Shock!

április 23.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Kurt Cobainről szól egykori társainak közös új dala?

Áprilisban érkezik az új Foo Fighters album, aminek még mindig nincs címe, mivel Dave Grohl vacilál a Back + Forth és egy másik, egyelőre nem ismert változat között. Egy január 28-ai, a kaliforniai Santa Barbarában megrendezett exkluzív buli résztvevői mindenesetre már hallhatták élőben az egész anyagot. A koncertet mindössze három órával a kezdés előtt hirdették meg a twitteren, de egy óra sem kellett ahhoz, hogy zsúfolásig megteljen a Velvet Jones nevű klub.

Az új Foo Fighters album producere az a Butch Vig, aki annak idején a Nirvana korszakalkotó Nevermindján is dolgozott, de exkluzív vendégként Dave volt nirvanás kollégája, Krist Novoselic is vendégszerepel egy dalban. „Amikor Krist eljött Dave házába, leültünk dumálgatni így hárman, és rádöbbentünk, hogy majdnem húsz éve nem tartózkodtunk egy helyiségben mindannyian", idézte fel a nagy találkozást Butch Vig az MTV Newsnak. „Dave és én boroztunk, Krist pedig valami olcsó whiskeyt iszogatott, és nagyon jó volt az egész... Egyik sztoriból következett a másik, és hihetetlen volt felidézni olyan dolgokat, amikről akár már el is feledkeztél. Tényleg az album egy nagyon különleges részét képezi majd Krist vendégszereplése."

Novoselic az I Should Have Known című dal basszustémáit játszotta fel a stúdióban, amiről Vig nem tartja kizártnak, hogy van némi kapcsolódása Dave és Krist legismertebb egykori zenésztársához is. „Nem vagyok pontosan biztos benne, miről is szól a nóta, de úgy fest, hogy akadnak benne hivatkozások Kurt Cobainre. Ez a Foo Fighters valaha írt egyik legnyersebb, legösztönösebb dala. Igazi érzelmi hullámvasút meghallgatni", mondta a producer, aki egyébként a mai napig karrierje egyik csúcspontjaként emlékszik vissza a Nevermindra. „A Nevermind azon dolgok egyike volt, amik megváltoztatták az életemet. Nagyon büszke vagyok rá, mert az a lemez ma is ugyanolyan életteli, mint amikor megjelent."

Ha hihetünk a producernek, a tavasszal várható új Foo Fighters album a ma megszokott hiperprodukciókhoz képest igen nyers és spontán lesz, nem véletlenül vették fel az egészet Grohl garázsában, kizárólag analóg felszerelések segítségével. „Mindent ragasztgathatsz addig a komputerekkel meg az auto-tune-nal, amíg csak tökéletes lesz, Dave azonban azt mondta, nyers és tökéletlen megszólalású lemezt szeretne: olyat, ami csak annyira szól jól, amennyire a banda jól játszik. És ez nagyszerű. Kibaszott tökös zenészek, és ez egy nagyon őszinte anyag, ami valóságosnak is hangzik", mondta Vig.

Grohl és Novoselic közös tevékenysége egyébként a tavaly év végén megejtett felvételek után is folytatódott, hiszen december 21-én tizenhárom év óta először ismét közös színpadra állt a Nirvana In Utero turnéfelállásának három élő tagja a Foo Fighters egyik kaliforniai titkosított klubbuliján. Grohl, Novoselic és a pár éve ismét Foo Fighters tag Pat Smear egy Marigold című dalt adott elő a kaliforniai Tarzanában, a Paladino's klubban, amit Grohl írt, és először a Pocketwatch című kazettaalbumon jelent meg 1992-ben. A dalt később a Nirvana is lemezre vette a Heart-Shaped Box maxi B-oldalaként, de koncertverziója a Foo Fighters 2006-os Skin And Bones kiadványán is szerepelt. Ez tehát az egyetlen dal a világon, ami mindkét banda neve alatt megjelent.

A Foo Fighters a nyáron számos nagy európai fesztiválon vesz részt, már biztosan ott lesznek például a Pinkpopon vagy a Wight-szigeti Fesztiválon. A banda emellett két önálló bulit is rendez a 65 ezer fős befogadóképességű Milton Keynes Bowlban július 2-án és 3-án.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.