Shock!

április 26.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Iommi: „Tudtam, hogy tovább kell lépnünk, hiszen lehet, hogy jövőre már nem is leszek életben”

0522sabsÉrezhetően napról napra növekszik a várakozás és a feszültség a Black Sabbath új lemeze, a 13 június 10-ei megjelenésének közeledtével. A csapat három eredeti tagja, Tony Iommi gitáros, Ozzy Osbourne énekes és Geezer Butler basszer ezúttal a Guitar Worldnek adott címlapsztoris interjút, amiben részletesen beszéltek a lemez készítésének körülményeiről.

„Amikor az orvosom közölte velem a diagnózist, az egész világom kifordult a sarkából", fejtegette Tony Iommi. „Arra gondoltam: átkozott rákos limfóma? Hát, akkor ez ennyi volt, végem. A diagnózis után azonnal el kellett kezdenem a kezeléseket, ami alaposan kiütött. Különböző stádiumokon mentem keresztül, és néha feltettem magamnak a kérdést, hogy bírni fogom-e ezt, de aztán mindig az volt a válaszom: természetesen bírni fogom, mert nem akarok meghalni. Kitartok, és azt teszem, amit tennem kell. Az orvosok azt hitték, feladom, de egy idő után megkérdeztem, dolgozhatok-e közben. A doki azt mondta, ha közben vigyázok magamra, akkor igen. Így aztán bementem a stúdióba, és játszottam egy kicsit. Elfáradtam, le is kellett ülnöm. A többiek mondták, hogy ne erőltessem magam."

„Mind ott voltunk körülötte, de nem kérdezgettük tőle folyamatosan, hogy jól vagy? Jól vagy?", tette hozzá Ozzy Osbourne. „Egyszerűen csak dolgoztunk. Persze fáradtnak tűnt, de kitartott, mint egy igazi harcos, és folyamatosan menetelt tovább előre. Még így is több riffet dobott be, mint akárki más. Egyikünknek sem fordult meg a fejében, hogy ó, bazmeg, megint milyen beteg! Tesók vagyunk, együtt nőttünk fel. Olyan ez, mint amikor egy családtag betegszik meg." „Ez az egész megmutatta, hogy mind halandók vagyunk, és nem leszünk itt örökké", mondta Geezer Butler. „Tony és én Ronnie James Dióval turnéztunk a Heaven And Hellben, és fél év múlva Ronnie halott volt. Még csak meg sem fordult a fejünkben, hogy bármi ilyesmi történhet. Amikor Tony rákos lett, természetesen neki is ez volt az első gondolata. Fogalmunk sem volt, hogyan reagál majd a kezelésekre, így aztán úgy álttunk hozzá, hogy csináljuk meg mindenáron a lemezt, amíg Tony készen áll erre. Három hétig írtunk, utána elment a kezeléseire, és mind pihentünk három hetet. De a dolog abszolút nem gyakorolt semmilyen hatást a játékára. Sőt, igazság szerint úgy látom, igazából csak ösztönözte a munka, és elterelte a gondolatait a rákról. Márpedig ha rákos vagy, ez a lehető legjobb dolog, ami történhet veled."

Iommi betegsége az eredeti felállás egyetlen tagja, Bill Ward kihátrálását is elfogadhatóvá tette a csapat számára. „Sokkolt, amikor Bill visszakozott. Hallottuk az ügyvédektől, hogy nem elégedett ezzel, nem elégedett azzal, és sokáig vártunk rá, mert meg akartuk oldani a helyzetet. De a végén, főleg, miután diagnosztizálták nálam a betegséget, arra gondoltam: a kibaszott pokolba, elég ebből, tovább kell lépnünk, hiszen lehet, hogy jövőre már nem is leszek életben! Így aztán írtam neki egy emailt: Bill, nem tudunk rád tovább várni, haladnunk kell tovább. Brad Wilkkel kapcsolatban előzetesen akadtak bizonyos kétségeink, hiszen másmilyen, funkosabb zenét játszanak nálunk, de pár nap próbálás után tudtuk, hogy Rick Rubinnak igaza volt, amikor őt javasolta. Brad állati jó dobos, és nagyon ráérzett mindenre. Nagyon szerettük a stílusát, és azt is, ahogy mert más dolgokat kipróbálni ahelyett, hogy szimpla beosztottként viselkedett volna. Olyan jazzesen és lazán állt az egészhez, mint Bill."

A Sabbath november végétől koncertezik Európában, Magyarországhoz legközelebb december 7-én, Prágában lehet őket megnézni. A bulira nagyon korlátozott számban még kaphatók jegyek.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.