Shock!

április 28.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Iommi fontolóra sem vette a Power Tripet: „Nehéz lett volna igent mondani, mert a többiekre is gondolnom kell”

Jó egészségi állapotnak örvend Tony Iommi, nagy turnékat azonban biztosan nem vállal már állandó betegsége miatt. A Black Sabbath gitárosa ugyanakkor elárulta: egy komoly őszi fesztiválajánlatot nem maga miatt utasított vissza...

0705iommi

Részletes interjút adott Eddie Trunknak Tony Iommi. A beszélgetés során többek között a Black Sabbath főnökének limfómás megbetegedése is szóba került, amit több mint egy évtizede szinten tartanak az orvosok. „Egyszer fent, egyszer lent – mondta állapotáról a 75 éves gitáros. – Rendszeresen járok ellenőrzésre. Konkrétan tegnapelőtt is voltam egy vizsgálaton. Vagyis olyan vagyok, mint bármelyik öregember: akadnak problémák. De komolyra fordítva a szót, összességében elég jó a helyzet. Mármint ami a rák részét illeti, ki merem jelenteni, hogy jó. Nyilván akadnak egyéb nehézségek is, fáj a kezem meg a lábam, satöbbi, de ezt leszámítva minden rendben. És szerintem amiatt van így, mert mindig elfoglalom magam, nem otthon ülök a kanapén egész nap, hanem eljárkálok, intézem az ügyeimet, ami jó, mert megvan a motivációm, folyamatosan haladok előre."

Mivel Iommi limfómája gyógyíthatatlan, természetesen élete végéig orvosi felügyelet alatt kell maradnia. „Folyamatos ellenőrzés alatt állok. Állandóan nézik az immunrendszeremet, hogy megbirkózik-e a betegséggel. B12-vitamininjekciókat kapok, próbálok egészségesebben étkezni és jobban odafigyelni magamra. Alapvetően a nagy turnékkal is ezért kellett felhagynom, mert túl sokáig tartottak, és állandó éjszakázással jártak. Különösen az Államokban volt jellemző, hogy mondjuk berendezkedtünk New Yorkban tíz napra, ahonnan magánrepülővel indultunk el az egyes állomásokra, majd utána visszamentünk. Ilyenkor hajnali 3-kor érsz a szállodába, és ez a sok éjszakázás kicsit éreztette is a hatását. Az onkológusom figyelmeztetett is, hogy nem kellene ennyit repülnöm és dolgoznom. Emiatt zártuk le a turnét tizennyolc hónap után. Ettől még persze imádtam, hiszen imádok turnézni, imádok játszani, imádok találkozni a közönséggel. Szívesen nekiindulnék most is, de ekkora turnékat már nem tudnék vállalni. Esetleg egy-két hetet, ilyesmi, de az meg a stábok miatt nehéz, hiszen csakis a legprofibb személyzettel dolgozunk, akiktől nem várhatjuk el, hogy mindössze két hétre álljanak rendelkezésre: ezek az emberek akkor már, mondjuk, komplett amerikai turnékban gondolkodnak. De szerintem valami azért lesz előbb-utóbb, mert számos felkérésem van. Meglátjuk..."

Tony elárulta: a klasszikus Black Sabbath kapott ajánlatot az október 6-8. közötti Power Trip fesztiválra. Utóbbit a kaliforniai Indióban, az Empire Polo Club nevű szabadtéri helyszínen rendezik a Guns N' Roses, az Iron Maiden, az AC/DC, Ozzy Osbourne, a Metallica és a Tool részvételével. „Volt szó a dologról – ismerte el Iommi. – De ott és akkor nem akartam... Nehéz ügy ez, mert Ozzy az utóbbi időben sok mindenen ment keresztül, ki-be járkál a kórházakból, és tényleg nagyon küzd, baromira szeretne koncertezni. Én viszont úgy láttam, nehéz lenne igent mondani, mert a többiekre is gondolnom kell. Gondolnom kell Ozzyra: vajon elég jó állapotban lesz-e ahhoz, hogy színpadra lépjen? Így nem tudtam volna nyugodt szívvel elvállalni. Viszont fogalmam sem volt, hogy Ozzy szólóban is igent mond! De örülök neki, hogy így alakult. Remélem, menni fog neki, és minden jól sikerül. Tényleg nagyon akarja, mindent megtesz, hogy visszakapaszkodjon. De érkezett felkérés, igen. Odáig mondjuk nem jutottunk, hogy közösen is megvitassuk, és simán lehet: a többiek egyszerűen nemet mondtak volna. De nem jutott rajtam túl az ügy. Ez van. Tudod, ha már egyszer kiállok a színpadra, jó koncertet akarok adni, csúcsformát akarok nyújtani. Az nálam nem megy, hogy csak úgy összecsapjuk. Ezzel most nem azt mondom, hogy szükségszerűen összecsaptuk volna, de nem lett volna egyszerű a sztori. Tavaly Ozzyval színpadra léptünk a Commonwealth Gamesen, az ott és akkor összejött, de egy teljes bulihoz mindenkinek jó formában kell lennie, mert utána mindenki arról a buliról fog emlékezni rátok. Én pedig nem akarom, hogy hirtelen nagyot essen a reputációnk. Valami félrecsúszik, vagy valaki végül mégsem tudja vállalni és le kell mondani a fellépést... És tényleg nem tudom, hogy vannak most a többiek. Fogalmam sincs például, milyen állapotban van például Bill Ward, mert ezt egyszerűen nem tudhatja az ember. Én meg biztosra akarok menni. Ha belefogsz valamibe, csináld jól, vagy ne is vesződj vele."

Az ős-Sabbath tagságából Geezer Butler nemrég azt nyilatkozta: a maga részéről már nem akar igazán csinálni semmit.

 

Hozzászólások 

 
#2 Ákos 2023-07-06 06:24
Én inkább új zenének örülnék. Nem kell túrnézni, világot látni. Normális ember felfogja, hogy 70+ nem olyan buli ez már, főleg ennyi nyavajával. De zene, az jöhetne.
Idézet
 
 
#1 Biró Aurél 2023-07-05 11:02
Én már annak is örülnék, ha folytatódna a Black Sabbath albumok deluxe újra kiadásai.
Idén talán kijön a Born Again és a Tony Martinos korszak anyagai. Meglátjuk!
Jó egészséget kívánok nekik!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Wackor - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.