Shock!

március 28.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Jake E. Lee sejti, miként lett AIDS-es Ray Gillen

Tavaly huszonöt éve hunyt el Ray Gillen. A Badlands egykori énekeséről azóta sem tudni pontosan, miként kapta el a HIV vírust, de volt kollégájának, Jake E. Lee-nek van egy elmélete a kérdésről...

0503badlands3

A Red Dragon Cartel friss, Patina című lemeze kapcsán ad éppen interjúkat Jake E. Lee, és ezek során természetesen a múlt is rendszeresen szóba kerül. A Let There Be Talk podcastben most Jake egykori énekese, Ray Gillen betegségének témája jött elő. Mint ismeretes, a Badlands frontembere 1993 decemberében, mindössze 34 évesen hunyt el AIDS-ben, azonban azóta sem tudni pontosan, miként kapta el a fertőzést, amely a '80-as évek végén ha nem is kizárólagosan, de legnagyobb arányban azért a homoszexuális férfiak és az intravénás droghasználók körében aratott. Gillen azonban nem volt sem meleg, sem kábítószerfüggő. Lee most elmondta, mit tud a kérdésről.

„Amikor megismerkedtünk Rayjel, mindenféléről beszélgettünk, hogy kiderüljön, passzolunk-e egymáshoz", elevenítette fel a Badlands megalakításának időszakát Jake. „Előjött a drogok témaköre is, mindketten meséltük, hogy igen, a kokainnal találkoztunk, de már egyikünk sem él vele. Megkérdeztem, lőtte-e be magát valaha is, én ugyanis soha, mert utálom a tűket. Ray azt felelte, egy alkalommal előfordult, méghozzá a nagybátyjával, aki motoros volt, nagyon más, mint az apja: egy igazi vad csávó a Harley-ján, emellett pedig meleg. Ray bálványozta őt, és egyszer ki akarta próbálni a heroint, legalábbis ezt mondta nekem. Így aztán a nagybátyjával, mindössze egyszer belőtte magát, hogy megtapasztalja az élményt, és hogy összekösse őket a pillanat. De aztán, talán két évvel ezután emlékszem, hogy említette nekem: a nagybátyját AIDS-szel diagnosztizálták. Ebből aztán azt szűrtem le, hogy alighanem azzal az egy alkalommal kaphatta el a fertőzést, amikor belőtte magát vele együtt."

Jake szerint Gillen soha nem mondta el neki, hogy AIDS-es, noha betegségének akadtak jelei. „A két lemez között elkezdett nagyon fogyni, és már nem látszott olyan egészségesnek, mint előtte, de sosem kérdeztem meg erről. Viszont ugyanekkor eldöntöttük, hogy kirúgjuk az akkori menedzserünket, Paul O'Neillt (a Savatage és a Trans-Siberian Orchestra 2017-ben elhunyt agytrösztje – a szerk.), mert hiányoztak pénzek a kasszából, ilyesmi. Tudni kell, hogy az első Badlands-turné elég rövidre sikeredett, mert Ray tüdőgyulladást kapott, a menedzsment azonban ennek ellenére mégis gyorsan ki akarta hozni a második albumot. Miután eldöntöttük, hogy megválunk O'Neilltől, Paul felhívott, és közölte velem: nem tudom kirúgni, mert rendelkezik bizonyos információkkal, amiket ebben az esetben megoszt a kiadónkkal, az Atlantic Recordsszal. Kérdeztem: miről beszélsz? Ő meg: Ray AIDS-es. Nem értettem, honnan veszi ezt, mire elmondta, hogy amikor Ray a tüdőgyulladásával kórházba került, a vérvizsgálatok kimutatták nála a betegséget. Elküldtem a picsába. Csak és kizárólag Ray dönthette volna el, hogy beszél-e erről vagy sem, Paul viszont kibaszottul megzsarolt, ami kurvára gáz. Utána megkérdeztem az ügyről Rayt, aki azt mondta, hazugság az egész, bassza meg O'Neill, és rúgjuk ki. Ki is rúgtuk, mire ő elmondta a dolgot az Atlanticnél. Innentől kezdve jól ki is csesztek velük a második lemeznél, még turnétámogatást sem kaptunk hozzá. Szóval Paul O'Neill elég alaposan kibaszott velünk... De akárhogy is, Ray nekem azt mondta, nem beteg, én pedig neki hittem."

Lee a Badlans második albuma, az 1991-es Voodoo Highway turnéi során jött rá, hogy O'Neill állításának mégis lehet valami valóságalapja, a végső bizonyosságot pedig egy közúti ellenőrzés során szerezte meg, amikor előkerültek Gillen gyógyszerei. Ray akkor először azt mondta a rendőröknek, hogy vitaminok vannak nála, majd amikor azok nem hittek neki, közölte velük: AIDS-gyógyszereket visz a nagybátyjának. „Ez persze ugyanolyan béna magyarázat volt, mint az első a vitaminokkal. De akkor már azért valahogy tudtam, hogy AIDS-es. Viszont nem vontam kérdőre emiatt, mert volt elég baja anélkül is, hogy a magánéletében vájkálok. Akkor már nagyjából úgyis tisztában voltam a helyzettel... És ahogy mondtam, ha igaz volt, amit mesélt, és tényleg csak egyszer lőtte be magát, és pont a meleg nagybátyjával, és így kapta el... Érted, mennyi esély van erre, millió az egyhez? Nagyon szomorú ez az egész..."

 

Hozzászólások 

 
#4 Levike 2019-01-27 12:52
Én ezzel úgy vagyok, hogy mindenki csinál hülységeket és mindenki lehet peches. Raynek sajnos ilyen kevés jutott és ezáltal nekünk is. Én az olyan embereket, akiknek a hiányától rosszabb hely a világ, bizony sajnálom mindig.
Ray Gillen ezek közé az emberek közé tartozott.
És ez így lenne akkor is, ha drogos lett volna, vagy ha májzsugor viszi el.
Idézet
 
 
#3 kamikaze 2019-01-26 11:22
Minősítgetni tényleg nem érdemes, főleg negatívan és ennyi idő után. Korábban egyébként az a ,,hír járta róla", hogy egy grupietól kapta el a kórt. Azt azonban leszögezhetjük, hogy nagy érvágás volt ez annak idején a szakma számára. Nagyon sok jó zenei dolog maradhatott Rayben, amiről ezáltal mi is lemaradtunk. Kár érte, nagy hang és tehetség volt, az emléke, munkássága mindenképpen pozitív.

https://www.youtube.com/watch?v=uVH8cCfBk0o
Idézet
 
 
#2 Gál József kutyája 2019-01-26 08:09
Idézet - Repu:
Nem tudom sajnálni, ha mindez igaz akkor egy dióta volt.


Én azt nem értem, hogy Magyarországon miért arat ez a _sajnálat_ mentalitás. Kit érdekel, hogy kit tudsz vagy nem tudsz sajnálni? Sajnálva lenni nem erény, menj a picsába a sajnálatoddal, senkinek nincs rá szüksége, "dióta".
Idézet
 
 
#1 Repu 2019-01-26 02:17
Nem tudom sajnálni, ha mindez igaz akkor egy dióta volt.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.