Shock!

március 29.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Nem a Gödörben, hanem a PeCsában dübörögnek majd a Kyuss riffek

A nagy érdeklődésre való tekintettel a három eredeti Kyuss tagot is rejtő Kyuss Lives! projekt március 20-ai budapesti koncertje a Gödörből átkerült a Petőfi Csarnokba, vagyis jó eséllyel senki sem marad le John Garcia énekes, Nick Oliveri basszusgitáros és Brant Björk dobos, valamint új gitáros társuk, Bruno Fevery fellépéséről. A Gödör Klubba megváltott jegyek természetesen érvényesek az új helyszínre is.

A nagy érdeklődés talán meglepő lehet, de ha belegondolunk, indokolt: a Kyuss a '90-es évek első felében valóságos underground forradalmat indított el az 1992-es Blues For The Red Sun, az 1994-es Welcome To Sky Valley és az 1995-ös ...And The Circus Leaves Town albumokkal, a mélyre hangolt riffelésre, elszállós dallamokra épülő jammelős témák révén a zenekar rengeteg rajongót gyűjtött és számtalan zenészre gyakorolt alapvető hatást. A Kyuss Lives! pedig tényleg majdnem Kyuss (még ha az alapító főnök, Josh Homme gitáros nincs is itt, Nick Oliveri helyén az utolsó két lemezen már Scott Reeder játszott, Björköt pedig a '95-ös albumon Alfredo Hernández váltotta). A porszívóhangzású riffek, betépett jammelések és sivatagi generátor-partik nagymesterei 1996-ban oszlottak fel általános értetlenkedés közepette, a sokkal komolyabb áttörés küszöbén: saját bevallásuk szerint a zenekar megfáradt, és nem látták értelmét a további közös munkának. Ezt követően a tagok számos projektben megfordultak, tartósan azonban csak Homme maradt a reflektorfényben a Queens Of The Stone Age révén, ahol egyébként Oliveri is többször megfordult.

Garcia, Olivieri basszusgitáros és Björk tavaly beindult közös koncertezése eufóriát okozott a Kyuss híveinek körében, az azonban sokakban rajzolt méretes kérdőjeleket, hogy a közös munkában épp a zenekar korábbi vezéregyénisége, Homme nem vesz részt. Josh azóta ugyebár a Queens Of The Stone Age és a Them Crooked Vultures élén igazi rocksztárrá vált, főleg a tengerentúlon számít felkapott celebritásnak. „Aki régen ott volt, az láthatta a Kyusst, aki meg nem, az így járt", mondta korábban többször is a Kyuss újjaáalakulásától mereven elzárkózó Homme, és ennek szellemében nem is csatlakozott egykori társaihoz, akik idén végre úgy döntöttek: összeállnak egy kis zenélésre. John Garcia egyébként is turnézott már Kyuss dalokkal az utóbbi években, abból a formációból igazolta le ide a Homme-ot pótló Bruno Feveryt. „Semmi rosszat nem tudok mondani Joshról. Elképesztően intelligens, okos srác, hatalmas gitáros, dalszerző és énekes. Igazi faszagyerek, ez nem is kérdés. Nagyon szeretem őt, de jelenleg elfoglalt a saját dolgaival. Ott a két zenekara, emellett apa, üzletember, és még ha megkérdeznénk, akkor sem hiszem, hogy igent mondana nekünk. Úgyhogy inkább megspórolom magamnak azt a nagy kövér nemet, amit 99,9 százalékosan válaszolna...", mondta John tavaly decemberben egy interjúban.

A jövő év első felében esedékes turnékat követően a Kyuss Lives! egy új stúdióalbumot is rögzíteni kíván – erősítette meg Garcia. „Annyira jól mennek a próbáink, hogy mindnyájan egy új lemezen gondolkodunk... Brant, Nick és én is egyetértettünk abban, hogy amint lement a turné, és teljesítettük a kötelezettségeinket a szólóprojektjeinkben, nekiállunk egy albumnak is."

A koncertre 5500 forintba kerülnek a jegyek, további információk a Negative Art honlapján.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.