Shock!

május 03.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Meghalt Jan Kuehnemund

1012jan51 éves korában elhunyt Jan Kuehnemund, a Vixen gitárosa. A kizárólag nőkből álló pop metal/hard rock zenekar a ’80-as évek végén igen népszerűnek számított – mint most kiderült, az eredeti felállás kizárólag Jan súlyos betegsége miatt nem állt össze az elmúlt időszakban.

„Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy a Vixen alapítója és szólógitárosa, Jan Kuehnemund a rákkal folytatott kemény harcát követően elhunyt”, áll a zenekar facebookos oldalon. „Noha a legtöbben nagyszerű gitárjátékáról és zenei tehetségéről ismertétek őt, Jan ritka jó barát volt, és a szó minden értelmében csodálatos: alázatos, intelligens, hűséges és kedves. Egyesítette magában a nők legszebb tulajdonságait, de eközben egy igazi harcos csendes erejét is birtokolta. Imádta és nagyra értékelte barátait és rajongóit, sokkal többre, mint a legtöbben valaha is gondolták volna. Nagyon bátor volt: sosem panaszkodott, sosem adta fel. A rák megtörte a testét, de a lelkét soha, egyetlen pillanatra sem. Egészen a halála pillanatáig szilárdan hitte, hogy haza fog térni.”

A Vixen első lemeze, az 1988-as Vixen platinalemezes sikert aratott az Edge Of A Broken Heart dal MTV-s diadalát követően, az 1990-es Rev It Uppal pedig folytatódott a jó széria, de a négy dekoratív tag végül képtelen volt kijönni egymással, és a csapat a hair metal korszak végén, 1991 közepén feloszlott. A Tangerine című lemezt egy heveny lefolyású reunion szülte a '90-es évek végén, Jan helyén Gina Stiles gitárossal, de aztán ez sem tartott sokáig. Kuehnemund ezután legközelebb 2001-ben hozta össze a zenekart, de az eredeti Vixen felállás utoljára 2004 októberében játszott közösen, amikor a VH1 Bands Reunited sorozatában őket is megkeresték. Jan ugyanakkor továbbvitte a nevet három másik csajmuzsikussal, Live & Learn címmel 2006-ban egy új stúdióalbumot is kiadtak, illetve 2009-ben egy Love In Sweden című koncertanyaguk is megjelent.

A bandáról legutóbb tavaly év elején lehetett hallani, amikor az eredeti felállás három hangszerese, Share Ross basszer, Janet Gardner énekes, Roxy Petrucci dobos és a már említett Gina Stiles gitáros először VXN, majd JSRG néven alakult újjá. Jan halálhíre után ennek is kiderült a magyarázata. „Azon túl, hogy briliáns gitáros és nagyszerű dalszerző volt, Jan a legkedvesebb emberek egyike volt, akivel csak találkozhattál”, írta Share a Facebookon. „Mindig emlékezett mindenki születésnapjára és különleges napjaira, ajándékokkal kedveskedett, és a földkerekség egyik legbájosabb csaja volt. Egy éve harcolt a rákkal, és e küzdelem során is hihetetlen bátorságot tanúsított. És aki azon gondolkodott, vajon a Vixen miért nem alakult újjá eredeti felállásban, nos, valójában újjáalakultunk. Megoldottuk a korábbi problémáinkat, és teljes szívünkből vártuk, hogy ismét együtt játszhassunk. Ám 2013 januárjában, mindössze napokkal azelőtt, hogy nyilvánosan bejelentettük volna az újjáalakulás tényét, Jannél diagnosztizálták a rákot. Azt kérte, ne hozzuk nyilvánosságra a betegségét, és mivel tiszteletben akartuk tartani e kérését, amikor a sajtó és a rajongók arról kérdezgettek, miért nem jöttünk újra össze, az időzítésre hivatkoztunk. Azóta is rendszeres kapcsolatban voltunk Jannel, és folyamatosan felajánlottuk neki a segítségünket is, miközben mind azt reméltük, hogy 2014 a Vixen éve lehet majd. De a sors nem így gondolta ezt. Jan, nagyon fogsz hiányozni, de sosem felejtünk el. Ne sírj, amiért vége – mosolyogj, hogy a részese lehettél.”

 

Hozzászólások 

 
+5 #1 Generica 2013-10-12 10:39
Az első 2 Vixen albumot a mai napig hallgatom, nagy kedvencek voltak az akkori korszak csajos bandái közül. A '91-es Slaves and Masters turnén ők nyitottak a DP-nek, sajnos a BS bulira már nem hozták el őket, pedig mekkora lett volna itthon látni Vixent.

Szomorú, hogy ilyen sors jutott neki.

R.I.P.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.