Shock!

április 26.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Amikor először mentem próbálni, én is azon gondolkodtam: vajon tud egyáltalán énekelni?”

1219nunorihannaNuno Bettencourtöt annak idején az utolsó gitárhősként emlegették, így sokak számára meglepetést okozott, hogy a zenész a nevét adta Rihanna produkciójához, és több turnén is kisegítette az énekesnőt. Nuno a jövőben már nem akar Rihannával játszani, de csakis a legjobbakat tudja elmondani róla.

„Remélem, többet már nem kell csinálnom a dolgot", válaszolta Nuno a Guitar Interactive-nek, amikor arról kérdezték, vajon a jövőben is felbukkan-e majd az énekesnő oldalán. „Ez nem Rihanna ellen szól, de tényleg nagyon felemészti az időmet a dolog... Soha máskor nem végeztem olyan munkát, ami nem volt igazán a sajátom. Egy csomószor felkértek ilyesmire, és nemcsak popelőadók, hanem más rockcsapatok is, de mindig nemet mondtam. Rihannánál úgy kötöttem ki, hogy éppen befejeztünk egy Extreme-turnét, és egy barátom, aki zenei rendezőként dolgozik, Tony Bruno megkeresett: tudom, hogy már tízszer megkérdeztelek, de most éppen L.A.-ben vagy, és mi is. Ri látta pár videódat, nem gondolkodnál el a dolgon? Három hónapról beszélt, én megy úgy voltam vele: a negyvenes éveimben járok, és olyan sokáig ragaszkodtam a saját elveimhez úgy, hogy közben semmi mást nem próbáltam ki... Mert elsőre persze nemet mondtam, hiszen miért is vállaltam volna el? Még csak gitár sincs abban a zenében... Ő meg erre: na, hát éppen ez a lényeg, mert Rihanna élőben jóval súlyosabban szeretne megszólalni. Tehát azt várták tőlem, hogy magamat adjam, a saját cuccommal. Megkérdeztem: eszerint akkor minden egyes dalát tönkretehetem? Tony igennel válaszolt, így arra gondoltam, ez jó móka lesz."

Nuno számtalan újságíróval találkozott a turnén, akik meginterjúvolták a koncertek előtt (mi is megpróbáltuk Budapesten, de sajnos nem jött össze... – a szerk.), ám magába a fellépésbe már csak vonakodva akartak belenézni. „Mindig azt mondtam nekik, hogy csak pár dalt hallgassanak meg, és a végén mindig vévignézték a bulit. Utána meg kaptam az emaileket meg az sms-eket, amiben kifejtették, hogy nem tudták, milyen komoly zenei teljesítményekről van itt szó. A dobos például Stevie Wondernél játszott korábban... Ez egy igazi zenekar, semmi sem megy playbackről. Valóban eljátsszuk a dalokat, semmi sem szól úgy, mint a lemezeken."

Ennek fényében talán már az sem olyan meglepő, hogy még Nuno számára is komoly kihívást jelentett megmerítkezni ennyire más stílusban, felsőkategóriás muzsikusok társaságában. „Akármit is gondolnak az emberek Rihannáról, élőben teljesen másról van szó, de tényleg. Amikor először mentem próbálni vele, én is azon gondolkodtam: vajon tud egyáltalán énekelni? Mert manapság ugye egy csomó énekesnél csak ezeket az auto-tune-os kísérleteket hallod, és nem lehet megállapítani, ki tud tényleg énekelni, és ki nem. De a próbán el sem hittem, mennyire jól énekel, azt meg később főleg nem, mennyire tökéletesen nyomja a koncerteken. És tök szar volt, mert semmi sem megy nála felvételről bizonyos hangeffekteken kívül, de ehhez képest minden beszámolóban azt írták, hogy playbackről ment az ének is. Pedig mindent élőben énekelt. És elképesztően jól. Vannak nagyszerű háttérénekesek is, akik direkt hasonlítanak hozzá, és ez így együttesen elképesztően jól jön ki. Nekem meg rá kellett döbbennem, hogy hiába énekel tényleg nagyon jól, még így is mindenki azt mondja rá, hogy nem tud énekelni..."

 

Hozzászólások 

 
+10 #7 Wendiii 2014-12-20 20:54
Idézet - Abracadabra:
Én kedvelek pár popzenészt, jöhet a flame. Rihannának is vannak jó számai és soha nem fordult meg a fejemben, hogy nem tud énekelni...

Hogy is mondta Chuck Schuldiner? Kétféle zene van: jó és rossz. Azt már én teszem hozzá, hogy teljesen mindegy, hogy műfaját tekintve mi. Popzenében is vannak igen kiváló dalok, mint ahogy metalban is vannak borzalmasan szarok. Ez mind egyéni ízlés kérdése.
Idézet
 
 
+4 #6 Abracadabra 2014-12-20 20:31
Én kedvelek pár popzenészt, jöhet a flame. Rihannának is vannak jó számai és soha nem fordult meg a fejemben, hogy nem tud énekelni...
Idézet
 
 
+3 #5 Tulus 2014-12-20 16:33
Lady Gagának van ízlése, mert szereti a metal zenét is, viszont nagyon jól tudja, ha metalt játszana, azzal nem nagyon jutna semerre.... Ezért játszik popot.
Szerintem Lady Gaga zenéje sokkal jobb, mint a hasonszőrű előadóké....
Ugyanúgy Madonna régi zenéi is jók, bár neki a Music volt az utolsó jó lemeze, azóta nem találja önmagát sem...
Idézet
 
 
+8 #4 nemtulkritikus 2014-12-20 15:17
Idézet - Sanctus:
A hozzá hasonló énekesnőkkel/énekesekkel (mint pl. Lady Gaga) sosem az volt a baj, hogy nem tudnak énekelni - nincs ízlésük ahhoz, hogy a tehetségüket normális zenében kamatoztassák, értékelhető szövegekkel, stb... Egyébként profi a produkció, ez nem kétséges.


Nem hiszem, hogy azért csinálnak olyan zenét, amilyet, mert nincs 'ízlésük'. Sokkal inkább azért, mert talpon akarnak maradni, ehhez meg a popszakmában elég fontos kritérium, hogy folyamatosan meg tudjanak újulni. Ha nem így tennék, a közönség hamar rájuk unna. Meg azért azt se felejtsük el, hogy az ilyen nagyneves produkciókat általában a managerek irányítják, nem pedig a kirakatsztár... ;)
Idézet
 
 
+9 #3 hetfield 2014-12-20 12:03
És sok pénzt hoz a házhoz!
Idézet
 
 
+9 #2 Sanctus 2014-12-20 10:00
A hozzá hasonló énekesnőkkel/énekesekkel (mint pl. Lady Gaga) sosem az volt a baj, hogy nem tudnak énekelni - nincs ízlésük ahhoz, hogy a tehetségüket normális zenében kamatoztassák, értékelhető szövegekkel, stb... Egyébként profi a produkció, ez nem kétséges.
Idézet
 
 
+13 #1 P 2014-12-20 10:00
Na, ez egy érdekes kis cikk volt. Mindig is kíváncsi voltam, hogy egy pop-produkció zenésze hogy látja ezeket a dolgokat. Tény egyébként, hogy minden pop szuperprodukció nál, ahol élő zene van, ott bika zenészek vannak. (Christina Aguilera, Justin Timberlake, Robbie Williams...)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2006. április 25.