Shock!

április 29.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Meghalt Keith Emerson

0312emerson71 éves korában, Los Angeles-i otthonában elhunyt Keith Emerson, minden idők egyik legnagyobb hatású rockbillentyűse. Az Emerson, Lake & Palmer legendás zenésze egyes források szerint öngyilkosságot követett el, ezt az információt azonban hivatalos helyről egyelőre nem erősítették meg.

Santa Monica-i házába hazaérve barátnője holtan találta Keith Emersont, az Emerson, Lake & Palmer legendás billentyűsét. A zenész 71 éves volt, halálhírét több forrásból is megerősítették, így a zenekar hivatalos Facebook-oldalán is megjelent. Emerson a '60-as évek végén kibontakozó progresszív mozgalom egyik legmeghatározóbb zenészegyéniségének és nem mellesleg a rockbillentyűzés egyik legnagyobb alakjának számított, Jon Lord, Rick Wakeman és Ken Hensley mellett alighanem miatta fordult a hangszer felé a legtöbb fiatal muzsikus a '70-es évek során. A TMZ értesülései szerint Emerson önkezével vethetett véget az életének egy pisztollyal, de ezt egyelőre nem erősítették meg hivatalos források. Az mindenesetre biztos, hogy a zenész évek óta degeneratív idegrendszeri betegséggel küzdött a jobb kezében, aminek következtében csak nyolc ujjal tudott játszani, és ez komoly depressziót váltott ki nála. Egyéb egészségügyi problémái is akadtak a közelmúltban, így például vastagbél-divertikulumok miatt is műteni kellett 2010 környékén.

„Mélyen lesújtott jóbarátom és zenei testvérem, Keith Emerson halálhíre", reagált a tragédiára Carl Palmer, aki a héten egyébként Budapesten is fellépett. „Keith igazi úriember volt, akinek zene iránti szeretete, billentyűsként produkált szenvedélyes előadásmódja a jövőben is nagyon sokági utolérhetetlen marad. Igazi úttörő és újító volt, akinek zenei zsenialitása mindnyájunkat megérintett a rock, a komolyzene és a jazz világában. Örökké emlékezni fogok kedves mosolyára, remek humorérzékére, kivételes showmani képességeire és elképesztő zenei képzettségére, elkötelezettségére. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ismerhettem, és hogy közösen alkothattunk zenét."

Az Emerson, Lake & Palmer utoljára 2010-ben állt színpadon Londonban, a High Voltage fesztiválon, ahol fennállásuk negyvenedik jubileumát ünnepelték. Legutolsó, kilencedik sorlemezük In The Hot Seat címmel jött ki még 1994-ben.

 

Hozzászólások 

 
+1 #4 Gábor 2016-03-16 01:12
Én csak most tudtam meg... Döbbenet... Elment a rock legnagyobb billentyűse... Le vagyok taglózva, pedig már Lemmy halálhíre is megrázott...
Idézet
 
 
+7 #3 kamikaze 2016-03-12 17:11
A nagy billentyűs triumvirátusból Emersonnal (Jon Lord után) a második géniusz távozott a színtérről, közülük már csak Wakeman maradt. Az ELP életműve a Welcome Back-ig szerintem hibátlan, de az azt követő munkáik között is nagyon sok jó van. Főleg annak fényében, hogy manapság mennyi műanyag zene jelenik meg ebben a stílusban is. Keresgetni kezdtem a legjellegzetese bb muzsikáikat az emlékezésre, végül hármat választottam. Az elsőben a banda szinte minden ismérve hallható, a második még ma is libabőr (az a hangulat Lake kifejező hangjával! á...), a Fanfárokat meg ,,mindenki" ismeri. Aztán a végén azt vettem észre, hogy ELP napokat kell tartsak.

https://www.youtube.com/watch?v=iFCniNYZoFg

https://www.youtube.com/watch?v=o4bzRI0BUv0

https://www.youtube.com/watch?v=fK92hdp6u18

RIP Keith
Idézet
 
 
+3 #2 RobertThorn 2016-03-12 12:03
Béke poraira :(

Vitathatatlan a zenészekre/billentyűsökre mért hatása, habááár..
..amikor megnéztem itt a linkelt videót és a szólósessionjéb en úgy kreált virtuóz módon hangokat/zajokat a szintivel, hogy elkezdi azzal a kontrollerrel törölni a seggét (16:47)... végülis ez is egy egyedi látásmód. :)
Idézet
 
 
+9 #1 Chris92 2016-03-12 11:51
Az első négy ELP lemez megkerülhetetle n prog-rock klasszikusok, de a többi projektje is ugyanarról a virtuóz és egyedi látásmódról tett tanúbizonyságot .

Nyugodjék békében. :(
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.

 

Wackor - Budapest, A38, 2004. szeptember 29.