Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Valakinek Alex Lifesonnak is meg kell mondania, ha nem jó a gitárrész...

Már a második Rush albumot készítette el a zenekarral a június 11-ére várható Clockwork Angels képében Nick Raskulinecz, az utóbbi évek egyik legfelkapottabb rockproducere. A többek között a Foo Fighters, a Marilyn Manson vagy az Alice In Chains mellől ismert stúdiós szakember egy interjúban elmondta: cseppet sem könnyű összeegyeztetni rajongói mivoltát a produceri teendőkkel.

„Rush rajongó vagyok, kibaszottul imádom a zenekart”, mondta Raskulinecz (a képen Alex Lifesonnal) a Music Radarnak. „De ha engedem, hogy mindez elhatalmasodjon rajtam, nem tudom rendesen elvégezni a munkámat. Nem hagyhatom, hogy a produceri objektivitásomat elhomályosítsa a dolog, még ha nehéz is néha… Főleg, ha emellett még össze is barátkozik az ember az adott csapattal. Ilyenkor még érzelmektől fűtöttebbé válik az egész szituáció. De azt kell csinálnod, ami a feladatod, a megfelelő mértékű szenvedéllyel… Pontosan ezt is csinálom: érzem ezt a zenét, méghozzá a szívemben. És persze voltak pillanatok, amikor be kellett mennem a szobába, és közölni Alex Lifesonnal, hogy a gitárrésze jobb is lehet. Máskor pedig ott álltam Neil Pearttel a dobszobában, a kezemben egy dobverővel, és bizonyos fillekről, fogásokról beszéltem vele. Ugyanezt Geddy Lee-vel is eljátszottam - egyszerűen csak megcsináltam. A lényeg annyi, hogy producerként ösztönösen tudod, jó-e valami vagy sem. Túl sokat nem kell rajta gondolkodni, egyszerűen csak tudod.”

Raskulinecz elmondása szerint a keverés sokkal nehezebben ment, mint a felvételi rész. „Amikor felveszünk valamit, én bírálom el, amit ők csinálnak. A keverésnél viszont ők ítélkeznek felettem. Tök más játékról van szó… Alapvetően hét-nyolc órát dolgozom egy dalon, utána pedig behívom a srácokat egy körre, hogy véleményezzék. Néha ez annyiban ki is merül, hogy tekerjem feljebb a pergőt vagy a gitárszólót, de olyan is előfordul, hogy totálisan nem kaptam el az egészet, és kezdjem újra. Meg persze a köztes verziók is ott vannak.”

A producer szerint végül azért sikerült jól kiegyensúlyoznia a dolgokat. „Komoly felelősség nyomja a válladat producerként: abban segíted a zenekart, hogy kihozzák magukból a lehetséges legjobb lemezt. A Rush-sal ez nagyon kemény feladat lehet. És a Rush rajongói nagyon elfogultak a bandával szemben, erre is tekintettel kell lenni, miközben nyomnod kell a bandát, és közben engedni is, hogy a lehető legjobbak legyenek az adott pillanatban. De természetesen ennek az egésznek vége szakad, ha éjjel befejeztük az adott nap munkálatait. Olyankor leülök velük, és azt mondom: oké, akkor meséljetek 1977-ről!”

A Clockwork Angels a kanadai progresszív trió első saját dalokat rejtő sorlemeze a 2007-es, szintén Nickkel készített Snakes & Arrows óta. A hangmérnök Richard Chycki volt. A végleges dallista az alábbi:

01. Caravan
02. BU2B
03. Clockwork Angels
04. The Anarchist
05. Carnies
06. Halo Effect
07. Seven Cities Of Gold
08. The Wreckers
09. Headlong Flight
10. BU2B2
11. Wish Them Well
12. The Garden

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.