Shock!

május 27.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Ektomorf: külföldön nyitottabbak az emberek

EktomorfVízválasztó időszakhoz érkezett az Ektomorf. Megjelent mérföldkőnek számító új nagylemeze a " Kalyi Jag". Az albumon a szokásos brutális zúzások mellett ezúttal meglepő elemekkel szembesültek a rajongók, hiszen a csapat belecsempészte roma gyökereinek zenei motívumait, mely eddig példaértékűnek nevezhető. A lemezről, fogadtatásáról, a csapat jelenlegi helyzetéről Farkas Zoltán énekes-gitáros számolt be a debreceni Szóla Rádióban, a Shock-Rock műsor hallgatóinak, amiből természetesen egy írásos kivonatot is készítettünk időközben...

Eddig milyen visszajelzések érkeztek a "Kalyi Jag" lemezről? Az eladást illetően van már valami számszerű adat?

Úgy igazándiból az eladásokról még nem tudunk semmit, most lesz 4 hete, hogy megjelent a lemez, úgyhogy ennek a hónapnak a végén fogjuk megtudni, hogy mennyire ment. A visszajelzésekről csak annyit, hogy volt egy kis klubbulink Békéscsabán, amely úgy volt meghirdetve, hogy egy nyílt próba lesz, mert itt próbálunk és nem kell érte fizetnünk s ezért félévente csinálunk egy kis bulit. Azt hittük lesznek vagy 20-an, és erre 200 fölött jöttek be.

Véleményed szerint hogyan sikerült az anyag? Kihoztátok a maximumot magatokból, vagy még tudtatok volna valami újdonságot belecsempészni?

Szerintem amennyit lehetett azt kihoztuk magunkból, de nekem már vannak új ötleteim. Erre a lemezre, amit úgy gondoltam, hogy rá lehet tenni, azt sikerült. Mind a gondolatvilága, mind a szövegvilága, mind pedig a hangzás sikerült. És sikerült végre egy olyan anyagot készíteni, ami nem tudom nektek mennyire, de nekem maximálisan tetszik.

Mennyire áll mögöttetek a kiadó?

Teljes mellszélességgel. Jó helyre kerültünk végre, mondjuk nem tudom mit hoz majd az élet, de most egyelőre úgy néz ki tényleg jó helyen vagyunk. Amit megígértek azt teljesítették.

Régebben már beszéltünk róla, akkor még csak terv volt, de mára már biztos a nyugati terjesztés...

A Last Episode szerződésben áll a Nephilimmel, kivitték a master CD-t, kint meghallgatták és megvették az anyagot. 5000 példányban fog megjelenni kint.

A következő lemeznél akarjátok folytatni ezt a koncepciót?

Persze. Ez nálunk így szépen jött. Én már nagyon régen szeretem a cigányzenét, mivel a véremből is adódik. Már vannak terveim, hogy a jövőben milyen nóták legyenek. Még durvábbak, még súlyosabbak, és még mélyebbek.

Tagcserék?

Először a Rudi ment el, őt nagyon sajnálom. A Janó Misinek pedig sok szerencsét kívánok ott, ahol van. Az új gitáros srác a Zsolti, egyébként egy nagyon régi cimboránk, együtt kezdtünk el zenélni még annak idején '91 körül. Októberig próbálgatjuk, ha mindent kibír, onnantól kezdve teljes jogú tag lesz!

A sajtó részéről csodálkozva nézem, milyen udvariasan kerülgetik a roma kérdést. Sokan szerintem nem is tudták a rajongóitok közül, hogy ti romák vagytok, illetve, hogy roma gyökerekkel bírtok. Volt ezzel kapcsolatban negatív visszajelzés? Bátor dolog volt ezt felvállalni, hiszen az átlag magyar közönség az nem éppen a toleranciájáról híres!

Ez így van. Pont a Pecsás bulin derült ki. Mikor ott voltunk jöttek föl Békéscsabáról srácok és mondták nekem, hogy jobb lesz, ha vigyázok mert állítólag fejbe akarnak dobni, meg ilyesmi. Mikor elkezdtük nyomni a bulit az öcsém elénekelte a felvezető intrót, egy roma dalt, lehetett ilyesmiket hallani, hogy "büdös cigányok"! Mondjuk a jelen lévőkből ilyen 10%-a volt aki ezt csinálta. És pont azok, akik régen fanatikus "ektomorfosok" voltak. Mesélték nekem a csabai srácok, hogy jöttek haza a vonaton és folyamatosan csak azt hallották, hogy így büdös cigányok, meg, úgy büdös cigányok! Sőt a dobosunkra azt mondták, hogy "büdös cigány, román nepper"! Úgyhogy ez a magyarországi moralitás igen keményen megmutatkozott. Én annyira igazándiból nem félek ettől, mert azért 90%-ban csak pozitívan fogadta a közönség.

A lemezborítóban miért nem nyomtattátok ki a roma szövegeket?

Azért nem nyomtattuk ki, mert igazándiból apám nem tanított meg romául, a srácok, akik pedig énekelték, ők sem nagyon tudnak romául. Leírni sem tudták volna, mert csak ültek a családjaikban és hallgatták ezeket a dalokat.

Külföldön mennyire számít ez különlegességnek véleményed szerint? Tudják majd miről van szó?

Szerintem külföldön sokkal jobban fogják fogadni, mert ott nyitottabbak az emberek. Én számítok rá, hogy pozitív lesz a fogadtatás, bár...

" ... Azt üzenem azoknak az embereknek akik, szidják a lemezt, meg szidnak engem, hogy ha nem tetszik, vissza lehet vinni, be lehet cserélni, meg nem kell eljönni a koncertekre. Mert ha nekem nem tetszik egy zene, akkor én nem hallgatom, nem megyek el a koncertjükre, csak azért, hogy fejbe dobjam a gitárost, vagy a dobost leköpjem..."

Bakó Csaba & Kolozsvári Attila

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.

 

Wackor - Budapest, Kultiplex, 2005. október 8.