt agyilag, meg felfogásilag vagyunk lemaradva 10-20 évvel, és ez nagyon szégyellnivaló. A technikai feltételek itt is adottak már, hiszen nem egy stúdió, és hangmérnök van itthon, akik simán felveszik a versenyt a külföldi stúdiókkal. Ha sikerülne egy kiadót találni, aki kifizeti a költségeket, mert hiszen ez lenne a normális, akkor nem hiszem, hogy a zenén akármi múlna. Meggyőződésem, hogy nem egy olyan csapat van itthon, aki komoly meglepetést tudna okozni külföldön…

T.V.: Hallani már visszajelzéseket a Maiden tribute albumra illetve konkrétan a ti feldolgozásotokra? Hogyan sült el a szeptemberi Wigwamos buli?

Sokan, (köztük maga Töfi is) mondták, hogy a miénk az egyik legjobb nóta azon a lemezen. Én ezt nem tudom megítélni, nekem az I. M. nagyon nagy kedvencem volt, "fiatal" koromban, úgyhogy ez egy csodálatos lehetőség számomra, és annyi is elég, hogy játszhattam rajta. A buli pedig óriási volt, köszönet érte Töfiéknek, és nem kevésbé a KÖZÖNSÉGNEK!!!

T.V.: Mi lesz a sorsa a Woodhouse stúdióban felvett Rainbow és Queensryche feldolgozásoknak?

Rajta lesznek megint a Rock Hard válogatás CD-jén, aztán Siggiék ezzel promótálják a zenekart nagyobb kiadóknál. Aztán végül is bárhová felkerülhetnek, hiszen feldolgozások, jogdíjat nem kaphatunk értük. Mindössze annyit kell csak feltüntetnünk, hogy hol készült, és kik csinálták. Még konkrétan nem tudjuk, hogy ezeken kívül mire használjuk fel őket. Nagyon jók lettek. Lehet, hogy felteszem majd őket a website- ra…

V.Sz.: Milyen zenéket tartasz izgalmasnak manapság?

Számomra mostanság a The Flower Kings a legizgalmasabb zene, szó szerint izgalmas, sosem tudom kiszámítani ezt a csapatot. Aztán szeretem még a Planet X második lemezét is. Egyébként sajna nem sok időm van zenét hallgatni… (húzza el a száját)

V.Sz.: Mi újság a projekteddel? Lesz belőle lemez valamikor?

Ez igazából nem project, csak a Nemesis, Zoli, vagyis ének nélkül. Zeneileg egy kicsit más, mivel instrumentális, és talán olyan vizekre is evezünk, melyek annyira azért nem jellemzőek a Nemesisre. Egyébként 9 nóta már megvan, ez még kevés, szeretnénk több dalból válogatni. Igazából gondolkodom egy teljesen saját projectben, amolyan szólólemez féleségben is. Szóval egy kicsit csúszik az egész. A Terra miatt nem volt elég időnk erre, és nem akarjuk, hogy össze legyen csapva.

V.Sz.: Mostanában másról sincs szó nálunk, mint a különböző valóságshow-król. Neked mi a véleményed róluk?

Én tökéletesen elvagyok a magam "valóságshowjával" másé igazából nem érdekel. Nagyon kevés kivétellel a TV-nézést időpocsékolásnak tartom. Szerencsére sokkal "értelmesebb" dolgokkal is el tudom magam foglalni… (nevet)

Tauszik Viktor & Valentin Szilvia

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Watch My Dying - Gödöllő, Trafó, 2003. május 23.