Shock!

április 23.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

Az első gitárhősök egyikét gyászolja a rockvilág

Újabb óriási veszteségről vagyunk kénytelenek beszámolni: ezúttal Alvin Lee-t, a Ten Years After alapító gitárosát, Woodstock egyik hősét gyászolja a rockvilág. A 68 éves Lee március 6-án hunyt el egy rutinbeavatkozásnak indult sebészeti műtét komplikációi következtében.

Szerdán elhunyt Alvin Lee, a Ten Years After alapító gitárosa, a rockzene egyik pionírja, aki a '60-as években zenekarával és gitárjátékával alapvetően alakította a formálódó új műfaj arculatát. Halálának pontos részleteit egyelőre nem tudni, csak annyit, hogy a tragédia Spanyolországban történt, ahol a zenész egy rutinoperációnak induló sebészeti beavatkozásnak vetette alá magát, majd az ezután kialakult komplikációkba halt bele. Lee a '60-as évek közepén alapította meg a Ten Years Aftert Leo Lyons basszusgitárossal közösen, és a következő időszakban a világ egyik legnépszerűbb blues-alapú csapatának számítottak, és alapvető hatást gyakoroltak az ekkor már formálódó hard rock színtérre is.

A Lee halála kapcsán közleményt kiadó zenészek között többek között Geezer Butler, Bill Ward, Joe Satriani, Slash, Glenn Hughes vagy Joe Bonamassa is ott van. Közülük többen is kiemelik, hogy Lee a maga korában a leggyorsabb kezű gitárosnak számított, és egyike volt az első klasszikus értelemben vett gitárhősöknek. A zenész többször koncertezett Magyarországon is, utolsó nagylemezét pedig tavaly adta ki Still On The Road To Freedom címmel.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hirdetés

Hozzászólások

Galériák

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2006. október 14.