Shock!

március 29.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Whocares: teljes lemez Gillantől és Iommitól ritkaságokkal

Június 22-én teljes Whocares albumot ad ki az earMusic, de a lemezen – természetesen – nem új dalok szerepelnek majd Tony Iommitól és Ian Gillantől, hanem kiadatlan darabok, ritkaságok a két legenda különböző korszakaiból.

A Black Sabbath riffmestere és a Deep Purple énekese 1988-ban indította be a Rock Aid Armenia kezdeményezést, miután Örményországot az év decemberében a Richter-skála szerinti 6.9-es erősségű földrengés sújtotta. A katasztrófa következtében legalább 25 ezren vesztették életüket. A Rock Aid Armenia akkori első és legnagyobb nyilvánosságot kapott akciója a Smoke On The Water újrafelvétele volt többek között olyan muzsikusok részvételével, mint Ritchie Blackmore, Bruce Dickinson, David Gilmour, Bryan Adams vagy Paul Rodgers. Jon Lord az akkori munkálatokban is részt vett, igaz, abban az időben még Gillanhez hasonlóan ő is a Deep Purple tagjaként. 1990-ben egy Rock Aid Armenia: The Earthquake Album című válogatás is megjelent, rajta a Pink Floyd, az Iron Maiden, a Bon Jovi és még sok más előadó dalaival.

A projekthez kötődő szálak ezután több mint két évtizeden át csak a háttérben mozogtak, mígnem tavaly Tony és Ian kiadott egy single-t két új dallal, bennük olyan további muzsikusokkal, mint Jon Lord, Jason Newsted, Nicko McBrain és a HIM gitárosa, Mikko „Linde” Lindström. A kislemez teljes bevételét egy Gyumri városában lévő, még a földrengés következtében megrongálódott zeneiskola újjáépítésére fordítják.

A kezdeményezés sikerén felbuzdulva az earMusic nyár elején, június 22-én teljes Whocares nagylemezt ad ki, ezen azonban értelemszerűen nem új dalok kapnak helyet, hiszen a limfómával harcoló Iommi szabad perceit az őszre várható új Black Sabbath album munkálatai töltik ki, és hamarosan a Deep Purple is nekivág a régóta esedékes következő anyag munkálatainak. A single két nótája mellett ugyanakkor ott lesz a lemezen egy Dick Pimple című kiadatlan stúdiós Purple jam, egy dal Gillan Repo Depo projektjétől, amelyet az énekes a Deep Purple újjáalakítása előtt hozott össze, de soha nem adott ki vele semmit, illetve két kiadatlan Iommi dal Glenn Hughes-zal a mikrofonnál. Mindez még korántsem a teljes lista, további érdekességek is helyet kapnak majd az albumon, és természetesen pár koncertfelvételt is felpaszíroznak rá.

Ian Gillan nem sokkal Ronnie James Dio távozását követően, 1983 februárjában lépett be a Black Sabbathba, a közös munka gyümölcseként készült Born Again lemez pedig az év őszén került a boltokba. Iommi eredetileg nem feltétlenül Sabbathként akarta kiadni az anyagot, de a kiadó ragaszkodott a névhez. A lemez kereskedelmi fogadtatása aránylag kedvező volt, de a hangzását gyakorlatilag mindenhol kritizálták, maga Gillan állítólag összetörte a saját példányait, annyira elégedetlen volt a megszólalással. A kollaboráció végül nem bizonyult tartósnak, az énekes már a következő évben otthagyta a bandát a Deep Purple újjáalakítása kedvéért.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.