Shock!

március 28.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Deep Purple Mk. III: David és Glenn benne lenne

Glenn Hughes saját bevallása szerint abszolút benne lenne a Deep Purple Mk. III felállásának újjáalakításában, és mivel David Coverdale nemrég ismét megpendítette, hogy szívesen összehozná a Burn és Stormbringer lemezeket készítő ötösfogatot, a labda megint a pályán pattog. Kérdés persze, mit szól mindehhez Ritchie Blackmore, Ian Paice és Jon Lord.

A Deep Purple Mk. III felállása meglehetősen rövid életű volt, alig másfél évig létezett, de ezalatt két nagyhatású albumot készített, az 1974 februárjában kiadott Burn-t és az ugyanazon év decemberében megjelent Stormbringert. A következő évben Blackmore zenei nézeteltérésekre hivatkozva kilépett a csapatból, javarészt azért, mert nem tudott azonosulni a Glenn Hughes hozta funk/soul hatásokkal. Az albumok jelentőségét azonban ez a tény sem kisebbítette, mindkét kiadvány hatalmas sikert aratott, a Burn egyenesen a Deep Purple történetének egyik legnagyobb példányszámban elkelt lemeze lett.

„Fiatal és lelkes északi srácként csatlakoztam a bandához, aztán úgy hagytam el a csapatot, hogy túlságosan is jól szolgáltak ki a bárban", magyarázta egy friss interjúban Glenn Hughes a VH1 Radio Networksnek. „Azóta mindenkit kárpótoltam a régi sérelmekért, de szívesen jammelnék a srácokkal megint, immáron olyan józan emberként, aki pontosan tudja, hogyan kell élnie a mindennapi életét. És persze a rajongók miatt is megcsinálnám. A Deep Purple Mk. III újjáalakulása a '70-es évek utolsó ikonikus rockbandájának visszatérését jelentené. A The Who is visszatért, és még a Led Zeppelin is nyomott egy bulit. Szóval a Mk. III hatalmas lenne... A rajongók számára egyenesen monumentális! Én pedig mindenképp kedvezni szeretnék nekik, mert imádom őket."

Hughes szerint a folytatás alapvetően egy emberen múlik. „Minden attól függ, be tudjuk-e vonni Ritchie-t, de nem vagyok benne biztos, hogy ez lehetséges. Daviddel azonban időről időre átrágjuk a dolgot. Négy évvel ezelőtt megpróbáltuk összerakni a bandát, de senkit sem sikerült leültetnünk az asztalhoz, úgyhogy nem akartunk feleslegesen terheket venni a vállunkra. Márpedig ez elég méretes teher..."

Kicsit lehűtheti a hívek lelkesedését, hogy tavaly ősszel Jon Lord billentyűs kissé más előjellel beszélt a Mk. III lehetséges újjáalakulásáról a Classic Rock magazinnak. „Szerintem ez egy eltúlzott álom. Tudom, hogy sokan szeretnék, ha valósággá válna, de ehhez be kellene vonni Ian Paice-t is, aki ugyebár a jelenlegi Deep Purple felállásban is érintett. Ők pedig épp új stúdiólemezt és további turnékat terveznek. Nemrég kaptam egy emailt Davidtől, és úgy tűnik, Glenn és Ritchie is benne lenne, habár nem tudom pontosan, Glenn hogy áll a dologhoz a Black Country Communion mellett... Szó se róla, szeretnék megint Ritchie-vel zenélni, de semmit sem kell készpénznek venni, ami a Mk. III-at illeti. Azt is be kell vallanom, hogy David hangjával kapcsolatban is akadnak kétségeim."

Ahogy Lord is említette, a Mk. III-ból jelenleg egyedül Ian Paice dobos játszik a mai Deep Purple-ben. A rockzenével immáron majdnem másfél évtizede szakító, a Blackmore's Nightban reneszánszos-folkos akusztikus muzsikát nyomató gitáros mellett ő jelenti a legnagyobb kérdőjelet, hiszen a Purple mostani tagsága aligha nézne jó szemmel egy hasonló újjáalakulást.

 

Hozzászólások 

 
#2 Ljozsef 2014-07-06 20:12
Azt elhiszem hogy külön külön Coverdale és Hughes jó dolgokat művel, de egyik sem a Purple-be való! Coverdal erősen a blues irányába akarta vinni a bandát. Hughes pedig a néger zene felé (ez még károsabb a Purple-ra). A Purple annak ellenére hogy készített néhány bluest nem blues banda, fekete zenét játszó még annyira sem. Stílust teremtő csapat, saját hangzásvilággal , abszolút nincs arra szükség hogy átgyúrják olyan zenét játszóvá ami mások zenéje, nem a Purple által teremtett világ. Hughes nyomulós sikítozós stílusa nekem személy szerint sosem jött be, a koncerteken látványosan le akarta énekelni a színpadról Coverdale-t . Igen, nekik külön külön kell alkotniuk. Deep Purple az a csapat volt akik először világhírre vitték a zenéjüket, utána, más tagokkal ugyan a név megmaradt de egy másik történet kerekedett, igazából az már nem Deep Purple volt és ma még inkább nem az :-)
Idézet
 
 
+1 #1 kamikaze 2011-05-03 08:24
Piszokul csodálkoznék, ha Ritchie bármikor is benne lenne, vagy olyat nyilatkozott volna, hogy szívesen összeállna egykori társaival! Még csak Lord-dal vagy Paice-el jammelne esetleg, de hogy a Coverdale/Hughes duóval valamikor is közös produkciót hozna létre, azt nem hiszem. Ennél még azt is jobb ötletnek tartanám, ha Blackmore saját instru szólólemezt készítene, amin végre megmutatná, hogy manapság mit gondol a rockgitározásró l! Jobban örülnék ennek, mint egy alkalmi összeborulásnak a Mark III-al néhány buli erejéig. Arról nem is szólva, hogy külön-külön mostanában mindegyik tag és zenekara igen míves dolgokat tesz le az asztalra, talán magát a Purple-t kivéve. De mind a Whitesnake, mind a Black Country Communion és Blackmore csapata is nagyon jó, és Lord is többnyire örömzenéléssel tölti az idejét. Kár volna ezt az idilli helyzetet egy felettébb bizonytalan vállalkozással elrontani!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Watch My Dying - Budapest, Almássy téri Szabadidőközpont, 2007. március 23.